galéria megtekintése

Szentgotthárdon polgári engedetlenséget szülhet a tervezett befogadóállomás

18 komment


Ungár Tamás

Sok szentgotthárdi kész meggátolni, hogy a városukban sátortábort állítsanak a menekülteknek, a körmendiek belenyugodni látszanak, hogy működik majd náluk befogadóállomás. Szentgotthárd fideszes polgármestere nyugalomra int, szerinte a menekültek nem bűnözők.

– Félünk tőlük. Megerőszakolják a nőket meg a gyerekeket. Ne jöjjenek!

A szentgotthárdi piac egyik divatáruüzletének eladója, az ötvenes éveit taposó Magdolna így csattan fel, amikor arról kérdezem a Máriaújfaluból bejáró asszonyt, miképp vélekedik a menekültek városba tervezett befogadóállomásáról. Mint arról írtunk, a kormány február végén döntött arról, hogy Szentgotthárdon és Körmenden épüljön egy-egy, 300 főt befogadóállomás.

Sátortábor Körmenden
Sátortábor Körmenden
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

 

Körmenden a héten már fel is állították a sátrakat a rendészeti szakközépiskola udvarán, Szentgotthárdon viszont a kiszemelt terület egyelőre belvizes, így ott nem tudtak hozzáfogni a munkához. A kilencezer lelkes vasi városban alig találkoztam olyan helybélivel, aki ne utasítaná el a tábor ötletét. A legkeményebben az egyik ajándékbolt gazdája, László fogalmazott:
– A menekültek mind zsiványok! A legtöbb a segélyért jön. Odatartanék egy pisztolyt a fejükhöz, és megkérdezném: akarsz-e dolgozni? Nem? Durr! Ahol feltűntek, balhét csinálnak. Gondoljon csak Kölnre!

Tavaly négy hétig már működött menekültállomás a városban, miután a szerb határon megépült a kerítés, és a Horvátország felől beszivárgó menekülteket ideszállították. Aztán kész lett a kerítés a horvát határon is, és szükségtelenné vált a gotthárdi állomás.

Azokban a hetekben, amikor itt regisztrálták a nyugatra tartó migránsokat, a Szentgotthárdon ellátott menekültek semmilyen bűncselekményt nem követtek el. Ezt a tervezett állomás ellenségei is elismerik, ám van másik érvük: ha itt lesznek a menekültek, visszaesik a város boltjainak forgalma. Gotthárdon az emberek legalább harmada az idejáró osztrákokból él, a „sógorok" nálunk vásárolnak, esznek-isznak, gyógyulnak, szépítkeznek.

Amikor tavaly volt itt tábora a menekülteknek, átmenetileg elmaradt az osztrák kuncsaftok 50-90 százaléka, állítják az üzletek gazdái. Ezt Huszár Gábor, a város fideszes polgármestere sem vitatja. Ő így fogalmaz:

– Egyetlen település sem örül egy menekülttábornak, de ettől még szükség van ezekre az állomásokra. A Balkán felől továbbra is jönnek a menekültek, egyre többen áttörnek a kerítésen is, megkerülik. Nem hagyhatjuk, hogy szabadon járkáljanak, regisztrálni kell őket. Mivel nyugatra tartanak, célszerű ezt itt, az ország legnyugatibb településén megtenni. Egyébként meg nincs beleszólásunk a tábor létesítésébe, mivel tömeges bevándorlás okozta válságtérséggé nyilvánította a kormány a megyénket, így az önkormányzatoknak nincs engedélyezési jogköre.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Tudja ezt Lábodi Gábor, a Jobbik helyi képviselője is, ám azzal vádolja a polgármestert, nem is lobbizott a tábor ellen, holott a választók ezt várták tőle, ám a polgármesternek fontosabb volt a megfelelés a kormánynak. Huszár erre így reagál:

– Lábodi játssza a hazafit, az üzenete csak ennyi: magyarok vagyunk, félnünk kell! Szerintem nem kell félnünk, mert a menekültek nem bűnözők, és a rendőrség nagyobb létszámmal garantálja a biztonságot.

Lábodi szerint mindent meg kell tenni a sátrak felállítása ellen, akár a polgári engedetlenség eszközeivel kell meggátolni az építkezést. Kérdeztem a helybélieket is erről, s úgy tűnik, sokan lennének, akik megmozdulnának egy ilyen felhívásra.
A Szentgotthárdtól nem egészen harminc kilométerre lévő Körmenden már áll a befogadóállomás, s talán ezért is, a 11 és fél ezer lelkes város lakói – bár nem örülnek a tábornak – belenyugodtak ebbe a helyzetbe. Menekülteket még nem fogadott a tábor. Vélhetően azért is okoz kevesebb feszültséget a körmendieknek az állomás, mert ebbe a városba nem ingáznak osztrákok vásárolni.

Orbán bevándorlózendülésről, Szijjártó erőszakos migránsokról, az elemző meg elterelésről beszél

„Itt nem lesznek kerítésáttörések, bevándorlózendülések, felgyújtott menekülttáborok, és nem fognak vadászni mindenfajta bandák magyar nőkre, a feleségeinkre meg a lányainkra” – mondta Orbán Viktor kormányfő péntek reggel a Kossuth rádió 180 perc című műsorában, s úgy vélekedett, Brüsszel tehetetlensége a jobb jövőt veszélyezteti. Kemény hangot ütött meg Szijjártó Péter külügyminiszter is, aki szerint az európai politikusok jelentős része bátorítást adott a bevándorlásra azoknak az erőszakos embereknek, akik rendőröket támadnak meg.

– Az újabb menekültellenes kormányzati kirohanások a lakosság egyfajta felkészítését szolgálhatják, szakértők szerint ugyanis a nyárra újabb migrációs hullám következhet. A kormány igyekszik előrevetíteni, hogy mennyire érzékeli a problémát, miközben nincs stratégiája – vélekedett Böcskei Balázs politológus, az Idea Intézet vezetője, aki azt is valószínűsíti, hogy már a népszavazási kampány előszobájába értünk. A menekültüggyel szerinte egyúttal rendszerszintű problémákat fednének el.

A menekültkérdést és a terrorfenyegetettséget vélhetően azért tartja folyamatosan napirenden a Fidesz, mert ebben a többséget véli maga mellett – ez a véleménye a Republikon Intézet stratégiai igazgatójának. Tóth Csaba megítélése szerint a népszavazás szintén azt szolgálja, hogy egy hosszú kampány során is minél többet beszélhessenek erről. Amint a migránsügy háttérbe szorul, hangsúlyosabban jönnek elő más kérdések – utalt az egészségügyre és az oktatásra –, s akkor a kormányoldal ismét elveszítheti támogatóinak egy részét. Jelezte viszont, hogy az elterelés az idén már kisebb hatékonysággal működik, amit az is mutat, hogy a fideszes jelölt nagyot bukott Salgótarjánban. (L. K.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.