galéria megtekintése

Takaréklángon tartják a kvótakampányt Erdélyben, nehogy rájuk égjen a ház

A kormány ellenérdekelt a választói névjegyzék bővülésében, ezért most nem ösztönzi a kettős állampolgárokat arra, hogy regisztráljanak.

„Valaki megmondaná, hol és hogyan lehet regisztrálni?” „Most értesültem, hogy ez szükséges. Köszi a tájékoztatást! Regisztrálni fogok!” Az erdélyi lapok internetes fórumain, a közösségi médiában gyakran találkozni ilyen hozzászólásokkal. Pedig az utóbbi hetekben Erdélyben is felerősödött az októberi kvótareferendum kampánya. Egyesek önszántukból korteskednek – így Tőkés László­ fideszes EP-képviselő és az általa védnökölt Erdélyi Magyar Néppárt –, másokat az állami média tudósítói igyekeznek „felhajtani”. A nyáron Erdélyben kampányolt több kormánypárti politikus, köztük Kövér László házelnök, és ez várható a népszavazásig hátra lévő egy hónapban is.

Júliusban erdélyi körutat tartott Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke is. Hogy az ottani magyarok egy része mindezek ellenére nem értesült a regisztráció szükségességéről, annak oka van: a kormány nem érdekelt ebben, sőt ellenérdekelt. Azok a határon túl élő kettős állampolgárok, akik a 2014. áprilisi parlamenti választás előtt regisztráltak, továbbra is szerepelnek a választói névjegyzékben. Azok viszont, akik azóta éltek a könnyített honosítás lehetőségével, csak akkor vehetnek részt a népszavazáson, ha kérik felvételüket a lajstromba.

A kötelező menekültkvótáról kezdeményezett népszavazás akkor lesz érvényes, ha a választásra jogosultak fele – körülbelül 4 millió 146 ezer ember – érvényesen voksol. Ha a külhoni magyarok mozgósítása nem sikerülne, itthon az ötven százalékot meghaladó részvételre lenne szükség. Minél többen regisztrálnak a határon túlról, annál nagyobb lesz az 50 százalékos érvényességi küszöb.

 

Pálffy „tájékoztató” körútja e kettős imperatívusz jegyében zajlott: a már regisztrált határon túliak minél nagyobb számban szavazzanak, újabbak pedig ne regisztráljanak. Kérte, hogy jelezzék a választási irodának, ha a névjegyzékben szereplő hozzátartozójuk meghalt, nehogy őket is figyelembe vegyék az érvényességi küszöb megállapításánál.

Már nyomják a szavazólapokat. Nem baj, ha a határon túl nem jut mindenkinek
Már nyomják a szavazólapokat. Nem baj, ha a határon túl nem jut mindenkinek
Koszticsák Szilárd / MTI

Az NVI a 2014-es parlamenti választás előtt tájékoztató levelet és nyomtatványt küldött az állampolgárságot szerzett magyaroknak, emlékeztetve őket arra, hogy lehetőségük van részt venni „Magyarország jövőjének alakításában”, ha kérik felvételüket a névjegyzékbe. Hasonló tartalmú levelet küldött a külhoniaknak a választási iroda tavaly októberben is, amikor a kormány a vasárnapi boltzár elleni referendumra készült. – Az NVI az október 2-i népszavazás kapcsán tájékoztató, emlékeztető levelet nem küldött, illetve nem tervez küldeni – erősítette meg lapunknak Listár Dániel, a választási iroda kommunikációs főosztályvezetője.

Az eredmény magáért beszél. Az NVI 264 ezer magyarországi lakhellyel nem rendelkező állampolgárnak kezdte kiküldeni a szavazói levélcsomagokat. Ez csak 66 ezerrel több, mint 2014-ben, noha a választókorú külhoni állampolgárok száma azóta több mint a kétszeresére nőtt.

Elsöprő Fidesz-többség

A 2014-es országgyűlési választáson a 128 ezer levélszavazat 95,5 százalékát a Fideszre adták. Akkor a regisztrált csaknem 200 ezer határon túli választó 66 százaléka élt szavazati jogával. A parlamenti választáson is érvényes hátrányos megkülönböztetés azóta is fennmaradt: a külföldön dolgozók nem szavazhatnak levélben, szemben a kettős állampolgárokkal, akiknek úgy kell visszaküldeniük a levélcsomagot, hogy az október 1-jén éjfélig megérkezzen a választási irodához, de szeptember 17-től a külképviseleteken is leadhatják a borítékot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.