galéria megtekintése

Magyarország mintha gúnyt űzne a szociális munkásokból

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 16. számában
jelent meg.


Boda András
Népszabadság

A Facebookot szomorú szelfik lepték el: a szociális ágazatban dolgozók közül egyre többen töltenek fel olyan fotót, amin önmaguk láthatók, kezükben egy papírlappal, amire végzettségüket, ledolgozott éveik számát és fizetésüket írták. Van olyan havi 100 ezer forintból megélni próbáló szociális munkás,  akinek az utóbbi években leginkább eladósodott, anyagilag ellehetetlenült családok mellett kell tanácsadóként dolgoznia.

„1 diploma, 1 nyelvvizsga, családgondozó, 101 001 Ft.” – posztolta ki magát a napról napra több tiltakozó közé Somogyi Rita, aki megkeresésünkre mindenekelőtt pontosította a szelfijét: bére csak azért ilyen „magas”, mert abban benne van már a kerületben járó „nettó tízezer forintos veszélyességi- és az ötezer forintos ágazati pótlék”.

A tiltakozók egyike, Szabóné Mózes Brigitta
A tiltakozók egyike, Szabóné Mózes Brigitta
Forrás: Facebook

A fiatal szociális munkás végzettségű nő három éve állt munkába egy fővárosi családsegítőnél: ideje nagy részét „terepen” tölti, jobbára a segítségre szoruló, krízisbe került családoknál van, vagy velük járja a hivatalokat. A sors fintora: a havi 100 ezer forintból megélni próbáló szociális munkásnak az utóbbi években leginkább eladósodott, anyagilag ellehetetlenült családoknak kell tanácsot adnia.

 

Somogyi Rita szavaiból kiderül, a fájdalmasan alacsony bér mellett

nyomasztó a „bértáblát” átható igazságtalanság és kilátástalanság is:

„Egy évtizedek óta a családsegítőben dolgozó kolléganőm 140 ezer forintot keres, de nem elsősorban a tapasztalata, felkészültsége miatt, hanem azért, mert három gyereke után jelentős adókedvezmény jár.” Az elsők között szállt be a tiltakozó akcióba a 41 éves Szabóné Mózes Brigitta is, aki az abonyi Speciális Otthon gyógypedagógusa. Ő az ágazaton belül még a viszonylag jól keresők közé tartozik.

Igaz, a hangsúly a viszonylagosságon van: az asszony 17 éves kora óta foglalkozik fogyatékkal élőkkel, főiskolai végzettsége van, s mivel középsúlyos, súlyos és halmozottan sérült felnőttekkel foglalkozik, magasabb pótlékra jogosult – de havi nettó fizetése így sem haladja meg a 130 ezer forintot. Szabóné Mózes Brigitta úgy véli,

az ágazatban dolgozók bérében nemhogy a munkájukkal járó óriási „fizikai és pszichés megterhelést” nem ismerik el, a megalázóan alacsony fizetésből megélni is alig lehet.

„Nekem sem könnyű, de azok a kollégák, akiknek nincs diplomájuk, nem kapnak pótlékot, így jóval kevesebbet visznek haza, szó szerint a túlélésért küzdenek” – fogalmazott.

A rendhagyó, meglehetősen nagy visszhangot kiváltó Facebook-tiltakozást a mintegy kétezer tagot tömörítő Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete (SZTDSZ) indította el még május elején. Az újszerű tiltakozás mögött régi indulat feszül – derült ki Migács Tibor alelnök szavaiból. Szerinte ugyanis a legfőbb gond az, hogy az ágazatban dolgozók bértáblája 2008 óta „be van fagyasztva”, emiatt mára tarthatatlan állapotok alakultak ki. A mintegy 93 ezer érintett munkavállaló átlagosan nettó 101 ezer forint fizetést kap. A diploma nélküli szakmabeliek körében – ők úgy hetvenezren lehetnek – ennél is rosszabb a helyzet: fizetésük csak mintegy nettó 80 ezer forint.

– Mindezek miatt szinte folyamatosan szorgalmaztuk a kormánynál, hogy tárgyaljunk, de miután soha nem jártunk sikerrel, sztrájkbizottságot alapítottunk még 2013-ban. Erre aztán legalább ígéreteket kaptunk a kabinettől – idézte fel Migács Tibor.

– Végül annyit elértünk, hogy

tavaly bevezették az egységes ágazati pótlékot, de ebben sem volt sok köszönet. A dolgozók bére átlagosan nettó nem egészen hatezer forinttal nőtt.

A pótlékról pedig sokat elárul: tudomásunk szerint a maximális bruttó tizenhétezer-kettőszáz forintos kiegészítést az országban két ember kapta meg, negyven év munkaviszony és egy PhD-fokozat kellett hozzá.

Miután a napokban az is kiderült, hogy egyelőre a kormányzat nem tervezi bevezetni a szociális szférában az életpályamodellt, s nem kapja meg a remélt mintegy 15 milliárdos bértámogatást az ágazat, az SZTDSZ a Facebook után már az utcán próbálna tisztességes fizetéseket kiharcolni: május 29-én – a várakozások szerint – „többezres” vonulásos tüntetést tartanak Budapesten.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.