galéria megtekintése

Mindent elvettek, a fizetés pedig csökkent

7 komment


Doros Judit

– Nincs ügyfélfogadás? Azt a hétszentségit, akkor ki fogja anyakönyvezni a gyereket – emeli fel a hangját egy kinyúlt nadrágos férfi a salgótarjáni polgármesteri hivatal aulájában. Nem olvasta az ajtón lévő feliratot, miszerint sztrájkolnak a köztisztviselők, mert nyolc éve nem kaptak rendes béremelést.

Gacsályiné Marton Melinda szakszervezeti titkár előirányzat-kezelőként dolgozik itt, s mivel közpénzzel bánik, kétévente kell vagyonnyilatkozatot készítenie. Számára fehéren-feketén kiderül: nemhogy nőne a bére, de évről évre csökken.

– Van egy kolléganőm, lassan negyven éve dolgozik az önkormányzatnál, mégis évente fel kell emelni a fizetését, hogy elérje a minimálbért. Közben minden más juttatást, a tizenharmadik havi bért, a cafeteriát és a ruhapénzt is elvették már. Ez nonszensz – mondja az asszony.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

 

A salgótarjáni polgármesteri hivatalban 117-en dolgoznak, közülük korábban nyolcvanan jelezték „sztrájkészségüket." Szerdán nagyjából hatvanan sztrájkba is léptek, egy részleg munkatársai pedig kihelyezett irodaértekezletet tartottak vidéken. A hivatalban sztrájkolók egy nagy előadóban ültek, s ottjártunkkor éppen a Papírkutyák című filmet nézték.

Fekete Zsolt, Salgótarján szocialista polgármestere azt mondta: a saját büdzséjükből nem tudják biztosítani a 30 százalékos béremelést, ugyanis a korábbi adósságok miatt 400 milliós deficitet görgetnek maguk előtt. Ha nekik kellene kifizetni a többletpénzt, az további százmillió forinttal terhelné meg az önkormányzat kasszáját.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.