galéria megtekintése

Roma csendélet: feljelentették Farkas Flóriánt

1 komment


Czene Gábor

Újabb százmilliós visszaélésekről szóló vádak, Farkas Flórián elleni feljelentések, tiltakozások. Szóval: a roma politika a szokott mederben zajlik. Ismét létrejön az országos önkormányzat pénzügyeit vizsgáló alternatív bizottság, május első felében pedig tüntetés is lesz – a korrupció ellen.

Az ismert botrányok miatt tragikus gazdasági helyzetben van az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ), a szabálytalanul elköltött támogatások miatt a testületnek mintegy 1,6 milliárd forintot kellene visszafizetnie.

Megszorítások helyett mégis „tálcán kínálják a pénzeket” az ORÖ egyes képviselőinek. Havi 450 ezer forintos javadalmazást adnak számukra, hozzátartozóiknak is szerződést ajánlanak – közölte a Kossuth téren tartott tájékoztatóján a jelenlegi felállásban ellenzékinek számító Vajda László.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

 

Korábban ő volt a vezetője az ORÖ pénzügyeit vizsgáló, tavaly megszűnt úgynevezett alternatív bizottságnak. Vajda bejelentette, hogy a bizottságot – részben új tagokkal – ismét megalakítják. Amolyan kedvcsinálóként újabb százmilliós nagyságrendű ügyekben feljelentéseket tett képviselőtársával, Lakatos Oszkárral együtt. A beadványokban nevesítve szerepel Farkas Flórián, az ORÖ volt elnöke, miniszterelnöki biztos is.

A helyszínen kiosztott sajtóanyag szerint a Farkas Flórián elnökletével működő Lungo Dromnak 2012. december közepén 150 millió forintos támogatást ítélt meg a kormány. A Lungo Drom jövő évi egyszerűsített beszámolójában azonban bevételként összesen csupán 22,5 millió forint szerepel. És ez csak egyetlen gyanús tétel. A roma képviselők szerint a lapkiadásra kapott támogatások felhasználása és a Farkas Flóriánhoz köthető Oktatási és Továbbképzési Alapítvány pénzköltései sincsenek rendben.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

Vajdáék kifogásolták, hogy kezdeményezésük ellenére Balogh János, a mostani elnök nem hívta össze az ORÖ rendkívüli közgyűlését. Ezzel összefüggésben a törvényességi felügyeletet ellátó fővárosi kormányhivatal tétlenkedését is bírálták.

Mivel a „roma felzárkóztatási pénzek elherdálása a korrupció melegágya”, Lakatos Oszkár és Vajda László országos demonstrációt hirdetett május 7-re, Budapestre. A korrupció ellen tiltakozó romák – a szervezők reményei szerint több ezren – a Miniszterelnökségtől vonulnak majd az Emberi Erőforrások Minisztériumához.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.