galéria megtekintése

Segély helyett, svarc mellett

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 09. számában
jelent meg.


Ungár Tamás
Népszabadság

Baranyában is elfogyott a pénz a közmunkásokra, és ez a helyi munkaügyi központokon is látszik: hirtelen megteltek álláskereső munkanélküliekkel. Ők eddig földet művelni tanultak pénzért - kár, hogy csak pénzük nincsen.

– Arra kellettünk, hogy kozmetikázzák a munkanélküli-statisztikát. Meg hogy a Fidesz több szavazatot kapjon. Hogy megnyerték a választást, mehetünk.

A Baranya megyei Bükkösdön élő Arnold József vélekedett így. Az 53 éves férfi hétfő délelőtt kiállt faluja központjában, és autókat próbált leinteni, hogy bejusson a körzetközpont, Szentlőrinc munkaügyi kirendeltségére, állástalanként regisztráltatni magát. Arnold épületasztalos, de 2010 óta nem talál állást a szakmájában. Tavaly novembertől mostanáig mezőgazdasági ismereteket tanult közmunkásként:

 

– Húszan voltunk, de semmi értelme nem volt, hisz nincs földünk, és pénzünk, hogy vállalkozásba fogjunk, a környékbeli gazdáknak meg nincs szükségük ránk. De legalább fizettek.

Arnold jól sejtette, hogy telt ház lesz a szentlőrinci kirendeltségen: a munkaügyi központ várójának szinte mind a negyven székén ültek. A környékbeli falvak többségében a közmunka az egyik legfőbb megélhetési forrás, s mivel május elején sokak szerződése lejárt, az állástalanokká vált exközmunkások megrohanták a kirendeltséget.

Egy 31 éves, kétgyermekes, bükkösdi asszony azt mondta: „Nekünk a közmunka nagyon jó, abban bízunk, hogy indul még idén valamilyen program”. Ebben sokan bíztak, a kirendeltségen várakozók egyike meg is jegyezte: „Biztos indul valami, kellenek a voksok az őszi választáson is”.

Választások utáni roham
Választások utáni roham
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Tény, hogy a közmunkára szoruló baranyai falvakban a kormánypártok az átlagosnál sokkal több szavazatot szereztek a parlamenti választáson. Például Siklósnagyfaluban a választók 85 százaléka a Fidesz–KDNP jelöltjére voksolt.

A 470 lelkes községben decemberben 149-en voltak közmunkások, április végén már csak 113-an, aztán befejeződött a kompetenciaképzés, s maradtak 37-en. Az állástalanul maradó siklósnagyfaluiak most reménykedve várnak. Egyikük, a 39 éves József április végéig feleségével együtt járt kompetenciaképzésre. Ők is 110 ezret kerestek, segélyezettként e pénz felére sem számíthatnak.

– Nem félünk, mert van alkalmi munka – jelentette ki József –, eljárunk a villányi szőlősgazdákhoz, ott persze általában feketén dolgozunk. Volt év, hogy kétszáz napom volt. Svarcba napi 4 ezret is megkeresek. De azért jó a közmunka is, mert biztonságot jelent, s hétvégeken még mindig vállalhatok napszámot. A polgármester azt ígérte, hogy júniustól lesz megint közmunka.

Kosztics József, Siklósnagyfalu első embere továbbra is ezt ígéri, de hogy beváltja-e az ígéretét, nem csak tőle függ: „Az a kérdés, írnak-e ki pályázatot, mert munkát tudnánk adni”.

Több polgármester azt panaszolta: nem lehet tudni előre, mikor ír ki közmunkaprogram-pályázatot a kormány. Júniusig már alig négy hét, és még semmi hír. Azt viszont már tudni, hogy a márciusban elindított programokat lerövidítették október végéig, így a helyhatósági választás után nagy visszaesés lesz a közfoglalkoztatásban.

Cserdi kertje

A baranya megyei Cserdiben nemhogy csökkent volna a közfoglalkoztatás, inkább nőtt. A faluban eddig 45-en dolgoztak a község hathektáros kertészetében, május 5-től felvettek további tíz helybélit. Ez annak köszönhető, hogy az önkormányzat megvásárolt 53 hektár legelőt, ahol a tervek szerint marhákat tartanak majd. Az elgazosodott, elbokrosodott legelőt azonban előbb helyre kell állítani, s ehhez kell a tíz új ember. Cserdin – ahol a lakosság kétharmada roma – 426-an élnek, s közmunka nélkül az aktív korú helybéliek 90 százaléka állástalan lenne. (U. T.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.