galéria megtekintése

Szentendrére is begyűrűzött a szoborvita

8 komment

Cz. G.

Jobb későn, mint soha. Bár a szentendrei önkormányzat már eldöntötte, hogy turulszobrot állít, az Eleven Emlékmű helyi csoportja úgy gondolja: érdemes vitafórumon megismerni a támogatók és ellenzők érveit. A város lakóinak erre ugyanis eddig nem volt lehetőségük.

Az Eleven Emlékmű tavaly tavasszal, a budapesti Szabadság térre szánt (időközben felépített) német megszállási emlékmű és a történelemhamisítás elleni tiltakozásul jött létre. A civil szerveződés szentendrei csoportja, az Eleven Emlékmű Szentendrén szombaton „Jön a turul" címmel rendez vitafórumot.

A szentendrei önkormányzat évekkel ezelőtt döntött a turulszobor felállításáról, de a helyszín körüli viták miatt a megvalósítás elmaradt. A közgyűlés végül idén nyáron megszavazta azt a javaslatot, hogy a szobrot a „város szívében" lévő magaslati ponton, a 11-es főút és a Sztaravodai út találkozásánál állítsák fel.

Az itt lévő szerb kereszt a turullal együtt a „nemzeti összetartozás szimbólumaként is pozícionálhatja a helyszínt" – legalábbis az előterjesztés szerint. A szoborállítást a Szentendrei Turul Szoborért Alapítvány kezdeményezte, a kivitelezést az önkormányzat egymillió forinttal támogatja.

 

Az önkormányzati ülésen Kubatovics Áron, a TESZ (Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület) képviselője ellenezte a tervet. Minden közösségnek joga van az önreprezentációra – mondta –, de a turul olyan jelkép, amely a rárakódott „történelmi nyomok" miatt sokakban félelmet, ellenérzést kelt. Az erősen jobboldali többségű testületben kisebbségben maradt véleményével.

Az Eleven Emlékmű Szentendrén csoport azért kezdeményezett beszélgetést a városban, hogy segítsen megtárgyalni a múlt és jelen kibeszéletlen dolgait, bizalmat építeni a szentendreiek között – áll a mostani fórumra szóló meghívóban. A szentendreieknek eddig nem volt alkalmuk megismerni a szobrot támogatók és ellenzők érveit: ha ez így marad, a turul a feszültségek és kibeszéletlenségek újabb forrásává válik. Ezt a folyamatot szeretnék megállítani, és – amennyire csak lehetséges – feloldani az ellentéteket.

A vitafórum szeptember 26-án, szombaton délelőtt 11-kor kezdődik a szentendrei „nagy posta" előtti parkban. A beszélgetést eső esetén is megtartják, csak akkor a HÉV megállójának fedett peronjainál lesz a találkozó. Az eseményen többek között a már említett Kubatovics Áron, valamint Holló István, a turulszobros alapítvány képviselője – az önkormányzat jobbikos tagja – is részt vesz. (További részletek az Eleven Emlékmű Szentendrén csoport Facebook-oldalán.)

Ha már a Szabadság tér szóba került: ezen a héten nem kizárólag hétköznapokon vannak tiltakozó rendezvények a megszállási emlékműnél.

Ugyancsak szombaton, délután 5-től a Szabadságszínpad „Megáradt a gonoszság..." címmel Babits-félmaratont szervez. Az éjszakába nyúló program részeként, este fél 8-tól a Jónás könyvét adja elő Auth Magda, Hőnich Henrik, Kozma István, Pobozsnyi Ágnes, Téri Sándor, Zsolnai Júlia és Zsolnai Margit.

A Szabadságszínpad Facebook-oldalán a szervezők azt ígérik, hogy mustos tök és szekszárdi borok is lesznek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.