galéria megtekintése

Bokros: Félnek a fiúk, joggal

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 10. számában
jelent meg.

Pető Péter–Szalai Anna
Népszabadság

A diktatúrát össze kell törni, és a romokon el kell kezdeni a demokrácia újjáépítését – mondta lapunknak adott interjújában Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom főpolgármester-jelöltje, aki immár számít a baloldali szavazók támogatására. Győzelme esetén a kormányt megkerülve lobbizna a fővárosi beruházásokért, a 3-as metrót viszont nem állíttatná le.

– Szóvivő szeretne lenni?

– Demszky Gábor helyesen mondta kedd este...

– Még nem is említettük, hogy a volt főpolgármester üzenetére célzunk.

 

– Mellette ültem, amikor azt mondta: a gúzsba kötött önkormányzatiság körülményei közepette a főpolgármesteri tisztség elsősorban politikai szerep. A városvezetőnek képesnek kell lennie szólni Budapest népéhez, az egész ország nyilvánosságához, sőt a nemzetközi közvéleményhez is.

– Demszky azt is megjegyezte: a főpolgármester elősegítheti azt, hogy a repedésből törés legyen. Milyen eszközökkel?

– Mindketten a diktatúra falán lévő repedésről beszéltünk. A diktatúrát össze kell törni, és a romokon el kell kezdeni a demokrácia, az alkotmányos jogállam újjáépítését. A legfontosabb a nyilvánosság: színleljük a demokráciát. Úgy teszünk, mintha.

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

– Azaz ez csak játék, s a valóságban nem lehet demokratikusan működtetni a várost?

– Ha van egy képmutató, hazug hatalom, amely úgy csinál, mintha demokrácia lenne, miközben neokommunista diktatúrát épít, akkor verjük meg saját fegyvereivel.

– Az év elején még az állt a plakátjain: „Eleged van, de nem vagy balos?” Föltesszük, most már a balosokra is szüksége van. Mi változott azóta?

– A téli plakátok arról szóltak, hogy a Modern Magyarország Mozgalmat megismertessük a választókkal. Ez sikerült, hiszen ma már mindenki tudja, hogy a MoMa konzervatív, szabadságelvű, európai ihletésű, nemzeti elkötelezettségű párt. Most más a helyzet: a vasárnapi választások tétje, hogy a demokrácia erőinek sikerül-e kellő pozíciót szerezniük az önkormányzatokban. Ehhez pedig összefogásra van szükség.

– Van némi összevissza fogás is: a minap Tóth Józseffel kampányolt a XIII. kerületben. Csakhogy a városrész képviselőjelöltjeinek versenyében az MSZP-vel szemben indul a MoMa–Együtt–PM–DK-szövetség.

– Ez a magyarországi torz társadalomfejlődés fintora. Nem kívánok a baloldali pártok torzsalkodásaival foglalkozni, inkább a baloldali választók érdekeire összpontosítok. Arra kérem őket, ismerjék fel, hogy a demokrácia helyreállítása van Magyarországon napirenden, amihez szabad, fejlett, versenyképes piacgazdaságra van szükség.

– Mondana néhány konkrét érvet arra, miért kellene önre szavazniuk a választópolgároknak?

– Elsősorban azért, mert személyemben bizonyítottan az ésszerűségre, a szakszerűségre, a becsületre és a hitelességre lehet szavazni. Az elmúlt húsz évben bebizonyítottam, hogy vallott értékeimhez, programomhoz akár még időleges népszerűségvesztés árán is hű vagyok.

– Joggal érheti viszont az a bírálat, hogy nincs önkormányzati tapasztalata.

– Egy még nagyobb önkormányzó egységet már megmentettem az államcsődtől. Azt úgy hívták, hogy Magyarország. Utána nyolc évig voltam a Világbank igazgatója, huszonöt országban segítettem gazdasági stabilizációt, bankszerkezet-átalakítást, a piacgazdaság alapintézményeinek megteremtését. Néhány országban az államháztartási reformok kialakításában is komoly szerepet játszottam, aminek mindig fontos eleme az önkormányzatok reformja.

– A város hangulatáról, szabadságáról, a köztereiről keveset beszél, ám sokszor emlegeti a piacgazdaságot, a szerkezeti reformokat. Ez a technokratahang nem sok érzelmet kelt.

Bokros Lajos: A diktátoroknak mindig van okuk félni
Bokros Lajos: A diktátoroknak mindig van okuk félni
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

– A főpolgármesterség egyszerre politikai és szakmai állás. Egyszerre kell a fővárosi lakosság érdekképviselőjének, szóvivőjének lenni, illetve jó városgazdának, amihez szaktudás kell. Mindkettő egyformán fontos. Énekelhetnék a legszebb szirénhangon, de ha nincs bennem tudás és szeretet, akkor – ahogyan Pál apostol mondta – semmi vagyok.

– Jelöltkollégái közül többen azonnal leállítanák a hármas metrót, ha győznének. Mi az ön álláspontja?

