galéria megtekintése

Gyáva bosszú vezérelte a Teréz körúti merénylőt, látni akarta a rendőrök szenvedését

46 komment


Fekete Gy. Attila

A kriminálpszichológus szerint személyes indítéka lehetett a Teréz körúti robbantónak Vagy a rendőrök valamelyikével, vagy a rendőrséggel gyűlt meg a baja korábban.

– Látni akarta, hogy „bekövetkezett", hogy megtörtént, amit eltervezett, azért indult el a tettes a robbantás után az áldozatai irányába, majd egyikükön átlépve tovább. Feltehetőleg látni akarta a szenvedésüket, és azt, hogy minden úgy történt, ahogyan szerette volna – állítja Végh József kriminálpszichológus.

Forrás: police.hu

Végh az eddig nyilvánosságra hozott információk és a szakmai tapasztalatai alapján úgy véli, a merénylőt valamilyen személyes indíték motiválhatta. Vagy a két rendőr közül valamelyikkel, vagy a rendőrség egészével van problémája. Itt szóba jöhet a már a hatóságok által is vizsgált magánéleti szál (szerelemféltés vagy magántermészetű konfliktus) éppúgy, mint az, hogy a járőrök valamikor egy intézkedésükkel magukra haragították a támadót.

 

Mozgásából és az elkövetés módjából ítélve Végh szerint az elkövető profi (ez a becsült kora alapján – 20-25 év – nem valószínű) vagy borult elméjű, súlyos személyiségzavarral küszködő személy. Ez utóbbi lehetőség még nem zárja ki, hogy bombát készítsen és azzal robbantson fel két vétlen rendőrt.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Abból, hogy a tettes pokolgépet használt a rendőrökkel szemben, Végh szerint valószínűsíthető, hogy gyáva. Nem mer „beleállni az ügybe". Ahhoz azonban már elég bátor volt, hogy tettének elkövetése után megnézze a „művét", ránézzen a sérült rendőrökre és kiélvezze a pillanatot, amikor meglátta, hogy bekövetkezett az, amit eltervezett.

Nem biztos, hogy az illető vegyész – állítja Végh. Ahogy az sem, hogy ő tervezte meg és állította össze a házi készítésű szöges bombáját. A bombagyártáshoz szükséges ismeretek ma már játszi könnyedséggel az internetről is be lehet szerezni. Nem mellesleg még a nyomozás sem zárta ki, hogy lehettek társai. Sőt, Végh szerint, ha egy bűnszervezet megbízásából tette, amit tett, amelynek zavarták az érdekeltségét a területükön rendszeresen feltűnő járőrök, akkor biztosan nem egyedül robbantott.

Végh nem zárja ki, hogy a robbantó, miután láthatóan teljes nyugalommal átsétált a földön fekvő sérült rendőrök felett a közelben átöltözött és figyelte a kollégáikért aggódó rendőröket.

– Nem véletlen volt olyan feltűnő, világos ruhában – magyarázta Végh József. – Azt akarta, hogy így emlékezzenek rá. Nem zárható ki azonban, hogy pár sarokkal távolabb feltűnő halmijait eldobta vagy elpakolta és úgy ment tovább, vagy visszatért és tovább gyönyörködött a művében.

Forrás: police.hu

A sérült rendőrök általános állapota az elszenvedett sérüléseikhez képest kielégítő, stabil – közölte érdeklődésünkre az ORFK. „A férfi kollégánk elhagyhatta az intenzív osztályt, munkatársnőnket azonban továbbra is ott ápolják", írták.

A Teréz körúton szombat este történt robbantással és annak elkövetésével kapcsolatban eddig közel 200 bejelentés érkezett a Központi Nyomozó Főügyészségre. Simon Richárd a főügyészség helyettes szóvivője ezekről csak annyit mondott, hogy minden bejelentést komolyan vesznek és ellenőriznek

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.