galéria megtekintése

Tóbiás József: A társadalom többsége már túl van a Fidesz világán

13 komment


Kálmán T. Attila

Vezetőket választ szombaton az MSZP, az elnökjelölteket Kálmán T. Attila kérdezte a kongresszus előtt. A jelenlegi elnök szerint jó úton jár a párt.

- Szombaton újraválasztják pártelnöknek?

- Erről természetesen a kongresszusi küldöttek döntenek. Azt látom, a küldöttek erősebb hittel és nagyobb lelkesedéssel készülnek, mint két évvel ezelőtt. Az MSZP tagjai egyre inkább felfedezik azokat a társadalmi tereket, ahol a magyar valóság legsúlyosabb konfliktusai találhatók. Nem arra koncentrálnak, hogy mi van a többi párttal, hanem arra, mi van körülöttük a közösségükben. Úgy látom, ez a többség szándéka. Ma leginkább erős baloldali válaszokra van szükség a szocialista párttól a társadalmi problémák kezelésére. Ezt az irányt jelöltem ki 2014-ben, ezt kívánom folytatni. Látom, kell változás, mert Magyarországnak változásra van szüksége.

- Milyen változásra?

 

- Az elnöknek erős baloldali karaktert kell építenie a szocialista pártban, hogy világos legyen, a társadalmi válságra, a létválságra, a jövedelemkülönbségre, a reményvesztettségre, az esélytelenségre milyen válaszokat adunk. Egyértelművé tesszük milyen kitörési pontokat kínálunk abból a helyzetből, amibe a magyar társadalom döntő többsége van. Ugyanis a felnőtt lakosság 41 százaléka a létminimum alatt él ebben az országban.

- Ez elég?

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

- Emellett feladat annak a közel kétmillió embernek a megszólítása, akik nem pártos alapon akarnak választani. Ide tartoznak polgári-, csalódott liberális- vagy konzervatív szavazók is. Az ő megszólításuk a kihívó feladata, aki az MSZP-ben a választmány elnöke. Ez a két forgatókönyv együtt elég a Fidesz leváltásához.

- A kihívó itt a Fidesz kihívóját jelenti?

- Orbán Viktor kihívóját.

- Nem kellene előbb lenyomni a Jobbikot?

- Ez folyamatban van, s részben megtörtént. Az MSZP ledolgozta korábbi hátrányát, s visszaszerezte a második helyet. A szocialista párt készül a kihívó szerepre. Az nem kérdés, hogy a társadalom többsége már túl van a Fidesz világán, csak az erre baloldalról érkezik-e valódi válasz. Nem egyszerűen pártok koalíciója fogja menedzselni a változást, a helyi társadalomnak is szerepe lesz, a jelöltek kiválasztásában és a program végrehajtásában. Tiszteletben tartjuk a helyi autonómiát, nem akarunk rátelepedni a helyi közösségekre, de vannak közös ügyeink, együtt, egymást erősítve tudunk csak győzni. A választmány elnökének fontos feladata, hogy ez váljon az MSZP politika meghatározó irányává.

- Sikeresnek tartja a kétéves elnöki működését vagy a változás beismerése a kudarc beismerése is?

- Magától értetődő, hogy változnunk nekünk is kell. De változásra mindenek előtt Magyarország szorul.

- A négy évre ígért elnöki programja jól halad, ehhez tartja magát?

- A program célja, hogy 2018 után egy másik Magyarország épüljön fel. A kormány érzéketlensége, a társadalom különböző rétegeinek kizsákmányolása minden képzeletet felül múlt. A Fidesz elitjének féktelen gazdagodása zajlott elszegényedő milliók sorsának rendezése helyett. Nap, mint nap után azt olvasom, hogy hol bankot, hol szállodaláncot, hol gazdasági vállalatokat nyúlnak le, miközben a társadalom tömegei lecsúsztak, vagy fenyegeti őket a lecsúszás veszélye. Az eddigieknél még határozottabbnak kell lennünk a megoldások kínálatában, mert velünk szemben a legnagyobb kritika, hogy ugyanazt mondjuk, mint 2010 előtt. Ebben szükséges változnunk.

- Miért vezet mégis toronymagasan a Fidesz minden közvélemény kutatónál?

- A politikai rendszer, a politikai táborok bemerevedtek. 2014-ben megfogalmaztam, hogy nem Gyurcsányhoz és nem Orbánhoz kell mérni a szocialista pártot. A társadalmi igénynek kell megfelelni valódi baloldali politikával. Tisztelni azokat a hétköznapi hősöket, akik a legkülönbözőbb területeken küzdenek a kormány ellen. Legyen az egészségügyben, legyen az oktatásban, legyen az akár egy dada, aki húsz év munka után 65 ezer forintot keres, és azt mondja sem magának, a gyerekének meg végképp nem ilyen jövőt szeretne. Az egyre gyarapodó ellenállókkal közösen van remény a változásra. Túl sokat foglalkozunk az összefogással és túl keveset a válaszokkal.

- Nem az elnök felelőssége mivel foglalkozik a párt?

- Az elnök felelőssége magától értetődő. Az elnöknek pont az a felelőssége, hogy innen kimozdítsa az MSZP-t. Ez nem egy megrendelés, nem arról van szó, hogy mondunk egy veretes mondatot és az megvalósul, hanem ez egy érési folyamat. Az elmúlt két évben a szocialista párt azon tagjai, akik találkoztak valóságban a mindennapi problémákkal, az pontosan érti, miről beszélek.

