galéria megtekintése

„Ria! Ria! Norvégia!” – egy hetet adtak Vidának és a kormánynak is

56 komment


Boda András

Ha nem is 1000 milliárdan, de azért majd tízezren döntöttek úgy vasárnap este, hogy részt vesznek „a tisztességes adózásért és a NAV-elnök lemondásáért” meghirdetett tüntetésen Budapesten. A megmozdulás résztvevői a NAV Dob utcai épületétől a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz vonultak. Sokszor zúgott az utóbbi hetekben lassan megszokottá váló „Orbán, takarodj!” rigmus.

Már az előzetes bejelentkezések alapján is sejteni lehetett, hogy a netadó elleni tüntetések utáni napok legnagyobb kormányellenes megmozdulása lehet a vasárnap délutánra, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dob utcában lévő, Kiemelt Adózók Adóigazgatóságának épülete elé hirdetett demonstráció: tízezren ígérték a Facebookon, hogy ott lesznek. Többségük be is tartotta a szavát: többezres tömeg gyűlt össze, sokak szerint közel tízezresre duzzadt a tömeg.

Fotó: M. Schmidt János / Népszabadság

A demonstráció szervezője, az „1000 milliárdan a tisztességes adózásért" Facebook-csoport azzal hívta az utcára az embereket: követeljék közösen Vida Ildikó NAV-elnök és a hatóság több vezetőjének lemondását az áfabotrány és a kitiltási ügy miatt. A szervezők úgy fogalmaztak: „Egy évvel ezelőtt, Horváth András által napvilágra került az állammal szorosan összefonódó adócsaló hálózatok működése, melyek évi 1000 milliárd forintnyi kárt okoznak a magyar embereknek. Ekkor álltunk ki mellette, követelve a NAV átvilágítását. Az a helyzet, hogy egy év alatt sem a kormányzat, sem annak megfelelő szervei nem voltak képesek kivizsgálni az ügy hátterét, és felszámolni azt a maffiahálózatot, ami kihúzza a pénzt az állam és az emberek zsebéből." Mindezek miatt a rendezők – önmaguk jellemzése szerint „magyar állampolgárok, civil aktivisták, akiknek elege lett a napi szintű korrupciós botrányokból" – azzal hirdették meg a tüntetést: „Követeljük a NAV átvilágítását az Európai Intézmények által! Követeljük az alábbi NAV-vezetők lemondását: Vida Ildikó, Csillag Dezsőné, Somos Katalin, Dávida Marianna!"

A demonstráció kezdetén – miután a tüntetők egyperces csönddel megemlékeztek a napokban elhunyt fiatal aktivistáról, Rózsa Milánról – szinte azonnal kiderült, nemcsak a NAV-elnöknek szól az óriási tömeg, hanem a kormányzatnak is. Hamar felzúgott ugyanis az „Orbán, takarodj!" és a „Fidesz-maffia!" rigmus. A tömeg hangulatáról sokat elárul az is: a rossz kihangosítás miatt a szónok szavai kivehetetlenek voltak, ezért többen azt kezdték skandálni: „Nem halljuk! Nem halljuk!" Ezt azonban sokan félreértették, ezért öt másodperc sem kellett hozzá, s a Dob utca már attól visszhangzott: „Nem hagyjuk! Nem hagyjuk!"

 
Vágó Gábor és Horváth András
Vágó Gábor és Horváth András
Fotó: M. Schmidt János / Népszabadság

A tömeg a rövid beszédek elhangzása után a netadó elleni tüntetések „központi színhelyére", a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, a József nádor térre vonult. A menetre sokan uniós és magyar zászlóval érkeztek, és egymást érték a transzparensek, amelyeken egyebek mellett az állt: „Először a NAV-ot vizsgálják, utána vizsgálódjon csak a NAV!", „Ildikó vakáció, NAV világhírű korrupció", „bűnözőknek nem adózunk", „Orbánc, hazudtok éjjel és nappal!, takarodjatok!", „Fejétől bűzlik a NAV". Azt, hogy nem teljesen alaptalanul becsülték egyesek tízezresre a tömeget, jelzi az: amikor az Andrássy út teljes szélességét betöltő, néhol „szellős" menet első sorában haladók – akik uniós és magyar zászlót szimbolizáló molinót tartottak a kezükben – elérték a Deák teret, az utolsók még az Oktogonnál voltak.

„Köszönjük, Horváth András!"

Az áfaügyet kirobbantó egykori NAV-dolgozónak szóló köszönettel nyitotta meg a tüntetés „második részét", a Nemzetgazdasági Minisztérium előtti programot Vágó Gábor, volt LMP-s képviselő, mire szinte felrobbant a József nádor tér a hangzavartól, sokáig zúgott az „Orbán, takarodj!" Később aztán üdvrivalgással fogadta a tömeg a színpadra lépő Várady Zsoltot, aki korábban IwIw-alapítóként vált ismertté, az utóbbi hetekben viszont már inkább a kormányt bíráló megmozdulások emblematikus figurájaként szerzett népszerűséget. Ahogy az elmúlt hetekben, hónapokban, úgy most is a működőképes, átlátható, tisztességes adórendszer szükségessége mellett érvelt.

Vágó beszélt arról is, meg kell fontolni, milyen eszközökhöz folyamodhatnak a polgári engedetlenség eszköztárából, és megkérte a tüntetőket, hogy a jövő héten menjenek be a NAV ügyfélszolgálatára érdeklődni, Vida lemondott-e már.

Fotó: M. Schmidt János / Népszabadság

Aztán perceken át tartó tapsvihar fogadta Horváth Andrást is, aki beszédében címszavakban felelevenítette kálváriáját: feljelentették a feljelentőt, házkutatást is tartottak nála, mert annyira félnek – utalt beszédében meghurcoltatására az egykori NAV-dolgozó.  Fidesz-maffia! Fidesz-maffia! – felelte erre egy emberként a téren összezsúfolódott több ezer ember, amely a megmozdulás vége felé a „Ria! Ria! Norvégia!" rigmussal is üzent kormánynak. A demonstráció utolsó perceiben újra – immár nem félreértés nyomán, hanem nagyon is szándékosan – afféle figyelmeztetésként kiabálták az emberek: „Nem hagyjuk! Nem hagyjuk!"

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.