galéria megtekintése

Szeptemberben jöhet a népszavazás

1 komment


Lencsés Károly

Elrendelte a kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazást az Országgyűlés, ám a parlament határozatát a Magyar Közlönyben való kihirdetése után tizenöt napon belül az Alkotmánybíróság (AB) előtt bárki megtámadhatja. A testületnek ekkor harminc napja van rá, hogy döntsön, a kérdést azonban érdemben csak akkor vizsgálhatja, ha annak hitelesítése és a referendum elrendelése között a körülményekben olyan lényegi változás következett be, amely a népszavazást okafogyottá teszi.

Ha nem lesz beadvány, az államfőnek a jogorvoslati határidő letelte után tizenöt napon belül ki kell tűznie a szavazás napját, s ez akár már május végén megtörténhet. Amennyiben valaki az AB-hez fordul, erre esetleg csak június utolsó napjaiban lenne lehetősége. A referendumot azonban – figyelemmel arra, hogy annak a kitűzését követő hetvenedik és kilencvenedig nap közé kell esnie – szeptember első felében mindenképpen meg lehet tartani.

Többen alkotmányjogi panaszt nyújtottak be a kötelező kvótáról szóló kérdés ellen, de ez a népszavazást bizonyosan nem veszélyezteti, hiszen nincs halasztó hatálya. Ahhoz pedig, hogy az AB egy ilyen beadványt komolyan vegyen, arra lenne szükség, hogy a panaszos minden kétséget kizáró módon bizonyítani tudja: eredményes népszavazás esetén alaptörvényben biztosított joga sérülhet. Bármilyen rossz is a kérdés, ezt nem lehet levezetni belőle.

 

A korábban hatmilliárdra becsült költségekkel szemben a parlament 4,9 millió forintot különített el a népszavazás lebonyolítására. Az összehasonlítás kedvéért: az egyfordulós országgyűlési választás hét és fél milliárdba került. A kettő között főként a szükséges nyomtatványok számát tekintve van különbség: több száz helyett a referendumomon csak egyféle szavazólapra van szükség az egész országban.

A Nemzeti Választási Iroda egyébként már tavaly ősszel felkészült, hiszen keretszerződést kötöttek többek között a nyomdai munkákra, illetve az informatikai szolgáltatásokra. Így nem kell ismét közbeszerzési eljárásokat lefolytatni, amelyek a hosszú határidők miatt esetleg csak késve zárulnának le.

A népszavazáson valamennyi magyar állampolgár részt vehet: a magyarországi lakcímmel rendelkezők lakóhelyükön, illetve a külképviseleteken személyesen, míg a határon túliak levélcsomagban szavazhatnak. Ez utóbbi körben a választásra jogosultak száma meghaladja a 250 ezret, így a névjegyzékben körülbelül 8,2 milliónyian szerepelnek. Vagyis: érvényes csak akkor lehet a referendum, ha legalább 4,1 milliónyian érvényesen szavaznak. Ennyien csak az 1989-es referendumon vettek részt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.