galéria megtekintése

Zavaros viszonyok a Holokauszt Emlékközpontban

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 14. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

Kaotikus állapotok alakultak ki a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban. Hónapok óta csak gyűlnek a feszültségek, az érdemi munka lehetetlenné vált – állítja Drucker Tibor könyvkiadó, az intézményt működtető közalapítvány (immáron csak volt) kuratóriumi tagja.

Reviczky Zsolt / Népszabadság

Drucker tisztességtelennek és jogsértőnek tartja, hogy Haraszti György, a kuratórium elnöke a közelmúltban felhatalmazás nélkül együttműködési megállapodást kötött a Szakály Sándor vezette Veritas intézettel. (A Mazsihisz továbbra is Szakály menesztését követeli. A szerződés aláírása miatt Harasztinak a tanév végén távoznia kell a Mazsihisz fenntartásában működő Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem tanszékvezetői tisztségéből. A helyzetet bonyolítja, hogy a Népszava egyelőre meg nem erősített információja szerint tegnap azonnali hatállyal felbontották a szerződést – méghozzá az azt aláíró Haraszti.) Drucker Tibor szerint azonban ez a botrány csak a jéghegy csúcsa. Haraszti György – jelentette ki – kuratóriumi elnök létére már korábban is próbálta átvenni azt a jog- és szerepkört, ami elvileg a Páva utcai intézmény vezetőjét, Szita Szabolcs igazgatót illette meg.

 

„Meggyőződésem, hogy Haraszti ezt nem önmagától, hanem külső, politikai bátorításra tette” – közölte Drucker Tibor, aki márciusban, a kuratórium utolsó ülésén szóbeli javaslatot készült előterjeszteni Haraszti elmozdítása érdekében. Azt szerette volna elérni, hogy a kuratórium írjon levelet Lázár János miniszterelnökségi államtitkárnak, kérve Haraszti leváltását. „Számíthattam ebben Lebovits Imre, a felügyelőbizottság elnöke támogatására is. Szavazásig nem jutott el a dolog. A kuratóriumi ülés indulatos vita után félbeszakadt” – mondta Drucker Tibor.

Azt nem lehet állítani – folytatta –, hogy minden jelenlévő egyetértett volna Haraszti eltávolításával. „Miközben Haraszti és Szita Szabolcs között egyre mélyültek az ellentétek, Szita helyettese, Botos János ebben a vitában Haraszti mellé állt” – érzékeltette a helyzet összetettségét Drucker Tibor. A kuratóriumi ülésről készült jegyzőkönyvet viszont Drucker nem volt hajlandó hitelesíteni, mert abba „semmi nem került be a Harasztival szembeni bírálatokból”.

Május elején nem csupán Szita Szabolcs igazgató megbízása járt le, hanem a közalapítvány kuratóriumi elnökének és a kuratórium tagjainak mandátuma is. „Pillanatnyilag nincs sem igazgató, sem kuratórium, Haraszti György azonban úgy viselkedik, mintha ő lenne a Páva utca vezetője. Zavaros a helyzet, senki nem tud semmit” – jelentette ki Drucker. Elmondása szerint az igazgatói posztot elméletileg pályázat útján kellene betölteni, ilyen pályázati kiírással azonban ő eddig nem találkozott.

Újabb kísérletet tettünk, hogy megszólaltassuk Haraszti Györgyöt, de a Páva utcában ezúttal sem akartak nyilatkozni. Sikertelenül próbáltuk elérni Botos Jánost is, ahogyan eddig a kormányzattól sem kaptunk visszajelzést. Szita Szabolcs korábban – amikor megerősítette, hogy távozik az intézmény éléről – kérdésünkre elmondta: részletekbe menően nem kíván foglalkozni a történtekkel.

A módosított alapító okirat szerint a kormány által létrehozott közalapítványban 2011-től a közigazgatási és igazságügyi miniszter (Navracsics Tibor) látja el az alapító képviseletét. Drucker Tibor elmondta, hogy ez a feladat valamikor az év elején –éppen Szita Szabolcs kezdeményezésére – átkerült Lázár Jánoshoz. Ettől a lépéstől azt remélték a Páva utcában, hogy kiszámíthatóvá válik az állami finanszírozás, a kormány „felhagy az emlékközpont pénzügyi kivéreztetésével”. Drucker Tibornak ugyanakkor nincs tudomása arról, hogy a változtatásnak lenne írásos nyoma.

Az a híresztelés, hogy a Józsefvárosban épülő Sorsok Házát a kormány – Schmidt Mária vezetésével – összevonja a Páva utcai emlékközponttal, Drucker Tiborhoz is eljutott. Arról azonban, hogy ennek mennyi lehet a valóságalapja, nem tudott mit mondani. Hangsúlyozta, hogy a Páva utcai központ működése az előző kormányok idején sem volt zavartalan. Szita Szabolcs vezetésével –mondta Drucker Tibor – a központ jó úton indult el, remek szakmai-tudományos munkát végzett, és nemzetközi kapcsolatokat épített ki: úgy látszik, most megint lehet mindent elölről kezdeni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.