- Van ennek eredménye?

- Kaposváron a helyi elnök, Pintér Attila megérezte, hogy pártos alapon nem lehet a gumiégető ügyéhez hozzáállni és helyi népszavazásig jutott az ügy. Civil szervezetek mennek oda és mondják: „Ha nem pártozzátok el, támogatjuk az ügyet."

- A választóknak elegük van a pártokból?
Sokkal több független polgármester van, mint párthoz kötődő. A pártválasztóknál nagyobb a pártot nem választók tömege. Ez a helyzet.

- 2018-ra nézve mi ennek a konzekvenciája?

- Társadalmi alternatívát kell felépíteni.

- A választáson pártok indulnak.

- A pártok dolga, hogy segítsék a helyi közösségeket a legjobb jelölt megtalálásában. Az MSZP a motorja kíván lenni ennek a folyamatnak.
- Ez egy platformra hozható az előválasztással?

- Az előválasztás nem cél, hanem eszköz. Annak az eszköze, hogy azokat is meg tudjuk szólítani, akik nem pártoktól várják kizárólag a megoldást, hanem a megfelelő jelöltektől. Ki az a jelölt, akivel ő leváltaná helyben a Fideszt? Ennek eszköze lehet az előválasztás. Vannak helyek, ahol ez automatizmus: Szeged polgármestere, Botka László a helyi szereplőkkel, a tradíciókat tiszteletben tartva már így működik, ezért győz.

- Szanyi Tibor is hasonlókat mond, szerinte is helyben kell erősödni.

- Az ő javaslatai a tízezer szavazóköri delegált megtalálásáról, a XIII. kerületi modell általánosítása helyben tökéletes. De a magyar társadalom változatos, így lesznek sokszínűek a helyi társadalmi koalíciók is. Ha ezt megépítjük, nem tíz, hanem 22 ezer ember megy oda szavazóköri delegáltként.

- Botka Lászlót szívesen látná újra a választmányi elnöki székben?

- Lacival 26 éve ismerjük egymást, sokszor egymás gondolatát is kitaláljuk. Mi azért tudunk együttműködni, mert azonos irányba akarunk menni, ez nem függ a pozíciótól. Jó volt az együttműködésünk az elmúlt két évben is. Neki van hitelessége ahhoz, hogy társadalmi koalícióról beszéljen.

- Miniszterelnök-jelöltként szívesen látná?

- Ha úgy áll a helyzet, hogy kell egy szocialista miniszterelnök-jelölt, akkor lesz ilyen. Ma még nem ez a feladat, hanem amiről eddig beszéltem. A társadalmi oldalról érkezve Botka László a kihívóként jelenik meg, de erről 2017-ben kell majd döntést hozni.

- Több párttag kritizálta Önt azzal, hogy az utóbbi időkben többször nem volt határozatképes az elnökség.

A kongresszusi tisztújításon nem csak az elnökről, hanem azokról az elnökségi tagokról is véleményt lehet mondani, akik nem jártak ülésekre.

- Tehát ezzel nem Tóbiás Józsefet kritizálták, hanem az elnökségi tagokat?

- Azt tanultam Kiss Pétertől, hogy úri szabóság vagyunk: hozott anyagból dolgozunk. Amit kaptam, azzal dolgoztam. Nem azt kutattam, ki van velem. Abban a helyzetben, 2014 júliusában az volt a lényeg, legyen elnökség, irány meghatározás. Egy nagyon mély szervezeti és hitbéli válságból kellett kivezetnünk a szocialista pártot. Nekem, és azoknak, akik ezt akkor elvállalták, döntő többségében volt hitük. Mindent egybe véve az elnökség tisztességgel, becsülettel végezte el a munkáját, ezt mutatják az eredmények is.

- Milyen eredmények?

- Tessék megnézni Újpestet, Veszprémet, Salgótarjánt. Minden településen megtaláltuk az, esélyes jelöltet. Újpesten egyedül győztünk, mert minden híreszteléssel szemben egyedül voltunk. Veszprémben az MSZP bölcsen felismerte, hogy bár van saját jelöltje, de a civil jelölt olyan világot tud megszólítani, amelyet mi nem tudnánk elérni. Salgótarjánban sem a pártok logója és sorrendje döntötte el ilyen arányban a választást, hanem hogy a jelölt Fekete Zsolti volt, a mi Zsoltink. Aki békét és a helyi közösségeket tiszteletben tartva együttműködést kínált, szemben a Fidesz zsarolópotenciáljával.

- Mi 2018 tétje? Van még négy év ellenzékiség az MSZP-ben?

- 2018 tétje, hogy a társadalom esélyt kapjon egy másik út választására. Az MSZP szempontjából ugyanez, a párt jövője összefügg a társadalmi változás esélyével.

- Ez mit jelent?

- A szocialista párt a társadalom része, benne él. Azt gondolja bárki, hogy egy MSZP-tagnak kiváltságai vannak egy helyi közösségben? Az ő életét is az határozza meg, milyen lesz Magyarország. Az MSZP-nek van jövője, látjuk a helyi közösségek válságát és változtatni akarunk rajta, ez a tétje '18-nak. Hogy olyan változás legyen, ami tanul az elmúlt 26 év hibáiból. A társadalmi jólétet kell biztosítani azok számára, akik nem rendelkeznek ennek a feltételeivel. Mert csak akkor lesz sikeres az ország, ha azok is esélyt kapnak a felemelkedésre, akiktől ennek reményét a kormány elvette.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.