galéria megtekintése

Ilyet se láttunk még: titkosított képviselőjelöltek

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 20. számában
jelent meg.

Hajba Ferenc, Kácsor Zsolt
Népszabadság

Ilyet még egyetlen kampányban sem láttunk: az újonnan alakult pártok némelyike szó szerint rejtegeti  jelöltjeit, nehogy véletlenül nyilatkozniuk kelljen.

A fő üzenetünket még nem árulhatom el – hárítja el az érdeklődést Nagy Gábor, az Új Dimenzió Párt (ÚDP) sajtószóvivője, de annyit azért sejtet, hogy a fiatalok szociális helyzetéről mondanak majd valami fontosat. Nem lesz ez későn, mindjárt itt van a választás, vetjük ellen, mire a sajtófőnök azt válaszolja: most készülnek a pólók, a transzparensek, melyekkel a csomópontokon, a bevásárlóközpontok környékén, a lakókörnyezetben jelenik meg a fiatalok pártja.

Nem minden új aspiráns kerüli a nyilvánosságot
Nem minden új aspiráns kerüli a nyilvánosságot
Reviczky Zsolt

A jelek szerint szükség is lesz a személyes jelenlétre, hiszen az Új Dimenzió Párt s a valamikor vele együtt szerveződő, ma már hangsúlyozottan külön utakon járó Új Magyarország Párt (ÚMP) képviselőjelöltjeit alig ismerik azokon a településrészeken, amelyeket képviselni szeretnének. A győri választókörzetek ÚDP-jelöltjei közül ketten például Kőszegen laknak, a harmadik társuk Répcelakon él.

 

– Kétségtelenül van olyan, akinek a választókörzetétől viszonylag távoli az állandó lakhelye, de sok minden köti oda, ahol indul – magyarázza Nagy Gábor. Ott tanul, ott dolgozik, vagy ott lakik a barátnője, menyasszonya, tehát gyakran tartózkodik az adott településen.

A nagyobb pártok képviselőjelöltjei görcsösen keresik a nyilvánosságot, a megszólalások alkalmait. A legkisebbek jelöltjei viszont mintha rejtőzködnének, ami teljesen ellentmond a kampányok természetének és értelmének.

Az ÚDP és az ÚMP jelöltjei közül is megpróbáltunk szóra bírni néhányat, ám az elérhetőségüket is nehéz volt megszerezni. A választási bizottságok nem adnak ki telefonszámokat, a párt vezetői pedig nem tartották időszerűnek a nyilvános megszólalásukat.

Nagy Gábor például azt mondta: a jelöltjeink csak a kampányuk kezdetekor, valószínűleg a jövő héten akarnak megszólalni.

Voltak persze, akik már megtették. Az Index riportjában borsodi jelölteket mutattak be. Nem lehetetlen, hogy éppen az ő szavaik miatt tettek lakatot a többiek szájára – volt közülük, aki azt sem tudta, ki vezeti a pártját.

Mindenesetre azok közül, akiknek írtunk, senki sem válaszolt vissza, pedig még a Facebook-oldalak személyes üzeneteit is felhasználtuk a kapcsolatteremtésre.

Az Új Magyarország Párt (ÚMP) Hajdú-Bihar megye hat választókerületében egy jelöltet állított Andorkó László személyében.A 6-os választókerületben nyilvántartásba vett jelölttel azonban elérhetőség hiányában nem tudtunk beszélni. A Zuschlag János köreivel hírbe hozott – azóta Zuschlag elismerte, hogy tanácsadóként szerepe volt mind az ÚMP, mind az ÚDP létrehozásában – Táncsics Péter ÚMP-elnököt kértük meg arra, hogy adja meg hajdú-bihari jelöltjük számát, ám Andorkót a pártelnök sem tudta elérni. Táncsics pedig e nélkül nem mondta meg Andorkó telefonszámát. Megkérdeztük tőle, nem furcsa-e, hogy egy választási kampányban egy párt nem adja ki valamelyik jelöltjük elérhetőségét. Erre az elnök azt mondta: jelöltjeik nem politikusok, hanem elfoglalt, dolgozó emberek, sőt többen közülük nem is Magyarországon élnek, így szerinte természetes, hogy ő nem adhatja ki telefonszámukat, címüket a sajtónak addig, amíg nem kért erre tőle engedélyt.

Az ÚDP szóvivője sem tartotta időszerűnek egyelőre a jelöltjeik megszólalását.

– A jelek szerint arra számítanak,hogy az emberek inkább a pártokra szavaznak a személyek helyett – mondtuk Nagy Gábornak.

– Igen, a mostani választáson is elsősorban a pártszimpátiák döntenek majd – nyugtázta. – Ezzel együtt egyáltalán nem mindegy, ki a jelölt.

Az ÚDP indulóiról annyit tudtunk meg, hogy 21 évestől a 37 esztendősig találhatók köztük jelöltek.

Az ÚMP idősebbeket is indított, ott van például – az országos lista második helyezettjeként is – Racker Béla, a Fideszt és az egykori MDF-t is megjárt politikus Vas megyéből, akiről az Origo derítette ki, hogy legalább tízmillió forinttal tartozik az adóhatóságnak. Racker szerint ennek nincs köze politikai pályafutásához, hiszen magánszemélyként tartozik.

A jelöltet egyébként Szombathelyen „pelenkás Rackerként” emlegetik, ugyanis még 2002-ben önkormányzati képviselőként a Vas megyei közgyűlésben a saját cége által forgalmazott pelenkákat rakott az MSZP-sek asztalára, mondván: a szocialisták be vannak szarva.

Az újonnan vagy tavaly alakult kis pártok arra számítanak, hogy meg tudnak kapaszkodni a magyar politikai életben, ahol állításuk szerint szeretnének tartósan jelen lenni. Kezdő indulóként egy-két százalék is figyelemre méltó eredmény volna – állapítja meg Nagy Gábor.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.