galéria megtekintése

Százezermilliárd a magyarok vagyona

3 komment

NOL

Nyilvánosan elérhető adatbázisok alapján az Index megkísérelte nagy vonalakban feltérképezni, mekkora lehet a magyarok vagyona.

A vagyon a jövedelmünknek az a része, amit félreteszünk. Ide tartozik az örökség, a vállalkozásunk értéke is. Ebből még vonjuk le a tartozásokat és minden velünk szemben fennálló egyéb követelést.

Úgy számolják, a magyarok együttesen körülbelül 100 000 000 000 000 (százezermilliárd) forintnyi vagyon fölött rendelkeznek. Ez az összeg a magyar gazdaság éves teljesítményének a háromszorosa. A hazai arány a hasonló nyugati értékek körülbelül felét jelenti.

A számításba vett kategóriák, amikre a becslés épül: ingatlanvagyon, nettó pénzügyi vagyon (adósságoktól megtisztítva), vállalkozások becsült értéke, termőföld, autók, külföldi vagyonelemek, műkincsek és némi dugipénz. A lakossági ingatlanvagyon a legfontosabb kategória, ezzel párhuzamosan a pénzügyi megtakarítások szintje viszonylag alacsony. Ebből következik, hogy a magyarok többségének egyetlen értékelhető vagyontárgya van: az otthona. A 4,41 millió lakásból 3,91 millió ingatlan lakott, ebből pedig 3,77 millió lakás van magánszemély tulajdonában.

 

24 500 milliárdnyi forintnyi lakossági megtakarításra 7850 milliárdnyi tartozás jut – utóbbi szám a devizahiteles mentőcsomagok sorával és a tartós lakossági hitelundorral meredeken esett az elmúlt években. A nettó pénzügyi vagyon: 16 650 milliárd forintnyi.

A Tárki kutatója, Fábián Zoltán szerint a háztartások állapotát legutóbb 2014-ben felmérő Társadalmi Riport alapján – ami több ezer háztartás megkérdezésével készül –, ha nem a vagyont, hanem a lakossági jövedelmeket nézzük, akkor a legjobban és a legrosszabbul kereső tíz százalék között hétszeres a különbség. Ez azt jelenti, hogy a legjobban fizetett 800 ezer felnőttnek hétszer annyi elkölthető pénze van havonta, mint a legrosszabbul fizetett 800 ezernek.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Ha ezzel szemben a vagyoni helyzet szerint rangsoroljuk az embereket, már 27-szeres különbséget mérünk. Mindezt úgy, hogy Fábián elmondása szerint a legvagyonosabb háztartásokhoz általában nem jutnak be a Tárki kérdezőbiztosai, ezért ők nincsenek is benne a mintában.

Ezek után bármennyire is meglepően hangzik: Magyarországon a vagyoni egyenlőtlenségek még így is kisebbek, mint sok fejlett országban,

mondjuk az USA-ban vagy Japánban. De az is igaz, hogy 2010 óta nagyot romlott a helyzetünk a régióhoz viszonyítva. A fejlett országokhoz viszonyított relatíve kisebb egyenlőtlenségek oka: itthon a társadalmi vagyon nagy része lakóingatlanban van. Fábián szerint Magyarország emiatt nemcsak a leggazdagabb országokhoz képest, de még az EU-n belül is csak egy közepesen egyenlőtlen országnak számít.

A társadalmi vagyoneloszlás a kutatások szerint valahogy így néz ki: a lakosság 45 százalékának a lakásán kívül nincs vagyona, ők leegyszerűsítve az alsó réteg.  Középrétegnek minősül az emberek durván 50 százaléka, vagyonuk a lakásukkal együtt legfeljebb 50-70 millió forintig terjed – ezt a vagyontömeget persze ennek a körnek is legfeljebb csak a felső öt-tíz százaléka érheti el, őket nevezhetjük a felső középosztálynak.

Van egy öt százalékos, kiemelkedően vagyonosnak vagy gazdagnak nevezhető réteg, ez durván 400 ezer magyar felnőtt, körükbe a beugró 70 millióról indul. A top 5-ből az alsó 4 százalék vagyona 70-150 millió forint közé esik (ingatlannal együtt), a legfelső 1 százalék harmada-fele 150-300 millió forint között szóródik, a következő harmada 300 millióról indul és körülbelül  3000 millióig tart, de utóbbi már nagyon a teteje, mert

a bűvös 3 milliárdos szintet már csupán néhány száz magyar család képes megugrani.

A 3 milliárd persze csak a belépőszint, az átlagos vagyon itt már valahol 6 és 10 milliárd forint között lehet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.