galéria megtekintése

Kaptak a kampányra 149 milliót, szereztek 1516 voksot

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 09. számában
jelent meg.


Várkonyi Iván
Népszabadság

Ha annyi aláírást kap az ajánlásgyűjtés során, mint ahány szavazatot a választásokon összekalapozott, el se indulhatott volna több törpepárt sem a mandátumokért folytatott harcban.

A Munkáspárt és a Zöldek kivételével az országos listát állító kispártoknak nem sikerült annyi szavazatot sem gyűjteniük, mint ahányan egyéni képviselőjelöltjeik indulását támogatták aláírásukkal. A kamualáírások gyűjtésével vádolt bizniszpártoknál került a legtöbbe a demokrácia az államnak, vagyis az adófizetőknek.

A választásra négy, a parlamentbe bejutott párt mellett 14 szervezet tudott országos listát állítani – ennek volt a feltétele, hogy legalább 27 körzetben indítsanak egyéni jelöltet, vagyis szerezzenek ott minimum 500 érvényes támogató aláírást. Ekkor járt a listának adott 150 milliós költségvetési támogatás, amit vereség esetén sem kell visszafizetni.

Miután az aláírások hitelességét nem ellenőrizték, és egy állampolgár bármennyi jelöltet támogathatott, az ívek másolása jó üzletnek bizonyulhatott: több jel is utalt rá, és néhányan azt állították, hogy sok helyütt nagyüzemben másoltak. Ugyanerre utalnak a választási eredmények is.

 

Elméletben minimum 13 500 támogató aláírás kellett az országos lista állításához, vagyis ahhoz, hogy egy párt 27 körzetben indítson jelöltet. Az időszűke és az ellenőrzések miatt azonban senki nem hajtott a minimumra: a legkevesebb jelöltet indító Munkáspárt és Zöldek is 33 egyéni körzetben képviseltették magukat, egyébként meglehetősen sikertelenül.

Az SMS Párt kampányakciója játék pénzekkel
Az SMS Párt kampányakciója játék pénzekkel
M. Schmidt János / Népszabadság

A „maradék” 12 kispárt ennél sokkal több helyen indított jelöltet, ami minimum 17 ezer támogató aláírást feltételez, de a Schmuck Andor vezette Szociáldemokraták, és az MDF utódjaként induló Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) több mint 40 ezer aláírást igazolt a jelöltek száma alapján.

Ezek a szervezetek azonban végül annyi szavazatot se gyűjtöttek, mint aláírást. A Szociáldemokraták 14 ezer voksot tudhattak magukénak, a JESZ kevesebb mint tízezret kapott, a Szili Katalin vezette Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt (KTI) ennél valamivel többet.

A 14 kispártból mindössze öt olyan volt, amely a jelöltállítási minimumot hozni tudta: a Munkáspárt és a Zöldek esetében a voksok száma meghaladhatta az aláírásokét. Legalább az indulási minimumot (vagyis 13 500 szavazatnál többet) szedett össze a Szociáldemokraták mellett a Kásler Árpád devizahitelezés- és bankellenes politikus Haza Nem Eladó Mozgalom pártja, és a Seres Mária Szövetségesei. Rajtuk kívül még az Együtt 2014 volt a határérték felett, de nem sokkal. A többiek sehol: a legkevesebb szavazatot a választásokig ismeretlen Új Dimenzó Párt kapta. Így a szervezet minden támogatója 98 ezer forintba került az államnak – a Fidesz–KDNP egy listás szavazatára 280 forint állami támogatás jutott.

A bizniszpártok azonban többe senkinek sem kerülnek majd: a támogatási küszöb a voksok egy százaléka volna, ezt senki meg nem közelítette. A kispártok összesen nem kaptak annyi szavazatot, hogy bekerülhettek volna a parlamentbe – a 14 pártra összesen 176 ezren voksoltak.

Persze ezt nem lehetett tudni előre – a mostani az első olyan választás, amikor egyetlen kispárt sem éri el a biztosabb jövőt érő támogatási küszöböt. Azt 1990-ben és 1994-ben a Munkáspárt simán hozta, 2002-ben a Centrum Párt csatlakozott hozzá parlamenten kívül rekedt, de állami apanázst szerző szervezetként. Aztán 2006-ban a Munkáspárt már elveszítette a támogatáshoz szükséges arányt, viszont a MIÉP–Jobbik ért el 2,2 százalékos eredményt, majd négy évvel ezelőtt még az MDF tudott megfelelő támogatottságot szerezni. Most viszont senki sem rúgott a labdába.

Makay Zsolt, az egykori kormánypárt, az MDF utódszervezete, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) elnöke és listavezetője szerint a tanulság az, hogy a kispártoknak médiatámogatás nélkül nincs esélyük. Az új márkanév (MDF helyett JESZ) bevezetése ennélfogva nehézségekbe ütközött – emelte ki, azt is hangsúlyozva: mindenképpen folytatni kívánják a megkezdett munkát. Kásler Árpád, A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt vezetője is a média ellenszeléről beszélt videoközleményében (a hangfelvétel mellett egy fényképe látszik végig), hangsúlyozva: a hatodik legjobb eredménnyel zártak, több mint húszezer szavazatot kaptak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.