galéria megtekintése

Tojáshéjjal a Fidesz-falanx ellen

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 30. számában
jelent meg.


Tanács István
Népszabadság

Lázár János kancelláriaminiszter városában előre lefutottnak tűnik az októberi voksolás, szenzációszámba menne, ha a Fidesz–KDNP elveszítené hadállásait. A kampányidőszak mégsem ígérkezik unalmasnak, igaz, az érdekességeket várhatóan a baloldal és a szélsőjobb szállítja majd.

Akár előre tapsolhatnának Almási István győzelmének
Akár előre tapsolhatnának Almási István győzelmének
Karnok Csaba

Két baloldali tömörülés, továbbá egyetlen jelölttel Thürmer Gyula Munkáspártja, valamint a Jobbik veszi fel a harcot a Fidesz–KDNP falanxával Hódmezővásárhelyen, a helyhatósági választáson. A felkészülés egy kacsának bizonyult hírrel indult, miszerint közösen állít jelöltet az MSZP és a Jobbik Kendi Imre vállalkozó személyében. Nem volt ilyen szándék egyik oldalon sem.

Arra viszont történt kezdeményezés, hogy a baloldal teljes összefogással próbáljon minél jobb eredményt elérni a Fidesz–KDNP és a polgármesteri székben Lázár Jánost váltó Almási István ellen. Egy civil szervezet égisze alatt próbálták összehozni az egységet, ám ebből hamarosan kifarolt a Demokratikus Koalíció és az MSZP is, majd az Együttel összefogva a három párt közös polgármesterjelöltet állított Kiss Andrea tanár, önkormányzati képviselő személyében.

 

A tíz egyéni választókerületben indítanak ismert, régi szocialistákat, de a jelöltek többsége új és fiatal. A kompenzációs listát Kiss Andrea vezeti, aki a vásárhelyi képviselő-testület egyetlen MSZP-s tagja. Külön indul az Európai Baloldal – Munkáspárt 2006, amelynek csapatában állított jelölteket a 4K! és a Balpárt is. Polgármesterjelöltjük és listavezetőjük Havránek Ferenc veterán önkormányzati képviselő, aki polgármesterjelöltként több szavazatot kapott korábban, mint az MSZP jelöltje.

A Thürmer-féle Munkáspárt teljesen külön indul, a mostani állás szerint egyetlen körzetben indít jelöltet. A Jobbiknál voltak viták, hogy Kendi Imre vállalkozót indítsák-e polgármesterjelöltnek. Végül Molnár Lászlóné jelenlegi képviselőjük lesz a polgármesterjelölt, a kompenzációs listát viszont Kendi Imre vezeti, aki azonban nem tagja a pártnak. Vélhetően bejut a közgyűlésbe, de nem tudni, hogy ott nem függetleníti-e magát az őt támogató párttól.

A Fidesz–KDNP – ahogy azt várni lehetett – Almási Istvánt indítja polgármesterjelöltként. A Lázár János helyére 2012-ben beugró Almási simán félreállt volna, ha úgy alakul, hogy Lázárnak az országos politikában nem szalad annyira a szekere. De nagyon fut, így Almási vállalta az újabb ciklust. Az egyik helyi politikus szerint „ha Almási Pista ki sem jön az irodájából, akkor is nyerni fog” – főleg azután, hogy azMSZP és a DK elutasította a szélesebb összefogást.

A Fidesz csapatában egy szembetűnő változás van: eltűnt a jelöltek közül Gajzerné Havasi Katalin helyi Fidesz-elnök, aki hosszú pereskedésbe keveredett egy politikai ügyben, amelyben sokak szerint Lázár Jánost fedezte. Egyes nyilatkozatok szerint ezentúl orvosi hivatásának él. Amikor kiderült, hogy a mérsékeltebb baloldal nem indul együtt a szélsőballal, Havránek Ferenc megjegyezte: eddig egy mandátuma volt az MSZP-nek, lehet, hogy ezentúl egy sem marad. A jelöltjeiket bemutató sajtótájékoztatón emlékeztettem erre Mucsi Tamást, a DK hódmezővásárhelyi szervezetének vezetőjét, aki kijelentette, hogy szerinte Havránek nem demokrata.

A kérdésre, hogy mire alapozza ezt, azt felelte: nem demokratikusak a megnyilvánulásai. Neki például azt mondta, fogja be a száját, mert még a fenekén a tojáshéj. Ő ezt a DK helyi vezetőjeként joggal utasította vissza, mert úgy gondolja, hogy a fiatal kora ellenére lehet demokrata. Havránek szerint az ő pártja az Európai Baloldal teljes jogú tagja, ez az erő jelentősen növelte befolyását az Európai Parlamentben, noha magyar képviselője nincsen.

– Mi egy új erőt képviselünk, egy újfajta demokráciafelfogást, amelybe nem fér bele, amit Havránek Ferenc a Munkáspárt 2006-tal vagy a Zöld Baloldallal képvisel. Az MSZP is megújult, és mi akkor is képviseljük ezeket az értékeket, ha bennünket csak egy maroknyi csapat támogat, mert nem a népszerűség, hanem a valódi értékek a fontosak – indokolta döntésüket a DK helyi vezetője.

Tarlós István volt a legfürgébb jelölt

A főpolgármester-jelöltek közül elsőként Tarlós István (Fidesz–KDNP) adta le az ajánlóíveit péntek reggel a Fővárosi Választási Irodában. A kormánypárt közleményében az áll: jóval a törvényben előírt határidő lejárta előtt került sor az aktusra, melynek keretében a választási irodában 13 600 budapesti választópolgár ajánlását adták le, pedig a főpolgármester-jelöltté váláshoz csak 5000 érvényes ajánlásra lett volna szükség. Másodikként Staudt Gábor, a Jobbik főpolgármester-jelöltje adta le az ajánlóíveit, aki Tarlósnál kevesebb, hétezer aláírást gyűjtött össze. (MTI)

Falus és Tóbiás: túl a nagy találkozáson

Tóbiás József, az MSZP elnöke azt kérte Falus Ferenctől, a baloldali pártok közös főpolgármester-jelöltjétől, hogy saját választási programjába minél több elemet emeljen be a szocialisták programjából – közölte Budai Bernadett, az MSZP szóvivője pénteken, megerősítve, hogy Tóbiás és Falus csütörtökön találkozott. A megbeszélésről Falus Ferenc egy csütörtök esti fórumon azt mondta, a kampányról, a programjáról, a közös politikai üzenetekről egyeztettek a szocialisták elnökével, és egyebek mellett abban állapodtak meg, hogy kampánystábjaik rendszeresen egyeztetnek. (MTI)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.