galéria megtekintése

Kósa Lajos nem szeretne deregulálni

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 01. számában
jelent meg.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

A Lázár János vezette Miniszterelnökséghez kerül a Magyar Posta és a Magyar Fejlesztési Bank tulajdonjogának gyakorlása is – a T. Ház tegnap már tárgyalta is az ezt célzó javaslatot. Ezzel a Miniszterelnökség „állam lesz az államban”, Lázár János pedig szuperminiszter, akinek feladatkörét és hatáskörét száznál is több mondatban sorolta az erre vonatkozó kormányrendelet.

Melyik ajtón lép be Kósa Lajos?
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A sok ezermilliárd fölött diszponáló Miniszterelnökség azontúl, hogy az EU-s pályázatokat és pénzeket kezeli, a harmadik Orbán-kormány megalakulásával fél tucat minisztériumtól vett át hatásköröket. A Külügyminisztériumtól már korábban a Miniszterelnökséghez került például a hírszerzés, az Információs Hivatal.

Lázár Jánost óriási apparátus is segíti, a korábbi 11 helyett már 27 helyettes államtitkárral dolgozik – írta a Hvg.hu a Magyar Közlönyt szemlézve.

 

A rendkívüli hatalom birtoklása azt is jelenti, hogy Lázár János – akinek a lojalitása állítólag megkérdőjelezhetetlen a miniszterelnökkel való kapcsolatát illetően –, Orbán Viktor legközvetlenebb munkatársa. A miniszterelnök a politikai kormányzás jegyében minden számára fontos, kényes, vagy éppen konfliktusos ügyet miniszterére szignál ki.

A Népszabadság a hétvégén számolt be arról, hogy a választások után fokozatosan megkezdődött a miniszterelnök „térfoglalása” a Fidesz-közeli oligarchákkal szemben is, sorra, szisztematikusan szeretnék kiszorítani az állami társaságok, háttérintézmények vezetéséből a Simicska–Nyerges gazdasági nagymogul-tandem embereit. Senkinek sem lehet olyan informális hatalma ugyanis, mint a miniszterelnöknek.

Rogán Antal lehet Orbán Viktor legközvetlenebb munkatársa és bizalmasa

A posta és az MFB Miniszterelnökséghez rendelése viszont csak részben illik a sorba, hiszen a „bankfelügyelet”, illetve rendezés államtitkára éppen Simicska Lajos bizalmasa, a volt fejlesztési miniszter, Németh Lászlóné lesz – természetesen miniszterelnökségi kontroll mellett.

Lázár János feladat- és hatáskörét több mint száz mondatban részletezi a vonatkozó kormányrendelet
Lázár János feladat- és hatáskörét több mint száz mondatban részletezi a vonatkozó kormányrendelet
Banczik Róbert / Népszabadság

A Miniszterelnökségnek akkor születhet „riválisa”, ha Orbán Viktor szándékának megfelelően megalakul az úgynevezett miniszterelnöki kabinet. Az igazi szuperteam ez lesz – mondták munkatársunknak, hozzátéve: a kabinet lesz a szűk „gyűrű” a miniszterelnök körül, a politikai kormányzás közvetlen eszköze, olyan „politikai komisszárokkal”, amilyenek az elnöki megbízottak voltak 2003 decemberétől Orbán Viktor Fidesz-elnök mellett (akkor az elnöki „koordinátorok” közvetítettek a pártelnök és a 176 választókerületi elnök között).

A Népszabadság már megírta, hogy a miniszterelnöki kabinet élére Rogán Antalt szeretné a miniszterelnök tárca nélküli miniszteri rangban, erről korábban esett is szó közöttük.

Amennyiben ez a szcenárió valósul meg, Rogán Antal lesz Orbán Viktor legközvetlenebb munkatársa és bizalmasa, de a rivalizálásukról szóló hírek ellenére Lázár Jánosnak minden bizonnyal nem tőle kell majd időpontot kérni, ha be szeretne jelentkezni a miniszterelnökhöz.

A Fidesz-frakcióvezető, aki nyilván szintén forró dróton lesz Orbán Viktorral, Lázár Jánossal, Rogán Antallal és Kövér László házelnökkel, Kósa Lajos lesz. A debreceni polgármester is lehetne kormánytag, ha szeretné, mégpedig a túlzott állami bürokratizmus ellen harcoló „deregulációs” miniszter, de Kósa Lajos a parlamenti frakcióvezetést választaná – tudtuk meg.

A személyi változásokra – mivel gyakorló polgármesterekről van szó –, nem kerül sor az őszi önkormányzati választások előtt. Forrásaink szerint a Fideszben úgy kalkulálnak, hogy október első vasárnapján, 5-én lehetnek az önkormányzati választások.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.