galéria megtekintése

Szitán mindenki fennakad?

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 02. számában
jelent meg.


Ungár Tamás
Népszabadság

A kaposvári ellenzék összefogással sem szerezne számottevő esélyt a húsz éve regnáló polgármesterrel szemben. Igaz, a jelek szerint nem is lesz egység Szita Károllyal szemben. A város ugyan megszépült az elmúlt években, a régió nehézségei azonban nem állnak meg a település határában.

A kaposvári egyetem modern és tetszetős, a fiataloknak kínált helyi perspektíva azonban korlátolt
A kaposvári egyetem modern és tetszetős, a fiataloknak kínált helyi perspektíva azonban korlátolt
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

– Kedves ember. Sokat tett a városért. Csak ő nyerhet.

Többtucatnyi kaposvárit szólítottam meg az utcán, s szinte valamennyien azt mondták, hogy Szita Károlyt, a városát húsz éve irányító fideszes polgármestert az őszi helyhatósági választáson nem győzheti le senki sem. Szita eldöntötte, hogy indul, ennyit közölt is lapunkkal, ám terveiről többet nem árult el. Amúgy azok is legyőzhetetlennek vélik Szitát, akik nem kedvelik őt, vagy nem mennek majd el voksolni.

 

A passzívak egyike, egy a nevét nem adó mérnök így beszélt: – Kaposvár az elmúlt húsz évben nagyon mutatós város lett: mindenütt szép utcák, terek, szökőkutak, parkok, virágok, ápolt középületek. Eközben azonban a város nem ad igazán perspektívát a fiataloknak és a középkorúaknak. Ez részben abból ered, hogy Dél-Dunántúl gazdaságilag deprimált régió. A város értelmisége és a vezetői nem találták ki, mit lehet ez ellen tenni. Egyik pártnak sincs meggyőző ötlete. Ezért nem szavazok se Szitára, se az ellenfeleire.

Ettől még Szita biztosan győz, mert a helybéliek többsége csak őt látja alkalmasnak. Ez a vélemény elég pontosan jellemzi Kaposvár helyzetét és az itteni szavazók gondolkodását. Amúgy azt a legelfogultabb Szita- és Fidesz-hívők sem cáfolják, hogy Kaposvár nem tud országos példát adva „kiragyogni” a minden gazdasági mutató tekintetében folyamatosan süllyedő régióból. A befektetők nem ostromolják a várost, a fizetések jóval alatta maradnak a hazai megyeszékhelyeken elérhető átlagnak.

Szita Károly
Szita Károly

Az állástalanság ugyan csak 6,5 százalék a kormányhivatal adatai szerint, de ha hozzáadjuk a közmunkások számát, akkor az elmúlt három évben a „valódi” munkához nem jutók aránya 10-14 százalék között mozgott. Mindeközben 2011 óta másfél ezerrel (3,5 százalékkal) csökkent a gazdaságilag aktív lakosság lélekszáma, ami a külföldön munkát keresők mind nagyobb számát bizonyítja.

A befektetők és a turisták távolmaradását sokan azzal magyarázzák, hogy Kaposvár körülményesen közelíthető meg. Vonaton Pest három óra, ami majd fél órával rövidülne, ha Dombóvár és Kaposvár között hétmilliárdért korszerűsítenék a pályát, közúton 140 perc a főváros, ez 110-re mérséklődne, ha a 67-est átépítenék autóúttá vagy sztrádává. A város lobbiereje azonban eddig gyenge volt e – számtalanszor megígért – beruházások kiharcolásához. Az előbbi, kedvezőtlen jelenségekért általában nem okolják Szitát és helybéli párttársait, nem teszik ezt a baloldali politikusok sem.

Ők már csak azért sem, mert a kaposvári baloldal több kormánytagot is adott, akik (Lamperth Mónika, Gyenesei István, Kolber István) ugyancsak nem lobbiztak különösebb eredménnyel.

2005-ben kiderült Szitáról, hogy 1980 és 1989 között Krakus Péter néven beszervezett ügynök volt. Az országos lapok leírták róla, hogy a dokumentumok szerint önként és örömmel jelentett, még a rokonai vendégeiről is. Szita tagadta ügynökmúltját, és feljelentéssel fenyegette vádlóit, ám mégsem fordult bírósághoz.

A helyi szocialisták gyakran felvetették, hogy szabad-e olyan erkölcsű polgármestert eltűrnie a városnak, akinek ilyen a múltja, s aki ennyire nem képes szembenézni múltja hibáival. A szavazók többsége azonban megbocsátotta neki a múltját: a politikus – lebukását követően – még nagyobb fölénnyel verte kihívóit, s népszerűsége erősítette csapatát is.

Az eddigi kudarcok miatt a baloldal pártjainak kaposvári politikusai visszafogottan meditálnak az őszi választás esélyeiről. Abban egyetértenek, hogy legfeljebb akkor van módjuk a tisztes szereplésre, ha összefognak.

Az MSZP és a DK egy olyan, sokak által ismert, pártokhoz nem kötődő, balos értékeket valló civilt akar a polgármesteri posztért elindítani, aki a pályáján már bizonyította rátermettségét. A jelölt nevét hamarosan nyilvánosságra hozzák. Az Együtt azonban – a kiszivárgott hírek szerint – saját polgármester-jelöltet állít, s ebből adódik, hogy a baloldal összefogása nem valósul meg. Ez rontja a balos pártok sanszait.

Pintér Attila, az MSZP helyi szervezetének elnöke és önkormányzati képviselője – aki korábban maga is az egyik potenciális polgármesterjelölt volt – úgy véli, hogy a városnak új alternatívát nyújtó baloldali programmal verhető Szita és csapata. A Kaposvári Egyetemen marketinget tanító, 42 éves férfi pár szóval megemlítette, hogy az MSZP és a DK elsősorban új munkahelyek teremtésére ösztönözné a helyi vállalkozásokat és a befektetőket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.