galéria megtekintése

Szijjártó nem akarja kiutasítani Goodfriendet

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 15. számában
jelent meg.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

Egyre több az olyan megnyilatkozás a kormányzati szereplők és vezető fideszesek részéről, hogy amerikai diplomaták (nyilván André Goodfriend amerikai ügyvivőre gondolnak – a szerk.) a magyar belügyekbe avatkoznak. A miniszterelnök egy ideje már mindegyik, az amerikai kitiltási üggyel kapcsolatos nyilatkozatában, interjújában arról beszélt: meg kell védeni Magyarország szuverenitását és gazdasági függetlenségét.

Azt, hogy ezekkel a nyilatkozatokkal egy magyar kitiltási ellentörvényt készítenek-e elő vagy éppen Goodfriend kiutasítását, pontosan nem lehet tudni. Azért sem, mert egymásnak is ellentmondanak a nyilatkozatok, miniszteri szinten is.

Goodfriend újságírók gyűrűjében. Állja a sarat
Goodfriend újságírók gyűrűjében. Állja a sarat
Kurucz Árpád / Népszabadság

Míg Trócsányi László igazságügy-miniszter igennel válaszolt pénteken Mesterházy Attila (MSZP) kérdésére, miszerint készül-e magyar kitiltási lista, Szijjártó Péter külügyminiszter a Hír TV szombat esti P8 című műsorában az amerikai–magyar kapcsolatokra, illetve a korrupciós vádra vonatkozó kérdésekre azzal válaszolt: nem akarja hazaküldeni az ideiglenes amerikai ügyvivőt. A jelenlegi helyzetet sem magyar kitiltással, sem pedig az amerikai vádaskodással nem lehet rendezni. A tárcavezető szerint az sem segít a helyzeten, hogy André Goodfriend még mindig nem állt elő konkrét bizonyítékokkal a kitiltási ügyben.

 

„Én azt gondolom, hogy a kétoldalú kapcsolatrendszer javításához higgadtságra és nyugodtságra van szükség. Az már más kérdés, hogy nemcsak a mi részünkről, hanem a másik részről is, és szerintem azok a cselekmények, amelyeket bizonyos esetekben az ügyvivő úr elkövetett, tehát hogy például vádat fogalmazott meg a NAV elnökével szemben, nem segíti az ügy megoldását. De nincsen olyan tervem, amire volt kedves utalni” – mondta a külügyminiszter, cáfolva ezzel a magyar részről feltételezhető kitiltásokat.

Van egy kevés ügyvéd

Talált-e már egy jó ügyvédet? – tette fel valaki a kérdést André Goodfriendnek a Twitteren egy szmájlival kiegészítve. Az amerikai ügyvivő azt válaszolta, „ügyvédek... filozófusok... írók... művészek... aktivisták... oktatók... tudósok... földművesek... Magyarországnak mindenből van egy kevés”. A kitiltási üggyel összefüggésben Vida Ildikó NAV-elnök ötmillió forintra perelte be Goodfriendet rágalmazás miatt.

Szijjártó államtitkára, Magyar Levente mindenesetre a hétvégén az M1Híradójának azt mondta: amerikai diplomaták beleszólnak az ország belpolitikájába. A Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára szerint „nehéz nem észrevenni a szembetűnő hasonlóságot és párhuzamosságot abban, ahogy egyes Közép-Európába akkreditált vezető amerikai diplomaták viszonyulnak a fogadó ország belpolitikai folyamataihoz. És ahogy a belpolitikába való be nem avatkozás elvét értelmezik”.

Az M1 Híradója azt állította: Washingtonban, a Nemzetközi Szervezetek Irodájánál dolgozták ki azokat a technikákat, amelyek kormányváltásokat okoztak a posztszovjet térségben. André Goodfriend is a Nemzetközi Szervezetek Irodájánál kezdte a pályáját, éppen a kilencvenes években. A konzuli ügyek osztályán az új technológiák kifejlesztéséért felelt. Hivatalos önéletrajza szerint úgynevezett konfliktusmegelőzési stratégiákat dolgozott ki.

Kövér László házelnök az MTI-nek adott évértékelőjében azt mondta, „az amerikaiak nem csak Magyarországgal szemben alkalmazzák ezt a politikát. Geopolitikai játszmáikban bennünket, a cseheket, a románokat, a szlovákokat eszközként használnak és kihasználnak annak érdekében, hogy a maguk szempontjai szerint rendet csináljanak a frontvonal mögötti közvetlen hátországban”.

Szerinte a helyzet rosszabb, mint amilyennek látszik, mert az amerikai külügyi döntéshozatal apparátusának középszintjén nagyon régóta vannak Magyarországnak, illetve a Fidesz–KDNP szövetségnek ellenfelei és ellenségei. „Talán a hangvétel most szokatlanabb, irracionálisabb, mint korábban volt. El tudjuk viselni a szeretetlenséget, de szövetségesként legalább a korrekt álláspontra igényt tartunk Amerikától. Nem a mi kezünkben van a kulcs a kétoldalú viszony normalizálásához” – mondta Kövér.

Házelnöki levél Bidenhez McCain miatt

Kövér László házelnök Joe Biden alelnöknek – aki egyben a szenátus elnöke is – írt levelében „durva, szinte hidegháborús idők hangvételét idéző kijelentésnek” minősítette John McCain szenátor másfél hete tett kijelentését, amivel neofasiszta diktátornak nevezte Orbán Viktort. Kövér arra kérte Bident, segítsen, hogy a törvényhozók és a kormányzati tisztségviselők Magyarországról szóló megnyilatkozásai visszatérjenek a nyugodt mederbe, amely biztosítja a kölcsönös tisztelet és bizalom légkörét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.