galéria megtekintése

Senki sem tudja, mi lenne, ha Orbán házánál tüntetne valaki

7 komment


Lencsés Károly

Zavaros helyzetet teremtett döntéseivel az AB. A jogvédő sem tudja, mi történne, ha valaki most akarna tüntetni a kormányfő házánál.

Nem tudni, hogy az Alkotmánybíróság múlt heti két döntése után pontosan mi lehet a gyülekezési jog korlátja. Az egyik határozatban megsemmisítették azt a bírósági végzést amely egy szélsőjobboldali tüntetést tiltott be, míg a devizahitelesek demonstrációja esetében a testület nem kifogásolta, hogy a kormányfő háza elé tervezett tiltakozó akciót ugyancsak előzetesen tiltották meg.

Három éve még tüntethettek a miniszterelnök háza közelében
Fotó: Mediaworks

Hegyi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért gyülekezési jogi programjának vezetője sem tudott egyértelmű választ adni arra, mit lépne a rendőrség, ha valaki most a Cinege utcában, a miniszterelnöki rezidenciánál tüntetne. Az AB döntése mindenkire kötelező, csakhogy a testület kétféle, egymással nem egybecsengő határozatot hozott, mert az egyik verdiktben elismerte, hogy gyülekezést előzetesen megtiltani csak kétféle okból lehet: ha az a bíróság vagy népképviseleti szerv működését súlyosan veszélyeztetné, vagy ha a közlekedés más útvonalon nem biztosítható.

 

A Magyar Hajnal Mozgalom Párt tehát a testület szerint tüntethetett volna a Vérmezőn 2014-ben, bár felvetődhetett, az esetleg elhangzó fasiszta jelszavak mások emberi méltóságát sérthetik. A Cinege utcába bejelentett demonstrációval kapcsolatban viszont az AB azt állította, hogy „a magánélet sérelmének közvetlen veszélye, a szabad helyváltoztatás jogának érvényesülése és a védett személyek biztonságának garantálása együttesen indokolja azt, hogy a gyülekezéshez való jog hátrébb szoruljon más konkuráló alapjogokkal szemben".

A helyzettel azért sem lehet mit kezdeni – vélte Hegyi Szabolcs –, mert összekeveredtek az előzetes til­tásra, illetve az utólagos oszlatásra vonatkozó szabályok. Az alkotmánybírák a szélsőjobbosok esetében a törvényt szerinte helyesen értelmezték, kimondva, hogy a mások jogainak sérelmére vonatkozó távoli, hipotetikus hivatkozások nem adhatnak alapot előzetes tiltásra. Ám a devizahitelesek kapcsán sokkal megengedőbbek volt, hiszen elfogadták például azt, hogy az ő tüntetésük alkalmas lehet a „mindennapok nyugalmának megzavarására".

A bírák mindkét ügyben alkotmányos mulasztást állapítottak meg, mert a jogalkotó nem szabályozta, miként kell megítélni, ha a gyülekezési jog gyakorlása mások jogait sértheti. A helyzet orvoslására az év végéig adtak határidőt, de előfordulhat, hogy valaki Orbán házánál már az új gyülekezési törvény megalkotása előtt tiltakozna. A helyzetről sokat elárul, hogy még hétfő délelőtt megkerestük az ORFK-t azzal: miként döntenének, ha valaki egy rövid, kis létszámú, hangosítás nélküli demonstrációt jelentene be a kormányfő háza elé? Cikkünk megjelenéséig sem tudtak választ adni.

Gombfoci a felcsúti kerítésen

Az Orbán házánál betiltott tüntetést kezdeményező Nem Adom a Házamat Mozgalom nem adja fel. Annak ellenére sem, hogy Póka László alapítónak éppen most hétfőn kellett 15 napra bevonulnia Baracskára, mert a gyülekezési joggal visszaélés ­miatt tavaly kiszabott bírságot nem fizette be. Így nem beszélhettünk vele, de azt megtudtuk: ha már arrafelé jártak, nagyjából kéttucatnyian ellátogattak Felcsútra is, ahol megtekintették a stadiont és a kisvasutat, kiplakátolták Orbán házának kapuját, s apró ajándékkal kedvesedtek a kormányfőnek: gombfocifigurát tettek a kerítés tetejére, javasolva neki, hogy ezzel játsszék. Könnyen lehet, hamarosan tesztelik azt is, vajon a miniszterelnök pesti rezidenciá­jánál lehet-e még tüntetni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.