galéria megtekintése

Világraszóló meglepetést okozhatna Semjén Zsolt

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 15. számában
jelent meg.

Bita Dániel – Pető Péter
Népszabadság

A magyar–román Eb-selejtezőt az UEFA előírásai miatt követhetik csak román nyelvű kommentárral Erdélyben, a magyar bajnoki mérkőzéseket viszont a közmédia sportcsatornájának elindulása okán kell nélkülözniük a határon túli érdeklődőknek.

„Komoly kérdésnek tartom ezt az ügyet, Semjén Zsolt azonnal intézkedjen. Ilyen egyszerű a kormányzás” – kedélyeskedett Orbán Viktor, amikor Tusnádfürdőn a hallgatóságából valaki megkérdezte, a határon túl miért nem lehet fogni a köztévé új sportcsatornáját.

De a kormányzás nem olyan egyszerű – világlik ki abból a válaszból is, amelyet Semjén Szávay Istvánnak adott.

A jobbikos politikus azt kifogásolta, hogy az M4 elindulásával minden hazai sportközvetítésből kimaradnak a külhoniak, akik eddig legalább a magyar futballbajnokságot követhették.

 

Az ügy kétségtelenül túlterjeszkedik a nemzetpolitikáért felelős kormányfőhelyettes illetékességén. Nem véletlen, hogy a KDNP-s politikus – a bizakodó miniszterelnökkel szemben – csak odáig merészkedett, hogy a kormány az MTVA-val együttműködve törekszik „az összetett, jogi vonatkozásokkal rendelkező probléma megoldására”.

A kiemelkedő sportesemények közvetítési jogait a tulajdonosok jellemzően egy országra értékesítik, kizárólagosságot adva a vásárlónak.

Erdélyben a tavalyi téli olimpia első napjaiban eszméltek és sötétítették el az M1 szocsi közvetítéseit a kábelszolgáltatók. Ez történt a futball-világbajnokság idején is, miután az MTVA nem tudott megegyezni a román közszolgálati tévével.

Más megítélés alá esik viszont az NB I, amelyre Szávay kérdése vonatkozott. A Magyar Labdarúgó Szövetség kérdésünkre közölte: az egész világra kiterjedő jogot adott el az MTVA-nak, amely – eredetileg a később kigolyózott Sport TV-vel közösen – évadonként 3,5 milliárd forintért vásárolta meg azt. Szerte a világban persze érthetően csekély érdeklődés mutatkozik a hazai első osztály mérkőzéseire.

Semjénnek nem egyszerű a kormányzás
Semjénnek nem egyszerű a kormányzás
M. Schmidt János / Népszabadság/archív

De annak nem volna akadálya, hogy a szomszéd országokban élők kövessék az NB I-es összecsapásokat. Tehették is, amíg a meccseket az M1 vagy a Duna közvetítette. Az egy hónapja indult M4 sportcsatorna viszont a főadókkal szemben aligha kerül be a román vagy szlovák szolgáltatók kínálatába, hiszen csak szakaszosan lenne elérhető, a más csatornán sugárzott események párhuzamos közvetítését blokkolni kellene, legyen szó Forma–1-es futamokról, olimpiáról vagy a labdarúgó Bajnokok Ligájáról.

A magyar bajnokik hiánya okozta veszteség nagysága ugyan vitatható, az viszont nem, hogy ezt a helyzetet kezelni lehet.

Ha nem is a kormánynak, hanem a közszolgálati médiának. Megkeresésünkre az MLSZ is úgy válaszolt: „szerencsésnek tartanánk, ha valahogyan el tudnánk érni, hogy a magyar érintettségű mérkőzéseket a határon túli magyarok is láthassák”.

Az Európai Labdarúgó Szövetség fennhatósága alá tartozó Eb-selejtezők azonban az UEFA előírásai miatt nem követhetők magyar kommentárral a határon túl. Így Erdélyben a szeptember 4-i magyar–román meccset is csak románul lehet majd fogni. A probléma nem csak a futball iránt kiemelkedő érdeklődést mutató magyar kormányfőt foglalkoztatja. Az Európai Unió többször nekifutott a közös piacot felosztó szabályozás újragondolásának, de részsikereket is alig ért el.

Egy éve indult ugyan egy bizottsági vizsgálat a hollywoodi filmek jogtulajdonosai és a jogokat egy-egy országban birtokló tévétársaságok szerződéseiről, de az végül nem terjedt ki a sportközvetítésekre. Semjén a lehetséges megoldások között említette, hogy a jogtulajdonosok ne egy területre szólóan értékesíthessék a közvetítési jogokat, hanem egy nyelvre. Csakhogy amíg a magyar önmagában „kódolásnak” minősülhet, olyan kevesen értik, az angol esetében ez az érv már nem áll meg.

Az iparág nagyságrendjét pedig jól érzékelteti az, hogy az angol Premier League 5,1 milliárd fontért (2200 milliárd forintért) adta el az országon belüli tévéközvetítési jogokat három évre a Sky-nak és a BT Sportnak.

Világraszóló meglepetés lenne, ha ezen a piacon Semjén és az MTVA együttes fellépése hozna áttörést.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.