galéria megtekintése

Súlyos milliárdokba kerülne az ingyenes budapesti wifi

2 komment


Varga G. Gábor

Üres politikai ígéret az egész Budapestre kiterjedő ingyenes wifi – vélik a lapunk által megkérdezett szakértők. Városi wifinek csak előre meghatározott területeken és céllal van értelme, különben ésszerűtlenül drágává válik a kiépítése. Egész városra kiterjedő, limit nélküli ingyenes szolgáltatásra nincs példa a világon.

Nagy vihart kavart és még nagyobb lelkesedést váltott ki, hogy legutóbbi ülésén a Fővárosi Közgyűlés a Jobbik javaslatára arról döntött: szeptember végéig megvizsgálják egy egész Budapest területére kiterjedő, ingyenes vezeték nélküli internetszolgáltatás bevezetésének lehetőségét. Húsz igen szavazat mellett csak Gy. Németh Erzsébet (DK) és Székely Sándor (Együtt) tartózkodott, amikor szavaztak a jobbikos Tokody Marcell indítványáról. A döntés még csak a terv megvizsgálására vonatkozik.

A politikai üzeneteket leválasztva, szakértők segítségével megpróbáltuk megvizsgálni a terv realitását. Az biztos:

egy egész város területére kiterjedő, ingyenes és korlátlan wifi sehol sincs a világon.

 

Ahol nagy területen elérhető, ott vagy nem ingyenes, vagy nem korlátlan: ahol nem kell fizetni érte, napi egy-három órában korlátozva van a használata, a sebessége vagy az elérhető szolgáltatások köre. Ez utóbbi azt jelenti, hogy nem engedélyezik az olyan nagy sávszélességet igénylő szolgáltatásokat, mint a videohívás vagy a filmletöltés.

Így más fényben tűnik fel az a kijelentés, amely szerint az ingyenesen elérhető vezeték nélküli internetszolgáltatás növelné a közigazgatásba vetett állampolgári bizalmat, emellett a reklámok útján bevételhez is juttathatná a fővárost. Tokody példaként említette New Yorkot, ahol szerinte tizenkét éven belül 500 millió dollár bevételt várnak az ingyenes wifiszolgáltatástól.

– Megmosolyogtató – kommentálta ez utóbbit egy iparági szervezet szakértője. – Ahol vannak is bevételek, azok jó esetben csupán a rendszer fenntartási költségét fedezik. Ilyen gyors technológiai fejlődés mellett tízéves távlatban tervezni a reklámbevételekkel pedig legfeljebb a hozzá nem értést mutathatja – tette hozzá. – A fővárosi wifinek lehet létjogosultsága, de

lehetetlen lenne finanszírozni egy egész Budapestet lefedő és kiszolgáló hálózatot,

hiszen ha minőségi hálózatot építenek, az súlyos milliárdokba kerül. Ennyiért a hálózat a jelenlegi technológiai adottságokkal csak az utcán lenne elérhető, a lakásokban már nem.

Egy minőségi hálózat horribilis összegbe kerülne
Egy minőségi hálózat horribilis összegbe kerülne
Móricz-Sabján Simon

– A minőségi, gördülékeny hozzáférést biztosítani képes hálózatok kiépítése ilyen méretekben nagyon drága, a spórolós megoldások viszont a fapadosnál is rosszabb minőségű szolgáltatást nyújtanak – mondja Nemes Dániel, egy profi wifiberendezéseket forgalmazó cég vezetője. – A pár ezer forintos otthoni eszközökből nem lehet városi hálózatot építeni. A sok tabletet, mobilt egy időben kiszolgálni képes eszközök ára viszont sok tíz-, esetenként százezer forint, a város teljes lefedéséhez akár ötvenezer darabra is szükség lehet.

Azt azonban az iparági szakemberek többsége kifejezetten szükségesnek tartja, hogy a frekventált közösségi és turisztikai területeken legyen elérhető és ingyenes hálózat.

– Budapest kifejezetten jól áll ingyenes wifi elérésében, és a mobilhálózatok minősége is az európai átlag fölötti – mondja Dojcsák Dániel, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének tartalomigazgatója. A magyar piacon szerinte az a probléma, hogy még mindig az európai átlag alatt van a mobilinternet-használat.

Az is kérdés, milyen minőségű hálózatot biztosít egy város. Ingyenes használatra nem biztosítható az a sávszélesség, mint ami egy otthoni előfizetés esetében. A tapasztalat az, hogy a publikus hotspotokon az e-mailek letöltése, a chat és esetleg a képek közösségi hálózatra való feltöltése gördülékeny, de nem mindig: zsúfolt időszakban a szolgáltatás sokszor akadozik.

Még az orangután is használja

A települési ingyenwifiprojektekben a kelet-európai országok közül a legmesszebb jutott Észtország tapasztalatai szerint az ingyenes internet az esélykiegyenlítés és a felzárkóztatás egyik leghatékonyabb eszköze.

Az észteknél egyrészt az derült ki, hogy a diákok a hagyományos tantárgyakat is könnyebben tanulják internetes megoldásokkal, a tankönyvkupac és az iskolatáska azonban csak akkor helyettesíthető tablettel, ha az internethez otthon is mindenki hozzáfér, márpedig ennek a legszegényebbeknél anyagi akadályai vannak. Ha viszont minden településen akadnak ingyenes hozzáférési pontok – például a tömegközlekedési csomópontokon, a közművelődési intézményekben –, akkor a pénzszűkéből adódó hátrány legalábbis csökkenthető.

Másrészt világossá vált, hogy a munkaerőpiacról a fizikai távolság, a kisgyereknevelés vagy valamilyen fogyatékosság miatt kiszoruló csoportok az internet révén potenciális távmunkavállalókká válnak (akár akkor is, ha képzetlenek: végezhetnek például internetes távfelügyeletet). Ráadásul ma már az is egyértelmű, hogy az internet és általában a digitális tudás olyasmi, ami „önmagát tanítja” – vagyis a hozzáférés biztosítása önmagában is elegendő az előnyök kiaknázásához –, és erre egzakt kísérleti bizonyíték is van.

A Smithsonian Nemzeti Állatkert orangutánjai speciális oktatás nélkül is készségszinten használják az iPadet – például képeket és YouTube-videókat nézegetnek –, egyszerűen azért, mert rájöttek, hogy a világháló érdekes. (H. M.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.