galéria megtekintése

Szánalmasak és vállalhatatlanok a Századvég 4,1 milliárdos tanulmányai

5 komment

NOL

A VS újságírója csaknem háromévnyi pereskedés után februárban megkapta azokat az elemzéseket, amelyeket a Századvég készített a kormánynak 2012–2014 között, nem kevesebb, mint 4,1 milliárd forintért. A portál sorozatban ismerteti a több mint 77 ezer oldalnyi iratot, amelynek – mint megállapították – csak a negyede, azaz alig 18 ezer oldal valódi elemzés.

Az egyenként több száz, de nem ritkán több ezer oldalas dokumentumok önmagukban használhatatlanok, a tanulmányokhoz csatolásuk több, közvélemény-kutatásban jártas, a vs.hu által megkérdezett szakértő szerint olyan, mintha egy újságíró a jegyzeteit adná le a szerkesztőnek.

Mindemellett – írja terjedelmes feltáró cikkében a portál – a dokumentumokat átadás előtt konvertálták, hogy se másolni, se keresni ne lehessen bennük, és az átalakítás miatt azt sem lehet követni, hogy az anyagok mikor keletkeztek. Egyébként jogi fenyegetéssel is próbálták megakadályozni, hogy a vs feldolgozza és közölje a tanulmányokban foglaltakat – teszik hozzá. 

Az oldalszámokat felduzzasztották, a válaszokat összegző diagramokat pedig akkorára nagyították, hogy egyenként kitegyenek egy oldalt. A dokumentumok nem szövegként, hanem képként viselkedtek, vagyis semmilyen, a feldolgozáshoz szükséges műveletet nem lehetett végezni rajtuk. A műveleteket külön-külön is letiltották, se keresni, se másolni nem lehetett a szövegben, sőt, a nyomtatás funkciót is inaktiválták. Az eredeti fájlok metaadatai mind elvesztek a konverzióval. Így az összes kiperelt, 2012 és 2014 között született dokumentum ugyanazt a 2015. 12. 07-i és 08-i dátumot viseli, amikor átalakították őket, vagyis felderíthetetlen, hogy az anyagok valójában mikor keletkeztek.

 

De lássuk, miről is van szó.

Egy 2012-es közvéleménykutatásban azt firtatják, hogy a választók mennyire találják energiapazarlónak a közintézményeket. A bevezető kérdések közt megkérdezték például, hogy milyen gyakran látogatják a válaszadók az egyes intézménytípusokat, és azt is, hogy ezek közül szerintük melyik az a három, amelyet energiahatékonysági szempontból a legsürgetőbben felújítanának. Az irreleváns kérdések felesleges összepárosítása miatt ez a kutatás speciel 11 ezer oldalas lett, a megrendelő pedig megtudhatta például, hogy azoknak az 52 százaléka, akik a lábukat be nem teszik sportlétesítménybe, a legsürgetőbben a polgármesteri hivatalokat korszerűsítenék, míg az alkalmanként meccsre járók 53 százaléka szerint inkább a minisztériumokat kellene.

Egy 1100 oldalas, munkavállalással, foglalkoztatással kapcsolatos kutatás kérdéspárjaiból megtudható, hogy azok közül, akik szerint az erdőtelepítés beletartozik a közfoglalkoztatottak munkakörébe, majdnem minden második megkérdezett vállalna munkát külföldön, ám azok körében, akik szerint a gépjárműjavítás is a közfoglalkoztatottak dolga, már csak 37,5 százalékos ez az arány. Egy közigazgatású tárgyú kutatásnak hála az sem titok többé, hogy az 1–2, a 3 vagy a 4–6 szobás lakásban élők hallottak-e nagyobb arányban a kormány Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Programjáról. (Az utóbbiak).

Fotó: Kocsis Zoltán / Népszabadság/archív

A vs.hu által megkérdezett, közvélemény-kutatások készítésében jártas, a piacot évtizedek óta ismerő szakértők harsány hahotázásban törtek ki, amikor megmutatták nekik a gyorsjelentéseket. A megoldást egyformán szánalmasnak, szakmailag vállalhatatlannak nevezték, akkor is, ha nemtörődömségből, és akkor is, ha – ami a valószínűbb – sima oldalszám-szaporító trükként vetette be a Századvég.

Az anyagokat mégsem a méretük vagy az irreleváns adatsorok miatt nevezte kínosnak minden megkérdezett, hanem azért, mert szakmai szempontból egyértelműen nyersanyagnak számítanak, csak a belőlük készült 5-10 oldalas összefoglalót és kiértékelést illik odaadni a megrendelőnek.

A dokumentumhalmazban szereplő közvélemény-kutatások nagy részéhez egyébként készítettek valóban használható összefoglalót is külön vagy az egyes szakterületek havi elemzéséhez csatolva. És bár kétségkívül vannak az anyagok közt hasznos, kormányzati szempontból fontos kérdéseket szondázó közvélemény-kutatások is, több felmérésnek már a témaválasztása vagy kérdésfeltevése is komolytalan, illetve alibiszagú.

Ilyen például a már többször említett, termelői piacokról szóló kutatás, ahol még arra sem ügyeltek, hogy a kérdésekből egyáltalán bármilyen tanulság leszűrhető legyen, és ugyanilyen kevés értelmét látni annak a mindössze ötkérdéses médiapiaci kutatásnak is, amely az internetezési szokások és a közszolgálati média közönségszolgálatának ismertsége mellett egyetlen lap, a Népszabadság olvasottságára kíváncsi.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.