galéria megtekintése

Tarlós: az olimpiarendezés nem az én felelősségem

0 komment


Szalai Anna

Tarlós István örül annak, hogy sikerült kitolnia a városházáról a közbeszerzések forró ügyeit. Az olimpiarendezést nagy lehetőségnek tartja, bár akkor már úgyse lesz a város élén.

- Az olimpiarendezés és újrahasznosítás felelőssége már biztosan nem rám hárul – ezzel hárította el Tarlós István főpolgármester a Népszabadság kormányhatározatba foglalt olimpiai nagyprojekteket (új híd a Dunán, a csepeli HÉV villamosítása, stb.) firtató kérdéseit. De azt bizonyosnak tartja a városvezető, hogy Budapest csak nyerhet vele. Ezzel hosszú időre eldőlhet a Budapest-vidék fejlesztés kérdése, hiszen Budapestet nem lehet kihagyni a rendezésből. Ha pedig a kormány nem biztosítja a forrásokat, akkor „az egész ország lebőg”.

Olimpiai park Budapesten: kezdődik a politikai hullahopp
Olimpiai park Budapesten: ötkarikás hullahopp
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

Mindemellett óvatos optimizmussal tekint a jövőbe, hiszen olyan versenytársaink vannak, mint Párizs.

 

Számvitel

A csepeli HÉV – nem lévén agglomerációs vonal – a fővárosi önkormányzat kezelésében marad, így a villamossá alakítás is Budapest feladata. A szükséges kapacitását egyébként a HÉV vonalán járó villamosok mellett a 4-es vagy a 6-os villamos biztosítják, amelyek közül az egyik kijárna Csepelre. Az agglomerációs tárgyalások állítása szerint jól haladnak a kormánnyal, de egyelőre nem sikerült minden pontban megegyezni. A költségvetésben pedig csak számviteli okokból szerepel a városkörnyéki járatokra betervezett 12,4 milliárd. De nem dőlt még el az sem, hogy az időközben állami kezelésbe visszaadott Nemzeti Sírkert térfigyelő kamerarendszerének – költségvetésben szereplő – kiépítési költségét ki fizeti majd.

Kitolás

A százmilliós bútorvásárlás nyitó Közbeszerzési Kft. jelenleg 29 munkatársat foglalkoztat, ez később 40 főre emelkedhet. Tarlós István egyébként a maga részéről örül, hogy a közbeszerzések forró ügyeit sikerült ezzel kitolni a városházáról. A cég első nagy feladata egyébként az M3-as metró infrastruktúra-felújítását célzó kiviteli tender lesz. Ehhez már 2 milliárdos kerettel megrendelték a kiviteli terveket. Tarlós István szerint a közbeszerzési pályázat kiírása sem várat már magára sokáig. Igaz, a pénz még nincs meg. Egyelőre sem a kormány, sem az unió nem írta alá a támogatási szerződést.

Kitiltás

A szerdai közgyűlés napirendjéről az M3-as metró pótlását célzó buszbeszerzés ügye is lekerült. A főpolgármester elképzelhetőnek tartja, hogy járművek helyett szolgáltatást vásárolnak, de egyelőre nem tudják, melyik az olcsóbb. A városvezető ezenfelül felhívta a figyelmet, hogy a fővárosi szmogrendelet szigorításával a fővárosban közlekedő autók harmadát ki lehet tiltani riasztás esetén.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.