galéria megtekintése

Augusztus 20: szakrális cirkusz a népnek

19 komment


Rab László

Az ünnepi tűzijáték nem csupán színes esemény, sokkal inkább rendszereken és évszázadokon átívelő jelenség. 

Biczó Gábor filozófus (egyetemi docens, Debrecen) szerint ismeretes a tűzijáték mítikus magyarázata. A tűz mindig összehangolódott az ünneppel, mert az ember megszelídítette, védelmet jelentett számára, emellett az ételkészítés fontos eleme ősidők óta. A „lassú robbanású folyamatokkal égő tűz” a kínaiak találmánya, Európába mongol közvetítéssel érkezett, a velenceiek már a XIII. században ismerték. Erzsébet angol királynő beavatási szertartásán is használták, a XVII. században vált széles körben ismertté.

Nemzetközi népszerűségét John Adamsnek, a második amerikai elnöknek köszönheti, aki tűzijátékkal ünnepelte a függetlenségi nyilatkozat 1776. július 4-i kihirdetését. A filozófus szerint nem hanyagolható el az esztétikai funkció sem. – A látványra mindig azt mondták, hogy szép. Ez természetesen máig tartja magát.

– Nem is a tűzijáték a fő látványosság az ünnepen – felelte kérdésünkre Gerő András történész –, ez csak járulékos elem.

 
Gerő András szerint az ünnep legstabilabb része mindig is a Szent Jobb-körmenet volt
Gerő András szerint az ünnep legstabilabb része mindig is a Szent Jobb-körmenet volt
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Érdekes különben, hogy augusztus 20-ról először 1891-ben hoztak törvényt, az ipari dolgozók számára nyilvánították munkaszüneti nappá. Eredetileg katolikus vallási ünnepnek számított, miközben számos más felekezet ténykedett az országban. A vallási köntöst a harmincas években kezdték lehántani az ünnepről, és paradox módon ez többé-kevésbé a kollektivista évtizedekben sikerült is, amikor a kommunisták az alkotmány és az új kenyér ünnepévé tették. De az ünnep legstabilabb része mindig is a Szent Jobb-körmenet volt. Lehet, hogy ma is az.


Reviczky Zsolt / Népszabadság

Gábor György is a tűzijáték szakrális funkciójára hívta fel a figyelmet. A hang- és a fényeffektek alkalmasak az ártó szellemek elűzésére – mondta a filozófus, és hozzátette, a Biblia több pontján találkozunk olyan jelenettel, amikor a próféták nagy csinnadrattával vonulnak fel. – A másik fontos dolog – mondta Gábor – a tűzijáték reprezentatív hatalmi jellege.

Fotó: Népszabadság

Mátyás király is ezzel ünnepelte 1476-ban azt, hogy feleségül vette Beatricét, VIII. Henrik pedig a Boleyn Annával való egybekelésekor a Temzén rendezett tűzijátékot. A tűz és a víz egybekapcsolása azt jelzi, hogy az ember képes a két egymást kioltó elem összebékítésére. Ehhez kapcsolódik, hogy a háborúban alkalmazott puskaport is meg tudjuk szelídíteni, segítségével az éjszakából nappalt tudunk varázsolni. Ezeket a lehetőségeket a hatalom nem szokta kihagyni.

16 tonnát raksz és 110 millió a bér
Lupsán István pirotechnikus
Lupsán István pirotechnikus
Veres Viktor / Népszabadság

A tűzijátékon 4 tonna hatóanyag robban fel a levegőben, 16 tonna a szerelvények súlya, a közönség 21 ezer effektet láthat, a rakétákat 5300 lövéssel juttatják fel – felelte érdeklődésünkre Lupsán István pirotechnikus, a gyulai Pyro-1. Kft. ügyvezetője. Lesz olyan lövés, amellyel egyszerre 300 effektet működtetnek, és noha a tűzijáték teljes egészében rádióvezérelt, mégis 50 kilométer kábelt kellett hozzá beszerelni.

A legnagyobb lövedék 250 milliméter átmérőjű – 100 az átlagos –, a legnagyobb lövedék, amelyet a Gellérthegyről lőnek ki, 15 kilogrammot nyom. Ezt 150-200 méter magasságba juttatják fel, ezért lesz jól látható a Lánchídról és az Erzsébet hídról is.

Lupsán István elmondta, nincs kedvence, de ha mégis választani kellene, akkor a római gyertyákra adná a voksát, amelyek nem olyan nagyok ugyan, de szépen és sokáig fénylenek, és betakarják az egész hidat. A tűzijáték több mint huszonöt percen át tart majd.

Újdonság, hogy gond esetén egy gombnyomással leállítható. A gyulai cég közbeszerzésen nyerte a lebonyolítást, a tűzijáték 110 millió 230 ezer forintba kerül (plusz áfa), az árban az ügyvezető szerint benne vannak a hajózási költségek is. Idén a Lánchíd déli járdájáról, a Gellérthegyről, valamint a Dunáról három pontonról és egy új helyszínről, az Erzsébet híd északi járdájáról is fellőnek tűzijátékot.

Karnevál

Állami ünnepség Az ünnepi programok fél kilenckor kezdődnek Budapesten a Kossuth téren az országzászló katonai tiszteletadással történő felvonásával és a honvédtisztek avatásával. Simicskó István honvédelmi miniszter köszöntője után Áder János köztársasági elnök mond ünnepi beszédet.

Budapest A nap során a szervezők a Magyar Ízek Utcájába várják az érdeklődőket a Lánchíd utcában, délelőtt tíztől este hatig lesz lehetőség a Parlamentben a Szent Korona-látogatásra, a Mesterségek Ünnepét a budai Várban tartják, a Clark Ádám téren egész napos családi programok, koncertek lesznek. Tizenegykor itt mutatják be Magyarország tortáját. Ötkor kezdődik a Szent István-bazilikánál az ünnepi szentmise, ezt követően kerül sor a Szent Jobb-körmenetre. A tűzijáték este kilenckor kezdődik.

Vidék Debrecenben A virágkarnevál mellett Karneváléj címmel arénashow-t rendeznek este fél nyolctól a Nagyerdei Stadionban, a Szent­endrei Skanzenben Állati hétvégét szerveznek, Szegeden Kézműves Sörfesztiválra, Pécsett a Zsolnay Kulturális Központban Szamárfül Családi Fesztiválra készülnek. Miskolcon tönkölykenyeret lehet sütni, Szombathelyen a Savaria Történelmi Karnevál eseményeire várják a vendégeket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.