galéria megtekintése

Szerbia előretolt magyar helyőrség lesz

5 komment


Fekete Gy. Attila

Magyarország technikai segítséget nyújt Szerbiának déli határának eddiginél hatékonyabb védelméhez – jelentette be a Századvég Alapítvány pénteki rendezvényén Pintér Sándor belügyminiszter.

A Népszabadság információja szerint vasárnap indul útnak a hőkamerákat és más elektronikus felderítő eszközöket és azok kezelőszemélyzetét szállító konvoja Szerbiába. A művelet része Ausztria, Magyarország, Szerbia és az Europol illegális migráció elleni akciójának. A cél, hogy az EU határától minél távolabb tartóztassák fel a menekültáradatot.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

A belügyminiszter az ország menekültügyi helyzetét és migrációs kihívásait értékelve emlékeztetett arra: a Balkánról senki nem érkezhet Magyarországra úgy, hogy előzőleg ne tette volna be a lábát legalább egy uniós országba, nálunk mégis több bevándorlót regisztrálnak, mint például Görögországban. Ennek pedig aligha lehet más magyarázata, mint hogy a görögök nem őrzik rendesen az uniós külső határukat, és nem regisztrálják a menedéket kérőket. Pintér leszögezte, Magyarország teljesíti a migrációval kapcsolatos feladatait, elvárja azonban, hogy mások is tegyék meg, ami a kötelességük.

 

– Tőlünk az unió elvárja, hogy őrizzük a schengeni külső határt, regisztráljuk a menedéket kérőket, és lehetőleg ne engedjük őket tovább. 2012-ig ez utóbbi elvárásnak úgy tudtunk megfelelni, hogy idegenrendészeti őrizetbe vettük a menedékkérőket addig, amíg az ügyükben nem született meg a jogerős határozat. Emiatt viszont kötelességszegési eljárást indított ellenünk Brüsszel, mivel álláspontja szerint nem vehetjük őrizetbe a menedékkérőket, amíg ki nem derült, jogosultak-e menekült státuszra vagy sem. Így viszont nehéz, majdhogynem lehetetlen megakadályozni, hogy folytassák az útjukat Németország, Ausztria vagy éppen Svédország felé.

Az idén Magyarországon már több mint 62 ezer illegális bevándorlót regisztráltak a rendőrök. És további 15600 olyan migráns visszatoloncolására készül Ausztria és Németország, akik a regisztrációjuk szerint Magyarországon léptek be az Európai Unióba.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Pintér rámutatott: nincs egységes európai menekültpolitika. Kizárólag a háborús menekültekkel kapcsolatos teendőkre vonatkoznak egységes szabályok. Azok sorsáról, akiket faji, vallási vagy nemzetiségi okokból üldöztek el otthonukból, egyedileg döntenek a tagországok. Az úgynevezett gazdasági menekültekkel kapcsolatban a gyakorlat még áttekinthetetlenebb. Az egyes tagállamok népességük, népesedéspolitikájuk, munkaerőpiacuk helyzete és hasonló szempontok alapján döntenek arról, kiket fogadnak be és kiket nem.

Pintér elmondta, hogy már történtek kísérletek e téren is az egységes gyakorlat kialakítására, de minden próbálkozás kudarcba fulladt. Egyes országok ugyanis a turistaszezon vagy a mezőgazdasági termények betakarítása idejére nagyobb számban fogadnának gazdasági menekültet. Csakhogy máskor van a turistaszezon Ausztriában és máskor Olaszországban. Már csak ezért is egyelőre reménytelennek látszik olyan szabály kialakítása, amelyet minden tagállam el tudna fogadni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.