galéria megtekintése

Mindent elárul a választási aláírásgyáros

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 22. számában
jelent meg.


Boda András
Népszabadság

A képviselőjelöltek nem tudtak arról, hogy indulnának az országgyűlési választáson, másolt volt az ajánlóíveken lévő állítólagos támogatók szignója, mindezt pedig egy lényegében ellopott cégen keresztül szervezték – így foglalható össze az a kis pártokról szóló történet, amely egy becsapott vállalkozó „vallomása” és egy vádirat alapján körvonalazódik.

A tavaszi országgyűlési választás kampányában néhány napra reflektorfénybe került egy fővárosi étterem, miután híre kelt, választási csalásra készülve állítólag nagyüzemben listázzák, másolják ott szavazópolgárok adatait. Már akkor úgy szóltak a pletykák, hogy az állami kampánytámogatással járó képviselő-jelöltséghez biztosítják így a kellő számú ajánlást. A vendéglátóegység tulajdonosa, vezetője akkor cáfolta ezeket a híreszteléseket, és azt mondta lapunknak: „Csak vendéglátással foglalkozom, politikával nem.” Jelezte azt is, nem kizárt, hogy beperli azt, aki mást állít. Bő fél év telt el azóta, és már nem perről beszél.

Ebben az étteremben szervezték a választási csalást
Ebben az étteremben szervezték a választási csalást
Korponai Tamás

– Márciusban nem mondtam el mindent – ezekkel a szavakkal vág bele történetébe az étterem tulajdonosa. Kéri, a nevét ne írjuk le és az üzletét se nevezzük meg. Hideg üzlethelyiségben ülünk, hónapok óta nem járt itt kuncsaft. A boltot rég bezárták, nincs miért fűteni. A férfiból hirtelen törnek elő a szavak: tavaly a családjában rövid idő alatt három tragédia is történt, azt érezte, összecsapnak felette a hullámok. Úgy döntött, legalább az üzlet terhét leveti magáról, eladja a majd egy évtizede óta vitt éttermét.

 

Ekkoriban találkozott először az étterembe vendégként betérő férfival. Doktorként mutatta be magát az elegáns, kifogástalan modorú férfi . Visszatérő kuncsafttá vált, így az étteremfőnök egyre többet diskurált vele. Amikor pedig beszélt neki a nehézségeiről, az üzlet eladásáról, a férfi még kíváncsibbá, kedvesebbé vált, s végül már utalt arra, érdekelné az étterem. Egyre többször és többet találkoztak. Azután is, hogy az idén január elején a tulajdonos bezárta az éttermet. Az elegáns, kifogástalan modorú úr nem sokkal ezután jelentkezett nála: azt állította, hogy három kisebb párt – mint utóbb kiderült, a Rend, Szabadság, Jólét Párt, a Magyar Demokratikus Unió és a Határon Túli Magyarok Pártja – működését koordinálja, és kibérelné az üres éttermet budapesti főhadiszállásnak.

A tulajdonos megörült az ajánlatnak, ezt egy percig sem titkolja. „Vevő addig nem akadt, így jól jött volna az ígért, több százezer forintos bevétel, ráadásul szó volt arról is, itallal, étellel kell majd ellátni a betérő jelölteket, partnereket, aktivistákat, ami további hasznot ígért. Ekkor még csak óvatlan voltam. Amit viszont ezután tettem, színtiszta hülyeség volt” – meséli a vendéglátós. Három olyan szerződést írt alá, amiben szó sem volt bérletről, kosztról, italról. Ehelyett arra kötött külön-külön megbízást az elegáns úr menedzselte pártokkal, hogy nekik dolgozik majd: jelölteket, támogatókat szervez be, ajánlókról gondoskodik. A szerződésről sokat elárul az egyik pont, amit szó szerint idézünk: „A szerződő felek rögzítik, hogy a megbízott kizárólag szervezési, aláírás-gyűjtési feladatokat lát el, politikai tevékenységet nem végez. Teljes anyagi és büntetőjogi felelősséggel kezelje az ajánló íveket.” A javadalmazás is szokatlan: „A megbízási díj mértéke 2 000 000 forint választási körzetenként.”

Kétmillió forint megbízási díj választókörzetenként
Kétmillió forint megbízási díj választókörzetenként
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az éttermes, állítja, eszébe sem volt ilyen feladatokat elvállalni, de a férfi győzködte: a bérleti szerződés helyett azért kell ilyen kontraktus, mert így könnyebben tud majd fizetni az országos listát állító pártoknak járó több százmilliós kampánytámogatásból. (Érdemes felidézni, hogy az Orbán-kabinet megkönnyítette a 2014-es országgyűlési választáson való indulást a pártok számára, amelyek, ha sikerült országos listát állítaniuk, jelentős összegű, viszonylag szabadon felhasználható kampánytámogatást kaptak. Ez szerepet játszott abban, hogy sok új kis párt született, s többnél felmerült a gyanú: a valódi cél nem a parlament, hanem a kampánytámogatás megszerzése vagy az ellenzék megosztása volt.)

