galéria megtekintése

Sutyiban döntött a fideszes többség a szobor eltávolításáról

36 komment


Tanács István

Eltávolítják Kiskőrös főteréről az 1975-ben emelt Három tavasz elnevezésű szoborcsoportot. A helyi Fidesz-többség be is akarta olvasztani, hogy pápaszobrot öntsenek belőle, de erről egyelőre letett. A döntés rendkívüli ülésen született.

Nem bírták megvárni a december közepén esedékes rendes közgyűlést: rendkívüli testületi ülést hívott össze csütörtök reggelre a Fidesz-többségű kiskőrösi önkormányzatnál Pohankovics András alpolgármester. Egyetlen előterjesztés volt: eltávolítani a Petőfi Sándor téren 1975 óta álló Három tavasz szoborcsoportot. Nemhogy nem kérdezték meg a helybelieket, titkolták a tervet: Hirsch Imre MSZP-s képviselő is csak egy nappal a rendkívüli közgyűlés előtt kapta meg a tervezett határozat szövegét.

Az eltávolításra ítélt Három tavasz című szoborcsoport
Az eltávolításra ítélt Három tavasz című szoborcsoport
Szabó Miklós / Népszabadság

Az alpolgármester arra hivatkozott: téves az a koncepció, hogy 1848, 1919 és 1945, a polgári forradalom és szabadságharc, a Tanácsköztársaság és a felszabadulás ünnepe egy alkotással eszmeileg összeköthető. Sőt szerinte 1919 és 1945 eseményei ellentétesek 1848 szellemiségével. Pohankovics emlékeztetett rá, hogy a Tanácsköztársaság idején Kiskőrösön három ártatlan embert felakasztottak, sőt a polgármesteri hivatal egyik alkalmazottját is megölték, amikor próbálta megvédeni őket.

 

1945 kapcsán – kiskőrösi érintettek említése nélkül – málenkij robotra hurcolt embereket említ az előterjesztés. A szobor fennmaradását nem indokolja semmi, írják, viszont a bronzra szükség lenne, hogy beolvasztva új szobrot állítsanak. II. János Pál pápát találnák méltónak, hogy az újrahasznosított ércből szobrot állítsanak neki Kiskőrös főterén.

Hirsch Imre MSZP-s képviselő kifogásolta, hogy „sutyiban", reggel tartott rendkívüli ülésre vitték be az előterjesztést. Olyankor nincs tévéközvetítés, nincsenek jelen érdeklődők. Szerette volna elmondani az érveit, de a többség még vitát sem nyitott: azonnal szavazásra tették fel a kérdést. A szoborcsoportot eltávolítják, ám egy frissen szerveződött Facebook-csoport aktivitását látva megijedtek a lakosság rosszallásától, és a szoborcsoport beolvasztásáról nem döntöttek.

A szoborcsoport környékén megkérdeztünk néhány járókelőt. A többség úgy vélekedett: ha eddig megfért ott, maradjon ezután is!
– A kiskőrösiek helyében én megmenteném – mondta egy nő, aki nem kiskőrösi, csak oda jár dolgozni már 36 éve.

– Engem nem zavar. Nem is értem, hogy gondolják: hiába döntik le a szobrokat, a múlt attól múlt marad – mondta Bobek Brigitta.

– Csak vigyék nyugodtan! – közölte a kisgyerekeit sétéltató Hol­lósi Simon Dóra.

– Nem illik már ide. Eljárt az idő fölötte.

– Negyven évig nem volt útjában senkinek, most akarják elvinni? – kérdezett vissza egy idősebb nő.

– Három tavasz, hát mi baj van azzal? Mind megtörtént.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.