galéria megtekintése

Több száz fát fenyeget a rogyadozó Liget-projekt

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 23. számában
jelent meg.


Szalai Anna
Népszabadság

Győztest hirdettek a közlekedési múzeum tervezői pályázatán, de szerződést még nem kötöttek az irodával, mint ahogy az Új Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum tervezőivel sem. Egyre nagyobb a csúszás. Az ellenzők közben újabb konferenciát rendeztek, és újabb tüntetést szerveznek.

A Budapest Városvédő Egyesület hétfőn „Liget-védő” tanácskozást szervezett, ahol a múlt és a jelen bemutatása mellett a civil és szakmai fellépés lehetőségeit keresték. A Civilzugló Egyesület pedig kedden „kátyúzott” a Bolhapiac bejáratánál, mondván a múzeumi negyedre már elköltöttek 1 milliárd forintot, de a városligeti sétálóutak még mindig bokatörőek. A park egyre rosszabb állapotban van, lévén a Városliget Zrt. a korábbinál is több rendezvényt engedélyez. A civilek szombatra tüntetést is szerveznek.

Mindeközben a Mérték Építészeti Stúdió nyerte meg a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum rekonstrukciójára kiírt tervezői tendert. A meghívásos pályázatra öt irodától kértek ajánlatot. A négy bírálati szempont közül a nettó vállalási ár volt a legsúlyosabb, csakhogy a tervezésre szánt 400 millió forintos keretbe csak két ajánlat fért bele. A kiíró Városliget Zrt. erősen gondolkodóba eshetett – legalábbis erre utal, hogy az augusztusra ígért eredményhirdetésre csak most kerítettek sort.

Tiltakozó látványkátyúzás a ligetben
Tiltakozó látványkátyúzás a ligetben
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

 

A 384 millió forintos ajánlatot tevő KASIB Mérnöki Manager Kft.-t kizárták, mivel a pályázatából hiányzott a „hierarchikus szervezeti, feladat és felelősségi ábra”. Ugyancsak kizárták a 370 milliót kérő Archikon Kft.-t, mivel ajánlata nem volt teljes körű. Így az 549 milliós ajánlatot tévő Mérték mellett az előzetes pénzügyi keretből szintén jócskán kilógó Középülettervező Zrt. (648 millió forint) és az M-Teampannon Kft. (487 millió forint) maradt versenyben. A bírálóbizottság végül valamennyi részterületen a Mértéket találta a legjobbnak, javára írva az épület rekonstrukciójához szükséges alapos kutatást, a rövid határidőket, a kiváló referenciákat és a meggyőző feladatkiosztást. A szerződést azonban még nem írták alá. A Népszabadság információi szerint egy ideig még nem is fogják, lévén a KASIB nagy valószínűséggel megtámadja az eredményt.

Holott a határidő itt is szűkös: az eredeti formájára visszaújított épületet 2018 júliusában adnák át. (A személyzet csaknem felét szélnek eresztik addigra.) Az a tény láthatólag senkit sem zavart a pályázat lebonyolítása alatt, hogy időközben nyilvánvalóvá vált: az új múzeum se széltében, se hosszában, de még felfelé se fér el a kijelölt területen.

Igaz, a városligeti fakataszterből kifelejtett fasorokat se hiányolja senki. Tájépítészek és környezetvédők számlálása szerint több száz fa hiányzik a leltárból. Így például a Dózsa György úti parkoló szegélyén lévő csaknem száz japán akác, a Hermina úti fasor, illetve a 60 darab kétéves hárs. A Ligetben lévő Paál László úton sorakozó hatalmas platánok pedig nem is számítanak fasornak, parcellákba osztották őket. A Városliget Zrt. azzal magyarázza a hiányt, hogy csak a városligeti parkról rendeltek fakatasztert, márpedig ebbe a Dózsa György és a Hermina úti fasorok nem tartoznak bele. A Liget projekt megvalósításáért felelős cég által megbízott Főkert 6358 fáról tud.

A Paál László út fáit már nyilvántartásba sem vették - pusztulniuk kell?
A Paál László út fáit már nyilvántartásba sem vették - pusztulniuk kell?
Google Streetview

A Városliget Zrt. továbbra is úgy látja, hogy minden a terv szerint halad, és 2018-ig a kormányhatározatban megszabott ütemterv alapján adják át a projekt egyes elemeit. Optimizmusukat az sem zavarja, hogy még mindig nincs szerződésük a beruházás zászlóshajóját – az Új Nemzeti Galéria és a Ludwig Múzeum közös épületét – tervező irodával. A cég folyamatosan tárgyal a két tendergyőztessel – a japán SANAA és a norvég Snohetta építészirodával –, de még nem tudni, ki kapja meg a munkát. Holott a tervezés legalább egy évet visz el, csak ezután kezdődhet az engedélyezés, majd a kivitelezői tender. Az építkezés legkorábban 2017 nyarán indulhatna. Egy Hősök tere méretű házat, a Müpa kétszeresét kellene felépíteni 10 hónap alatt.

A Néprajzi Múzeumot – legalábbis Lázár János kancelláriaminiszter közlése szerint – újraterveztetné a kormány. A Városliget Zrt. viszont úgy tartja, hogy rá nézve a hatályos jogszabályok és kormányhatározatok a mérvadóak. Új pályázat kiírásáról szó sincs, miközben a tendergyőztes francia Vallet de Martinis és a DIID irodával sem kötöttek szerződést, holott ezt is augusztusra ígérték.

Az idei év feladata a tervezési munkák elvégzése és a bontás lett volna cirka 15 milliárdért. Jövőre 30 milliárdot kapnak. A kormány új terveinek – például a volt kormányzati negyed területén megvalósuló zöldterület-bővítésre – nem kaptak megbízást.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.