galéria megtekintése

Elbaltázott fejlesztés: balatoni strandépítés nyáron

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 31. számában
jelent meg.


Ungár Tamás
Népszabadság

– Ezt az őrültséget! Nyáron építik át a strandot! El tudja képzelni, hogy egy osztrák síparadicsomban télen újítják fel a síliftet?

Ekképp morfondizált a legközkedveltebb fonyódi fürdő, a sándortelepi szabadstrand egyik vendéglátósa. A középkorú férfi azon akadt ki, hogy a strandon májusban fogtak hozzá egy fejlesztéshez, ami ugyan – legalábbis az előjelek alapján – mutatósabbá és sokoldalúbbá is teszi a kéthektáros létesítményt, ám a nyáron folyó munkák miatt azzal kell számolniuk a boltok gazdáinak, hogy a bevétel a korábbi töredéke lesz. Ezt véleményt többen is osztották az üzlettulajdonosok közül, de senki sem adta ehhez a nevét.

– Nem szeretném, ha a városvezetők rám küldenék a hatóságokat – magyarázkodott egyikük.

 

Azok se engedték a nevüket leírni, akik nem ostorozták Fonyód irányítóit a rosszul időzített beruházás okán. Ők úgy vélik, hogy nem a munkálatok tartják távol a nyaralókat a fürdőtől, hanem az, hogy idén „nem megy” a Balaton.

Nyaralás munkaterületen
Nyaralás munkaterületen
M. Schmidt János

– A magyarok az idén elmaradnak – mondta az egyik söröző gazdája –, kevés a pénzük.

Bárhogy van is, az aligha kérdéses, hogy nyáron átépíteni egy strandot nem éppen turista- és vállalkozóbarát ötlet.

Ezt nem vitatja Hidvégi József, Fonyód fideszes polgármestere sem, ám az 5300 lelkes város első embere azt mondja, kényszerhelyzetben voltak, nem tehettek másképp. Szavaiból kiderül, hogy az önkormányzat cége, a Városüzemelési Kft. tavaly nyert 345 millió forint uniós támogatást a strand fejlesztésére, s az erről szóló szerződést 2013 márciusában meg is kötötték. A kft. dolga volt, hogy öt-hat hónapon belül készítse el a részletes terveket, közbeszerzéssel válassza ki a kivitelezőt, intézze el a szükséges engedélyeket. Augusztusban kiderült, hogy az előkészületek sehol sem tartanak, ezért elküldték a kft. vezetőjét (volt bizonyíték a hibájára, s nem kellett a távozónak milliókat fizetni). A cég új irányítóval szeptembertől 2014. áprilisig pótolta a mulasztást, és májusban hozzáfogtak a beruházáshoz.

A munkákat három héttel késleltette a májusi esőzés nyomán kiöntő Balaton, s igazából csak júniusban indult el a kivitelezés. Július közepén a part menti parkot és műtárgyakat át is adták: elkészültek az új lejárók, a fából készült napozóteraszok és öltözőfülkék, és megszórták homokkal a partot 186 méter hosszan. Ez az öt-tíz méter széles föveny a Balaton leghosszabb homokos „tengerpartja”, a strand egyik fő attrakciója, emellett kész van a strandfocipálya és az a helikopter-leszállóhely, amely az egész várost kiszolgálja légi mentés esetén.

Nem készült el viszont az a 400 négyzetméteres akvapark, amely a legkisebbeket szórakoztatja majd, nincs kész az új parkoló, s nincs füvesítve a strandterület 70 százaléka. Ezek a munkák az év végéig fejeződnek be. S azért nem lehetett a szezon végén kezdeni a beruházást,mert akkor nem végeztek volna az idén. Márpedig ez azzal járt volna, hogy az unió a támogatás fel nem használt részét visszakövetelné, mert a fejlesztésnek még ebben az évben meg kell valósulnia.

Az idő sem a legjobb, de a körülmények még sokkal zavaróbbak
Az idő sem a legjobb, de a körülmények még sokkal zavaróbbak
M. Schmidt János / Népszabadság

A polgármester azt állítja, hogy a nyárra csúszott munka nem rontja a strand látogatottságát, hisz eddig is csak a part menti 20-30 méteres sávot vették igénybe az üdülők. Azt sem gondolja Hidvégi József, hogy a csúszás Fonyód vonzerejét csökkenti, ugyanis a városnak tíz szabadstrandja van, a nyaralók tudnak miből választani.

Amúgy az általunk megkérdezett turisták döntő többségét tényleg nem zavarják a munkálatok, s a fövenyes partnak a kisgyerekes szülők különösen örültek. Azt pedig, hogy aki nem jött el Fonyódra, miért nem jött el, nem tudjuk megkérdezni, ezért nehéz cáfolni a polgármestert. Bár ha elfogadjuk, hogy sehogy sem jöttek volna többen, akkor arra juthatunk, hogy nincs is szükség a strand fejlesztésére, hisz így is vannak elegen.

Ezt azonban Hidvégi József nem állítja, s biztos abban, hogy jövőre a kiteljesedő strand még nagyobb attrakció lesz. A város vezetői nem gondolnak arra, hogy a strandon boltot birtokló vagy bérlő vállalkozóknak kompenzáció járna a kieső bevételért.

– Ha egy vállalkozó ezen az üzletsoron nem tud megélni, akkor az nem alkalmas a pályára – állítja az 53 esztendős, programozó mérnök végzettségű polgármester, aki amúgy egy áruházat üzemeltet Fonyódon.

Mellesleg Hidvégi úgy érzi, hogy a kft. elbocsátott ügyvezetőjének hibáját nehéz lett volna megelőzni. A testület Hidvégi szerint megfelelően kontrollálta az ügyvezetőt, csakhogy ő azt mondta, minden rendben halad, s ezzel félrevezette a képviselőket. Amikor megjegyzem, hogy a kft. vezetőjéről akár azt is mondhatják a helybéliek, hogy végül is Hidvégi embere volt, hisz másfél évvel a leváltása előtt lett kinevezve, akkor a 2006 óta regnáló polgármester elneveti magát:

– A testület választotta ki pályázattal, de valóban élvezte az én bizalmamat is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.