– Nem vagyok műszaki szakember, hogy azonnal megmondjam, mit kell tenni. Mindennap utazom a 3-as metrón: füstölgő metrókocsikban füstölgő embereket látok. Én leszek az utolsó, aki pánikot kelt. A társadalom teste nem kísérleti nyúl: a tűzzel játszik, aki anélkül mer kategorikus kijelentéseket tenni, hogy a dolog bonyolult műszaki hátterét ismerné.

– Az EU-s hátteret viszont ismerheti: többször utalt rá, hogy tud kormánykerülő utat az uniós forrásokhoz. Milyet?

– A tagállamok valamennyi fővárosának polgármestere képes közvetlen kapcsolatot teremteni az Európai Bizottsággal, és a testület mellett dolgozó szakértőkkel. Ők pedig rengeteget tudnak segíteni abban, hogy Budapest olyan pályázatokat nyújtson be, amelyek illeszkednek az adott pénzügyi ciklus céljaihoz. Ilyen volt korábban a 4-es metró és a csepeli szennyvíztisztító. Kaptunk is rá temérdek pénzt.

– Csakhogy ezeket támogatta a kormány. Mi van, ha a kabinet igenje hiányzik a projektindításkor?

– Még nem tartom annyira végzetesen romlottnak a Fideszt, hogy az ország fővárosa ellen lobbizzon. Ráadásul, ha a kormány hibájából bénul le az ország fővárosa, azt a Fidesz-rendszer nem éli túl.

– Hatékony uniós lobbizásról beszél, de öt évig az euroszkeptikusok között ült az Európai Parlamentben. Ez nem csökkenti majd az érdekérvényesítő képességét?

– Éppen ellenkezőleg, segíti. Öt év alatt módom volt valamennyi döntéshozót személyesen megismerni, kapcsolatokat építeni. Az Európai Konzervatívok és Reformerek elismert, köztiszteletben álló csoport, amelyet a Brit Konzervatív Párt fémjelez. Immár a harmadik legnagyobb formáció a Európai Parlamentben.

– Programból viszont öné a legkisebb: mindössze nyolc oldal, miközben Bodnár Zoltáné 20, Csárdi Antalé 77.

– A MoMa programja kétszer nyolc oldal, mert a fővárosi mellett készült egy önkormányzati keretprogram is. De ez nem mennyiségi kérdés. Egy program minősége nem a hosszától függ, hanem attól, hogy megfelel-e három követelménynek. Az első, hogy a célok és a hozzá rendelt eszközök összhangban legyenek. A második: elismerjük, hogy a célok gyakran ellentmondásban vannak, így azok összehangolása, rangsorolása alapvető feladat. A harmadik követelmény a vagyon, a bevétel és a gazdálkodási kultúra megléte, mert ezek teszik lehetővé, hogy a közszolgáltatásokat a legmagasabb szinten, költséghatékonyan és korrupciómentesen biztosítsuk.

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

– A múzeumi negyed beleillik a programjába, vagy leállíttatná?

– Nem támogatok olyan beruházást, amely tovább csökkentené a főváros zöldterületét. A kulturális intézmények nem igénylik a területi összpontosítást. Legyen múzeum Újpesten és Csepelen is, ahogyan van Nagytétényben. A főváros mindaddig közbeavatkozhat, ameddig nem készülnek el az új múzeumi épületek. Az új közgyűlés vissza is vonhatja korábban adott hozzájárulását.

– Többször elmondta, hogy a sikeres városműködtetéshez pénz kell. Honnan kerítene?

– A főváros meglévő vagyonával sokkal takarékosabban és hatékonyabban kell gazdálkodni. Forrásokat lehet teremteni a parlagon heverő ingatlanállomány hasznosításából. Nem eladásából, hanem annak befektetői fejlesztéséből folyamatosan jelentős bevételekhez juthatna Budapest.

– Mi a helyzet a közműcégekkel? A kormány már szemet vetett rájuk.

– Fővárosi programunkban vastagon szedtük: vagyont nem adunk át és el. Vagyon nélkül ugyanis nincs jövedelem, anélkül nincs közszolgáltatás, ennek hiányában pedig kiüresedik az önkormányzatiság. Óriási hibának tartom a Főgáz-részvények eladását. Nem véletlenül sürgeti a kormány a részvények átadását. Félnek a fiúk. Joggal, mert egy ellenzéki városvezetés aligha adná át ezeket. Másrészt ezek a cégek közszolgáltatók, monopóliumok, amelyek csak akkor nyereségesek, ha a kormány piacbarát intézkedéseket hoz. De a jelenlegi kormánynak nem ez a célja. A BKV pénzügyi kiszolgáltatottságával például az önkormányzatot is függőségben tartja. Ez a diktatúra logikája. Ezen a főváros egyedül nem tud változtatni.

– Demszky Gábor is diktatúrát kiáltott kedden, ám ott ellenzéki jelöltek nem szoktak nyerni. Ön indul a választáson, ám e beszélgetés alkalmával hol tanácsot, hol vezérelvű parancsuralmat, hol neokommunista diktatúrát, hol félő Orbán Viktort emlegetett.

– Ez is mutatja, hogy milyen választékosan tudjuk körülírni azt, amit a Biblia egyszerűen „pusztító utálatosságnak” nevez. A diktátoroknak meg mindig van okuk félni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.