galéria megtekintése

Séta panamavárosban

5 komment


Bita Dániel

Az önkormányzat épületétől Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester lakásáig vonultak ma este sok százan, a belvárosi korrupciós ingatlanügyek elleni tiltakozásul. Az V. kerület vezetése nem tud arról, hogy nyomozás folyna az ingatlanértékesítések miatt.

Sajátos belvárosnézésen vehetett részt ma este mindenki, akit felajzottak az V. kerületi ingatlanügyek. Juhász Péternek, az Együtt kerületi képviselőjének a hívására több százan el is mentek, hogy aztán együtt az önkormányzat Erzsébet téri épületétől a botrányt tán leginkább jelképező Szerb utca 9. elé vonuljanak. Ez ugyanis az az épület, amelyben 19 millió forintért jutott egy 110 négyzetméteres – korábban 33 millió forintra értékelt – lakáshoz még a helyi vagyonkezelő cég vezetőjeként Szentgyörgyvölgyi Péter, a jelenlegi polgármester. És ugyancsak ebben a házban van az az önkormányzati lakás, amelyet mindezidáig ismeretlen jogcímen használ Habony Árpád, a miniszterelnök tanácsadója.

Kurucz Árpád / Népszabadság

A résztvevők, akik útközben Fidesz-ellenes rigmusokat kiabáltak, megnézhettek még egy sor, az iparvárosi panellakásoknál megszokott négyzetméteráron eladott belvárosi ingatlant. Így azt a Dorottya utcai épületet is, amelyben Giró-Szász András kommunikációs államtitkár tervez a sógorával közösen szállodát nyitni. Ezt a házat éppen a negyedével értékelte le az adásvétel megkötése előtt az önkormányzat. Az ügyben a Demokratikus Koalíció feljelentést is tett. Szerdai tájékoztatásuk szerint ez egyelőre odáig jutott, hogy a BRFK feljelentéskiegészítést kért. A DK ezt eredményként könyvelte el, mondván, a belvárosi ingatlanbotránnyal összefüggő feljelentéseiket eddig elutasította a rendőrség.

 

A több útvonalon közlekedő városnéző buszok mintájára akár teljesen más, de szintén impozáns útvonalat is választhattak volna a szervezők. Ezúttal kimaradt a Kiskörút és az Október 6. utca, ahol szintén egészen nyomott áron keltek el üzlethelyiségek. Így is volt bőven hová menni.

Juhász Péter, aki az Együtt társelnöke, azt mondta: nem pártügyről, hanem bűnügyről van szó. Felidézte, hogy először Rogán Antal lakásvásárlását kezdték vizsgálni, és arra jutottak, az akkori polgármester, a Fidesz frakcióvezetője legális jövedelméből nem tehetett szert ingatlan vagyonára. Utána került a képbe a mostani polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter, majd kezdtek el foglalkozni a Belváros ingatlanértékesítési gyakorlatával. Amelyről Juhász azt mondta: nem szolgálja az ott élők érdekeit, nem gyarapítja, hanem kijátssza a közvagyont. Szerinte Rogánékhoz képest Hunvald György, a VII. kerület korábbi polgármestere „csak gombokkal gurigázott". Azt ígérte, addig folytatják a tiltakozást, amíg a Belváros fideszes vezetése le nem mond. De hozzátette: nem csak az V. kerületben vannak ügyek, még ha ott lehet is a legjobban bemutatni, hogy „a fejétől bűzlik a hal".

Népszabadság

A Váci utcában előbb turisták csodálkoztak rá a menetre, az egyik házból pedig valaki virágföldet dobott a demonstrálókra. A Szerb utcában egy emléktábla kihelyezésével ért véget a tüntetés. Az állt rajta: „Ebből a házból vitték el Habony Árpádot és Szentgyörgyvölgyi Pétert, Rogán Antal bűntársait a derék belvárosi rendőrök. Állíttatta: a hálás utókor". Az egybegyűltek pedig azt skandálták: „Börtönbe!" Valójában az épület – amelynek felszereltségét jól példázza, hogy néhány éve szaunatűz pusztított benne – majdhogynem üresnek tűnt, a lakók többsége valószínűleg nem akart otthon lenni a demonstráció idején.

Az V. kerületi önkormányzat szerdán kérdésünkre azt közölte: tudomásuk szerint nem zajlik átfogó nyomozás az ingatlaneladások ügyé­ben. Egyúttal pontosították, hogy a lakás­értékesítések nem állnak le, csak üzlethelyiségeket nem adnak el pályáztatás nélkül, ameddig nem zárul le a vizsgálat, vagy meg nem születik az elidegenítési rendelet esetleges módosítása.

Kurucz Árpád / Népszabadság

A megfogalmazás azt sejteti: nem biztos, hogy változni fog az a 2007-ben hozott jogszabály, amely lehetőséget teremtett a lapunkban is bemutatott ingatlaneladásokra. Kedden Böröcz László alpolgármester még azt mondta, a hivatal dolgozik a jogszabály komplex módosításán. Tény azonban, hogy a képviselő-testület éves munkatervében nem szerepel a megtárgyalása. Ez a rendelet tette lehetővé, hogy a bérlőknek járó 30 százalékos kedvezményt azok is igénybe vegyék, akik csak néhány hónapja béreltek egy ingatlant, feltéve, hogy arra a jogszabály életbelépése előtt (tehát akár évekkel korábban) valaki más vételi ajánlatot tett.

Rogán Antal szerdán úgy nyilatkozott, hogy az általa vezetett önkormányzat minden vagyonpolitikai döntése jogszerű volt. Különleges keretbe illesztette azonban egykori jegyzője, Rónaszéki László minapi meggyanúsítását, mondván: a gyanú szerint Rónaszéki hivatali visszaélést követett el, ami Rogán szerint arra utal, hogy „a hivatallal, nem pedig az önkormányzattal összefüggő kérdésről van szó".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.