galéria megtekintése

Rogán ezt most elnézte néhány tízmillióval

A kormányellenes civil tüntetők minden, a demonstrációk megrendezéséhez adott pénzbeli támogatásról elszámoltak – így reagáltak arra, hogy a Fidesz frakcióvezetője a háttérben álló finanszírozók politikai vagy gazdasági motivációjára kíváncsi.

„Ki finanszírozza ezeket az egyre drágább demonstrációkat, és milyen érdekből? – tette fel a kérdést Rogán Antal a HírTV P8 című műsorának adott, szombaton sugárzott interjúban. Szerinte ha a parlamenti pártoktól elvárják, hogy a nyilvánosság elé tárják a gazdálkodásukat, akkor az ezektől a politikai érdekcsoportoktól is elvárható. Esetükben – folytatta az MTI jelentése szerint – nem kell a számvevőszék előtt elszámolni, nem kell megmondani, honnan teremtették elő a pénzt, és „lehet úgy csinálni, mintha ez ilyen abszolút civil történet lenne, pedig valójában nem az."

Orbán Viktor miniszterelnök és Rogán Antal tavalyelőtt a parlamentben. Túlzó becslés
Orbán Viktor miniszterelnök és Rogán Antal tavalyelőtt a parlamentben. Túlzó becslés
Teknős Miklós / Népszabadság

„Ha valakik politikai okokból vagy gazdasági érdekekből, de ilyen eseményeket finanszíroznak, akkor azok legyenek transzparensek, láthassuk, hogy kik húzódnak meg a hátterében" – javasolta a Fidesz frakcióvezetője. Úgy vélte, ez része lehet a tervezett „országvédelmi akciótervnek." – Én elhiszem, hogy ezek civil kezdeményezések, csakhogy itt „súlyos tízmilliókról beszélünk" – fogalmazott.

Az átláthatóságot követelő fideszes politikus nyilatkozata több szempontból is meglepő. Mindenekelőtt azért, mert a tüntetésszervezők többsége – Magyarországon korántsem megszokott módon – önként tájékoztatást adott a bevételekről és a kiadásokról. Gulyás Balázs, a netadó elleni tüntetések szervezője is részletes tájékoztatást tette közzé a Facebookon már november elején. Ebből kiderül, hogy miként gazdálkodtak a két netadó elleni, tízezreket vonzó és a harmadik, sokezres „győzelmi" tüntetés rendezésekor. A sajátos táblázatból kiderül, három megmozduláson majd ötmillió forint adományt kaptak, ehhez jött még 79 ezer forint „online" támogatás. Aki járt a tüntetéseken, maga is láthatta: aktivisták sora járt a tömegben perselyekkel, amelyekbe sokan dobtak be pénzt. Ebből az összegből a három tüntetésen mintegy 3 millió 75 ezer forintot költöttek színpad- és hangtechnikára.

 
Nem csupán száraz adatok
Nem csupán száraz adatok

Az egyéb költségek 800 ezres – szintén részletezett – rovatában egyetlen feltűnő tétel akad csupán: kalcium-injekció 8000 forintért. Ezt egy ironikus párbeszéddel magyarázták a szervezők: „Komolyan erre voltatok képesek költeni a pénzt? – Ezt nem tagadjuk. A rendezvényünk vezérszónokára szükségünk volt pénteken is, aki viszont a hangját kedden vesztette el, a (...) hangjának rendbetétele költségekkel járt." Ehhez még hozzátették: „A transzparenciáról azt gondoljuk, hogy csak teljes körű lehet. Vagy semmilyen." A szervezők – akik „semmilyen anyagi ellentételezésben" nem részesültek – beszámoltak arról is: 1,1 millió forintot nem használtak fel eddig, ezt az összeget ügyvédi letétbe helyezték, ebből állják majd egy esetleges újabb tüntetés költségeit, vagy pedig jótékony célra használják. Most egyébként épp adószakértőktől kérnek állásfoglalást arról, kell-e szja-t fizetniük a megmaradt összeg után.

Megkeresésünkre Gulyás Balázs azt mondta: „A netadó elleni tüntetéseken gyűjtött összeget mindig közzétettük, nyugodtan nézünk elébe bármilyen vizsgálatnak." Az aktivista hozzátette, ha Rogán Antalnak valóban fontos az átláthatóság, akkor tegye közzé a vagyonosodási vizsgálatát, hiszen ő kizárólag közpénzből élő politikus. Magyarázza el, hogy miből futotta nekik budai luxuslakásra, hiszen a pasa parki ingatlan folyamatosan növekedett a vagyonbevallásában. Közben pedig tudjuk róla, hogy nem spórol, hiszen drága autóval jár és félmilliós luxustáskákat vásárol – jegyezte meg az aktivista.

A legutóbbi, a január 2-án az Operánál tartott tüntetés szervezője, a MostMi! közösség is közzétette a Facebookon a bevételeit és kiadásait. Ebből – a címleteket is külön részletező táblázatból – kiderül, hogy összesen majd 2,1 millió forint adományt kaptak: ebből kétmilliót a helyszínen, 27 ezret átutalással. Ami a kiadásokat illeti: a tüntetés bruttó 1,7 millió forintba került a szervezők szerint, ebből 1,2 milliót a színpad-, fény- és hangtechnika tette ki. A szervezők itt is jelezték: a „hasznot" nem elosztják, a megmaradt pénzt a következő megmozduláson használják fel.

A tüntetések szervezői nyugodtan néznek elébe mindenféle vizsgálatnak
A tüntetések szervezői nyugodtan néznek elébe mindenféle vizsgálatnak
M. Schmidt János / Népszabadság

Az elszámolásokról és a kiadásokról megkérdeztünk egy tapasztalt rendezvényszervezőt. Bár a részletes adatokat – például a színpad pontos méretét, a fény- és hangtechnika paramétereit – nem ismerte, nagyságrendileg reálisnak tartotta a számokat. A netadó elleni tüntetések kiadásairól azt mondta, több tétel kifejezetten kedvezőnek tűnik. Az operaháznál tartott megmozdulás egyes költségeit viszont – különösen a színpadtechnikát – már drágának találta, annak árát a „felső határ közelébe" sorolta, azzal a kitétellel: lehet, hogy csak szokatlanul jó hang- és fénytechnikát rendeltek a szervezők.

Mindebből látszik, hogy Rogán Antal erősen túlbecsülte az őszi-téli tüntetéssorozatok költségeit. A demonstráció-kronológiából kiderül, hogy október óta – hat-hét kisebb, néhány tucat vagy néhány száz embert vonzó megmozdulás mellett – kilenc nagyobb, „sokezres" demonstrációt tartottak. Ezeket pedig – ha durva becslés alapján átlagosan 1,5 millió forintot számolunk egy tüntetésre – 13,5 milliós összköltség az eredmény.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.