galéria megtekintése

Szent és sérthetetlen Orbán utcája

49 komment


Lencsés Károly

A rendőrség a kormányfő és szomszédai magánszférához való jogára hivatkozva ismét megtiltott egy demonstrációt Orbán Viktor házánál.

Ismét megtiltott egy, az Orbán Viktor háza elé tervezett tüntetést a rendőrség a hétvégén. Ez már a sokadik hasonló döntés a sorban, ezért úgy tűnik, olyan generációk nőnek majd fel Magyarországon, amelyek tagjai soha bele nem kóstolhatnak abba, milyen érzés lehet az aktuális kormányfő tevékenységét a mindenkori hajléka előtt kemény kritikával illetni, esetleg őt szidalmazni, nemzetárulónak minősíteni, amire korábban bárkinek megvolt a lehetősége.

 Légifotó a miniszterelnök és felesége otthonáról
Légifotó a miniszterelnök és felesége otthonáról

Ezúttal Büki Zoltán, a Demokratikus Magyarországért Facebook-csoport vezetője jelentett be demonstrációt vasárnapra a Cinege utcába, mert társaival a menekültkvótáról szóló népszavazás „értelmetlen mivolta" miatt kívánt legfeljebb százas nagyságrendű tömegben tiltakozni.

 

A rendőrség azonban szombaton kézbesítette a tiltó határozatot, mert indoklása szerint a „rendezvény helyszínéül szolgáló terület fizikai sajátosságai miatt jelen esetben nemcsak a miniszterelnök szűk lakókörnyezete, hanem az utcában lakó egyéb személyek, szomszédok magánszférához való joga is sérülhet, amely túlmutat az arányosan elvárható tűrési kötelezettségen". A rendőrség nem először hozakodott elő hasonló érveléssel, de az egykori szocialista miniszterelnökök – Gyurcsány Ferenc vagy Medgyessy Péter – esetében a bíróság a gyülekezés szabadságára hivatkozva rendre felülírta az efféle tiltó határozatokat.

Az ügy különös aktualitása, hogy az Alkotmánybíróság (AB) a gyülekezési joggal összefüggésben a közelmúltban két határozatot is hozott. Az egyikben – egy szélsőjobboldali demonstráció kapcsán – kimondta: a gyülekezés során felmerülő lehetséges veszélyforrásokra, mások jogainak sérelmére vonatkozó távoli, hipotetikus jellegű hivatkozások nem adhatnak alapot arra, hogy a jogalkalmazó előzetesen tiltson meg gyülekezést. A devizahitelesek Orbán Viktor házához tervezett tüntetése esetében viszont már nem kifogásolták az alkotmánybírák, hogy azt ugyancsak egy vélelmezett későbbi feltételezett következményre, mások magánélethez fűződő jogának esetleges sérelmére hivatkozással tiltották meg. Úgy tűnik, a rendőrség most csak ez utóbbi határozatot vette figyelembe.

Évekkel ezelőtt még lehetett demonstrálni Orbán Viktor háza előtt
Évekkel ezelőtt még lehetett demonstrálni Orbán Viktor háza előtt
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A múlt héten lapunk kérdéssel fordult az ORFK-hoz, mert szerettük volna megtudni, hogy a friss AB-döntések kapcsán van-e lehetőség tüntetni a Cinege utcában. Azt a semmitmondó választ kaptuk, hogy a rendőrség a demonstrációkról „a rendelkezésre álló információk, a bejelentés tartalma és a hatályos jogszabályok alapján dönt azok tudomásul vételéről, illetve esetleges tiltásáról. Most már nyilvánvaló, hogy a két alkotmánybírósági döntés közül melyiket tekintik mérvadónak: a miniszterelnöki rezidencia – és közvetlen környezete – biztosan szent és sérthetetlen.

Jogorvoslati kérelemmel fordul a BFRK határozata ellen a bírósághoz Büki Zoltán, aki kérdésünkre elmondta: kifogásolja, hogy a rendőrség nem jogalkotó, s nem kreálhat saját hatáskörben előzetes tiltási okot. Büki úgy látja, szélsőséges jogértelmezés esetén lakott területen egyáltalán nem lehet helye közterületi demonstrációnak.

Parlamenti döntésre várva

Az AB a legutóbbi határozataiban felhívta a figyelmet arra, hogy a törvényhozó hatalomnak világossá kell tennie: miként kell eljárnia a jogalkalmazónak akkor, ha alapjogok ütközése áll fenn. A mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenességet az év végéig orvosolni kell. A gyülekezéshez való alkotmányos alapjog áll ugyanis szemben a magánélethez való joggal, s a kettő közötti egyensúlyt kell megteremtenie a parlamentnek. A rendőrségnek ez vélhetően nem sikerült.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.