A vendéglátós azzal folytatja: „Azzal győzködött, végtére is tényleg segítem a kampányt, hiszen irodát és ennivalót, innivalót biztosítok. Ebben volt igazság. És a tényekhez tartozik, annyit tettem még: olykor elfuvaroztam őt vidékre a saját autómmal.” Állítása szerint később megnyugodott, mert más feladatot nem bíztak rá, viszont a pártok „pörögtek”, tényleg jöttek-mentek az emberek, elnökök, jelöltek, aktivisták. Sokan dolgoztak, egymást érték az események. Főleg amikor a támogató aláírásokat kellett gyűjteni.

Azt mondja, igazából akkor kezdett gyanakodni, amikor márciusban több újságíró, köztük a Népszabadság riportere az ajánlóívek állítólagos hamisításáról kérdezgette. – Magam is abban a hitben voltam, hogy itt minden a lehető legnagyobb rendben folyik, de már elbizonytalanodtam. Ezután pedig hamar kiderült, mekkora hülye vagyok. Egyszer csak beállított egy hölgy, és pénz követelt tőlem. Szerződést is mutatott. Az én cégem adatai voltak rajta, de nem az én aláírásom. Aztán többen is jöttek. Mindenki szerződést mutatott. Mindegyiken az én cégem adatait szerepeltették, de nem az én aláírásom állt a papírok alján. Kiderült, hogy még a bélyegzőm lenyomata is ott volt a dokumentumokon, valaki használta a pecsétemet.

– Egészen biztos, hogy az elegáns, kifogástalan modorú úrnak látszó férfi volt a csaló.Volt tőle korábbról egy szignóm. Ez megegyezett a hamis szerződéseken lévő aláírással. Ráadásul többen is elmondták, ő volt az, aki a kampányban mindenféle jól fizető munkával bízta meg őket. Volt, aki adminisztrációs munkáért 40 ezer forintját kereste rajtam, volt, amikor már-már a jelölteknek járó egymilliós kampánytámogatást követelték tőlem.

Az éttermes szerint sokáig hitegette a becsapottakat a férfi, SMS-ben írta, hogy mindenkit kifizet, mindent megmagyaráz, mindent elrendez. Aztán már semmi hír nem jött felőle. Emiatt a vendéglátós feljelentést tett a rendőrségen. Az éttermes vállalkozó „vallomását” kiegészíti a Csongrád Megyei Főügyészség a két héttel ezelőtt kiadott közleményben. Ebben tudatják, hogy vádat emeltek nyolc személlyel szemben, aki a tavaszi országgyűlési választás előtt tömegesen hamisított ajánlásokat.

A vádirat szerint az érintettek egy budapesti székhelyű, ténylegesen egy budai étteremben működő gazdasági társaság megbízásából eljárva arra kötöttek szerződést, hogy az országgyűlési választáson képviselőjelöltként induló személyeket szervezzenek be, illetve a képviselő-jelöltséghez szükséges számú ajánlást összegyűjtsék három kisebb párt számára. A megadott határidőig azonban nem tudták összegyűjteni a jelöltenként minimum szükséges 500 ajánlást Hódmezővásárhelyen és Szentesen, ezért a pártoktól a megbízást elvállaló cég nevében a más pártoknak szabályosan gyűjtött ajánlóívekről átmásolva, az ajánló választópolgárok személyes adatait és aláírásukat aláhamisítva valótlan adatokat tartalmazó ajánlóíveket készítettek.

A csalásra fény derült a szentesi és a hódmezővásárhelyi választási irodán. És kiderült az is, több esetben nem csak az aláírások voltak „lopottak”: az ügyészség szerint közös volt a hamis ajánlóíveken az is, hogy az azokon képviselőjelöltként megjelölt személyeknek nem állt szándékukban a választáson képviselőjelöltként indulni.

Felszívódott menedzserek, tetemes tartozások

 

Próbáltuk elérni a három kis párt „menedzserét”, ám nem jártunk sikerrel. A pártok vezetőjével sem sikerült felvenni a kapcsolatot. A három párt közül kettőnek van elérhető honlapja, de egyik sem frissült tavasz óta. A Rend, Szabadság, Jólét Párt és a Határon Túli Magyarok Pártja tavasszal azzal került a hírekbe, hogy egy jelölt más-más megyében, mindkét párt színeiben elindult volna. Érdemes megemlíteni, hogy az érintett pártok közül egyik sem tudott országos listát állítani, vagyis a nagy összegű kampánytámogatást nem kapták meg, de még így is tartoznak az államnak. A Magyar Államkincstár őszi adatai szerint a Magyar Demokratikus Unió öt, a Rend, Szabadság, Jólét Párt pedig egy egyéni képviselőjelöltje által felvett 1-1 millió forintos kampánytámogatást szeptember közepéig nem fizetett vissza, vagyis összességében legalább hatmillió forinttal adósok. A Határon Túli Magyarok Pártját 105,2 millió, a Rend, Szabadság, Jólét Pártot 85,6 millió, a Magyar Demokratikus Uniót pedig 54,8 millió forintra bírságolták meg azért, mert az előírásokkal ellentétben nem adták le határidőre az ajánlóíveket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.