galéria megtekintése

Sikítva hallgatta, hogy milyen a szombathelyi közélet

0 komment


Hajba Ferenc

Magasra csaptak az indulatok a héten Szombathelyen a Falco-gyár környezetszennyezése miatt. Miközben a kormánypárti többség megakadályozta a rendkívüli közgyűlés napirendjének az elfogadását, a lemondásával nemrég egyszerű fideszes képviselővé vedlett egykori védelmi miniszter, Hende Csaba másfél hete aláírásokat gyűjt azért, hogy a gyár kéményeibe szereljenek be mérőműszert és szűrőberendezést is. Azt rebesgetik, Hende csak politikai tőke felhalmozására használja az ügyet, amelyben a Falco vezetése hétfőn parázs hangulatúnak ígérkező lakossági fórumot tart.

A gyehennán már fűtik a kazánokat az egész bandának – kiabálta be egy asszony kedden Lendvai Ferencnek, a Fidesz helyi frakcióvezetőjének a szombathelyi közgyűlés végén. Egy férfi műselyemre festett képet mutogatott a polgármester háta mögött, a helyi Falco-gyár által kibocsátott füstöt ábrázolta a demonstratív alkotás. Bohóckodtok, nekünk meg az életünkről van szó – harsogták, akik a gyár környékén lakók közül elmentek.

A rendkívüli közgyűlés háromnegyed óra alatt véget ért. A Fideszt csak Lendvai és Puskás Tivadar polgármester képviselte. Rajtuk kívül a jobbikos Balassa Péter jött el, illetve az egész baloldal, az esemény kezdeményezője jelen volt.

A fő téma az lett volna, hogy az osztrák tulajdonban lévő, faalapú laptermékeket gyártó céget rávegyék a környezetvédelmi előírások betartására, aki azonban benyitott a tanácsterembe, láthatta, hogy a napirendet így is, úgy is leszavazzák. A közgyűlésbe a legutóbbi önkormányzati választásokon ugyanis 9 baloldali és egy jobbikos mellett 10 jobboldali képviselő került be. A mérleg nyelve a Pro Savaria jelöltje, aki viszont alpolgármesteri megbízatást kapott.

 

A keddi közgyűlésre a városatyák kiszámolták, hogy a Fidesz részéről elég, ha a frakcióvezető beül, aki a polgármesterrel és a kilenc hiányzóval együtt matematikailag mindenben le tudja szavazni a baloldalt. Ez annak rendje és módja szerint meg is történt.

A hangulatra jellemző, hogy az egyik szocialista képviselő úgy fogalmazott: Mi vagyunk hivatalosan a Segítség városa, de ez nemcsak azzal jár, hogy háromhetenként az utcára fektetett gumibabákat csókolgatunk. A városatya arra utalt, hogy Puskás – aki hivatása szerint mentőorvos – demonstratív módon az egész várost megtanította  az újraélesztésre – igaz, tömegesen aligha lehet máshogy,

A rendkívüli közgyűlés előzménye, hogy a szocialisták a lakók kérésére régóta harcolnak a Falco környezetszennyezése ellen, most azonban beszállt a küzdelembe a város fideszes országgyűlési képviselője, Hende Csaba is, aki nemrég ismét civilbe öltözött. Élére akar állni a mozgalomnak, és aláírásgyűjtésbe is kezdett, hogy a Falco kéményeibe szereljenek be mérőműszert és szűrőberendezést is. Érdekesség, hogy az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség méltányosságból négy hónap türelmi időt adott a Falcónak egy olyan mérőműszer beszerelésére, amely objektíven megmutatja, milyen és mennyi káros anyagot bocsát ki a gyár. Hende most a zöldhatóság engedékenységével szemben azonnali méréseket akar.

Utcai sajtótájékoztatóján megjelentek a szocialisták is, ami kissé megdöbbentette az exminisztert, de végül azt mondta: ha már itt vannak, írják alá. Ők meg aláírták.

Ipkovich György korábbi polgármester akkor nem volt jelen, ezért most a közgyűlésben akart csatlakozni a kezdeményezéshez, ezért hiányolta Hendét. A képviselő úr nem a hátán hordja plakátként az aláíróívet, úgyhogy szerzek önnek egyet és aláírhatja – ígérte a polgármester.

Elszabadult a baloldal is, amely hirtelen mindent napirendre akart vétetni az utak állapotától a Csónakázó-tó melletti étterem ügyéig, de természetesen mindent leszavaztak. Az egész hercehurcát egy résztvevő kifejezetten élvezte: egy kétéves körüli gyerek, akit a szülei hoztak magukkal, nem lehet tudni, demonstrációs céllal a Falco okozta, egészségre ártalmas füstkibocsátásra, vagy csak nem tudták hova tenni. A gyerek mindvégig folyamatos sikoltozással nyugtázta a magyar közélet állapotát.

A kérdés persze az, hogy mit is akar a város kormányzata a Falcóval, ha már a keddi vitát kikerülte.

Kiderült, hogy a Falco hétfőre egy lakossági tájékoztatót hívott össze. A nyugat.hu meg nem erősített híre szerint a cég az év elején már megegyezett a várossal és Hendével is, és vállalta, hogy  beszerel egy olyan komoly szűrőberendezést, amilyet a csehországi Jihlavában egyszer már beszereltetett, Hende pedig így biztosra játszik az aláírásgyűjtéssel, amelyet az ügy végkimenetelének a tudatában csak politikai tőke felhalmozására használ. A volt védelmi miniszter egy újságcikkben fel is tette a költői kérdést: Miért diszkriminálják pozitívan a sörívó cseheket?

Néhányan azt is tudni vélik, hogy a Falco leszereli a régi nagy kéményét, és újat épít helyette, a környéken lakók azonban nem hisznek ennek. Szerintük több betegség oka a Falco „füstje”. Ráadásul ők úgy tudják, hogy a Hendének tett esetleges engedmény fejében a város engedélyezni fogja a gyár további fejlesztését a jelenlegi helyszínen.

A helyiek szószólója, Tóth József agrármérnök kitelepítené az egész, 250 munkatársat foglalkoztató gyárat az új ipari parkba. A kéményből áramló káros anyagok hatótávolsága ugyanis másfél kilométer.

A Falco vezetői és tulajdonosai eddig nem szólaltak meg. Hétfőn tartanak először lakossági fórumot, igaz, nem telephelyük közelében, hanem a város zöld részén, a Csónakázó-tó melletti szállodában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.