galéria megtekintése

Rémálom Nyíregyházán: tervezésből pereskedés

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 23. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

A Nyírterv-Plusz Kft. vezetője azt állítja, hogy bár a megye vezetése felmondta a céggel kötött szerződést az új kórházi tömb tervezésére, a terveket mégis felhasználták, sőt az eredeti ár háromszorosát fizették érte egy „baráti” cégnek. A megyei vezetés szerint, azért bontották fel a szerződést, mert folyamatosan problémák voltak a tervvel.

Négy éve tart az a rémálom, amelyet Bogár László, a nyíregyházi Nyírterv-Plusz Kft. vezetője él át annak következtében, hogy 2010-ben a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat fideszes vezetése – személyesen Seszták Oszkár közgyűlési elnök – egyik napról a másikra felmondta azt a bruttó 252 millió forintos szerződést, amelyet a megye az új kórházi tömb tervezésére kötött a céggel.

Nem sokkal ezután a tervek elkészítésére a fideszes vezetés egy másik, egy baráti céggel kötött szerződést, de immár bruttó 626 millió forint értékben. Bogár László törvénysértőnek, jogtalannak és igazságtalannak tartja, ami vele és a cégével történt. Négy éve nem jutott hozzá az őt megillető pénzhez, négy éve járja a bíróságokat, s immár négy éve tapasztalja nap mint nap, hogy mégis épül az a bizonyos kórház, méghozzá éppen a Nyírterv-Plusz egykori tervei alapján. Csakhogy azokat a terveket további felhasználásra sem Bogár László, sem a Nyírterv-Plusz nem adta el senkinek.

Az előzményekről röviden: állami és európai uniós támogatással, mintegy 12 milliárd forint értékben végzik a nyíregyházi kórház bővítését, a beruházás a tervek szerint 2014 végére készül el, de a tervezés már mintegy hétnyolc éve elkezdődött. A kórház 2007-ben között szerződést a Nyírtervvel a tanulmánytervek elkészítésére, majd az építési engedélyezési tervre is. Ez utóbbit a szaktárca tervtanácsa 2008-ban elfogadta, így a projekt építési engedélyt kapott Nyíregyháza jegyzőjétől.

 

A kórház kérésére 2009-ben többször módosítottak a terveken, majd az előkészítő munkálatokat befejezve, 2009-ben alá is írták a tervezői szerződést. A kórház ezek után újabb módosításokat kért, a cég ezeket teljesítette is, de 2010 januárjában a megye vezetése váratlanul felmondta a szerződést késedelemre és hibás teljesítésre hivatkozva, s nem sokkal később a Fatum Property Kft.-vel kötöttek szerződést a tervezésre – holott egyes tanúk szerint a Nyírterv nem késett a dokumentumok leadásával.

Épülőben az új kórházi tömb
Épülőben az új kórházi tömb
Konyhás István

A történteket Seszták Oszkár megyei közgyűlési elnök az önkormányzat egyik 2010-es közgyűlésén így foglalta össze: „a Nyírterv-Plusz Kft. tervezési szerződésének felmondását követően a megyei önkormányzat tervezési szerződést kötött a Fatum Propertyvel a projekt tendertervének – az engedélyezett engedélyes tervdokumentáció alapján történő – elkészítésére”. Ezután két furcsa fejlemény történt: azt a munkát, ami a Nyírterv esetében 252 milliót ért, a Fatum már bruttó 626 millióért végezhette. Ráadásul a Fatum az igazságügyi szakértői vélemény szerint a legtöbb tekintetben a Nyírterv munkáiból dolgozott.

A Nyírterv-Plusz Kft. 2011-ben perelte be a Fatum Property Kft.-t, a megyei önkormányzatot és a megyei kórház többi jogutódját „szerzői jogok sérelmének orvoslása és szerződésszegésből eredő kár megtérítése” miatt. A kereset szerint a megyei önkormányzat jogellenesen mondta fel a tervezői szerződést, a kiviteli terveket nem fizette ki. A cég kifogásolja, hogy az önkormányzat az új kórházi tömb terveit hivatalosan nem vette át, tehát teljesítési igazolás és formális átadás hiányában az önkormányzat és a kórház a tervek felhasználására semmilyen jogcímet nem szerzett.

A Nyírterv szerint az önkormányzatnak nem volt joga további felhasználási engedélyt adni sem az engedélyes tervekre, sem a kiviteli tervekre, mivel arra sem Bogár László, sem pedig a szerzői vagyoni jogokat gyakorló cég nem adott engedélyt az önkormányzatnak, átdolgozni pedig végképp nem volt joga. A felperes azt kéri a bíróságtól, hogy a Fatum Propertyt tiltsa el a tervek felhasználásától és átdolgozásától, az önkormányzatot és a kórházat pedig kötelezze 252 millió forint kártérítés és kamatai megfizetésére.

Bár a keresetet 2011-ben beadták, az eljárás különösen lassan folyik, az ügyben eddig komolyabb előrelépés nem történt, valamennyi olyan kezdeményezést elutasított a bíróság, amely jogvédelmet adott volna a sérelmet szenvedett félnek. A bíróság meghallgatta a tanúkat, köztük a Nyíregyházán sokak által a Fidesz emberének tartott Podlovics Rolandot, aki 2009-től a kórházbővítés projektvezetője volt, jelenleg pedig a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója. Tanúként idézték be Seszták Oszkár közgyűlési elnököt is. Podlovics és Seszták azzal érvelt, hogy folyamatosan problémák voltak a tervvel, a tervezés folyamatával, s magával Bogár Lászlóval is nehezen jöttek ki.

Megkerestük Seszták Oszkárt, aki azt mondta, emlékezete szerint azért szerződtek magasabb összegre a Fatummal, mert a megbízásuk több mindenre kiterjedt, mint a Nyírtervvé.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.