galéria megtekintése

Rímekkel küzd a tolvajok ellen egy kertész

3 komment


Ungár Tamás, Pécs

Magánnyomozásba fogott egy kertész, hogy megtalálja kotrógépét, amit elloptak tőle. Verses hirdetést adott fel a tolvajok kézre kerítésére.

Az ötvenesztendős vállalkozó nem bízik abban, hogy a rendőrség megtalálja nélkülözhetetlen munkagépét és a tolvajokat, ezért próbálja a maga kezébe venni az ügyet. A kertész 26 éves lánya az egyik közösségi portálra feltette a CAT 428B típusú kotró képét, és a következő rímes kérést mellékelte a fotóhoz: „Akár darabokban, akár egyben – ha látod valahol, ne hagyj minket cserben! Jelezd minél hamarabb, hogy megkaphasd jutalmadat!"

Eddig nem érkezett információ a gépről, tudtam meg a kertésztől, aki nevét és arcát nem adta a cikkhez, tartva attól, hogy a tolvajok – látva, ki üldözi őket – további lépéselőnybe kerülnek. A vállalkozó azt viszont elárulta, hogy megkeresi a környék térfigyelő kameráinak gazdáit, hátha feltűnik a felvételeken a kotrója és az azt elkötő banda (a nyolctonnás, lassú gépet valószínűleg egy főúton közlekedő tréleren vihették el), emellett végigkérdezi azokat a kereskedéséket, ahová beadhatják a gépet vagy alkatrészeit. A férfi szerint részenként értékesítik majd a tolvajok a gépet.

Az interneten sokan humorosnak vélték a versikés keresés miatt a történetet, holott cseppet sem az. A pécsi kertész bevétele javát ugyanis a kotróval mozgatott tőzeg és termőföld értékesítése adta. Arra a vállalkozónak nincs pénze, hogy új gépet vegyen 15-20 millióért, csak használt kotró jöhet szóba, s még annak 3-4 milliós ára is megrokkantja anyagilag. Az eltűnt kotró 21 éves volt, a kertész az ezredfordulón vásárolta kétmillióért.

 

A mindig jól szolgáló amerikai masinát a vállalkozó a telephelyén tartotta. A lakott területen kívül, a Pécsről Mohács felé vezető főút mentén lévő, bekerített telepre be-benéztek a tolvajok. Háromszor lopták el a gép akkumulátorát és tízszer szívták le a tartályából a gázolajat. A kertész mozgásérzékelőket szerelt a telepre, amit összekapcsolt a telefonjával. Ha a rendszer jelzett, autójával pár perc alatt kiszáguldott birtokára, ám amikor odaért, a tolvajok elrejtőztek a szomszédos kukoricásban.

A kertész többször tett feljelentést a telephelyi tolvajok ellen, ám azok sosem lettek meg, amiképp az elvitt értékek sem. A kotró ellopásakor a tolvajok úgy játszották ki az érzékelőket, hogy heteken keresztül kukoricát dobáltak a gép köré, és figyelték, mikor jelez be a házilag kiépített rendszer.

A reménytelen küzdelem veszi el a tréfás versikéről elhíresült pécsi történet báját. Az ilyen esetek végződnek néha úgy, hogy valaki a kerítésébe áramot vezetve gyilkol, vagy mérgezett borral öli meg pincéje fosztogatóját. Amikor arról kérdeztem a pécsi kertészt, hogy mit tesz, ha megtalálja a tetteseket, ő ennyit felelt:

– Elásom őket.

– Tényleg megteszi? – faggattam tovább.

– Én csak az ásáshoz értek... – mondta, majd váltott: – Természetesen nem teszem meg. A szemükbe akarok nézni, aztán rábízom őket a rendőrségre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.