galéria megtekintése

Rászámoltak a napszámra

21 komment


Doros Judit

Kertészeti, szőlészeti cégeket működtető vállalkozók, ácsok, kőművesek kongatják a vészharangot: eltűntek a megbízható alkalmi munkások, alig van már, aki leszüretelje a szőlőt, segítsen felrakodni a cementes zsákokat, felássa a kertet.

Meghozták a fát. Még szerencse, hogy felfűrészelve jött, igaz, így drágább, de már tavaly sem találtam olyat, aki bíbelődött volna a motoros fűrésszel. Most olyat keresek, aki télire összeaprítaná nekem, és a hasábokat bepakolná a fáskamrába, onnan már kitalicskázom én, amikor kell. A korábbi segítőm azt üzente, nem ér rá, mert közmunkában dolgozik, és neki is jár a hétvége. A másik, aki volt, kiment a nagybátyja után Németországba, most gipszkarton falakat épít. Már autót is vett magának. Itt állok nyolcvanévesen, egyedül, a gyerekeim nem érnek rá, messze dolgoznak, és nincs, aki felhasogassa a tüzelőt óránként hatszáz forintért – így kesergett egy bükkaljai faluban élő idős asszony.

Panaszával nincs egyedül.

– Korábban egy nyugdíjas bácsival dolgoztunk, komótosan, okosan és főleg kitartóan tette a dolgát, látszott, hogy az agya is ott jár, ahol a keze. Ő sajnos lebetegedett, és nem találunk helyette megfelelő embert. A jelentkezők egy-két órát sem tudnak kitartóan dolgozni, állandóan megállnak cigarettázni, folyton azt kérdik, mikor lehet végre enni. Trehány munkát végeznek, folyton menni kell utánuk, kijavítatni, amit elrontottak – meséli egy miskolci kertész.

 

Rajta kívül több ezer kis cég jár abban a cipőben, hogy folyamatos megrendelés híján nem tud állandó alkalmazottat felvenni, viszont idénymunkákra egyszerre több embernek is jutna feladat, ha lenne alkalmas ember.

Naponta ezer forint járulékot fizetnek be utánuk az adóhivatalba, ami a munkavállalók számára azokra a napokra bejelentett munkaviszonynak számít. A munka jellegétől függően 500 és 900 forint között mozog az órabér, így egy jó hónapban akár 130-150 ezer forintos tiszta pénzt kereshet az alkalmi munkás. Ez a mostani átlagos közmunkabérnek majdnem a háromszorosa – még sincs rá jelentkező.

– Évek óta Ózd környékéről jön egy csapat, amikor megkezdjük a szüretet. Egy közvetítővel szerződünk, ő hozza mikrobusszal az embereket, és esténként ő viszi őket vissza – mondja egy egri borász. – Évek óta visszajárnak hozzánk, és becsülettel dolgoznak – többségük cigány ember, akinek korábban az építőiparban vagy a kohászatban volt tisztességes munkája, aztán a rendszerváltáskor utcára került, és soha többet nem vették fel őt rendes munkahelyre. Általában februártól novemberig, a metszéstől, a talaj előkészítéstől a szüretig, a pincemunkákig tudunk nekik elfoglaltságot adni, és ha jól bánnak a pénzzel, a téli hónapokat ebből kihúzzák valahogy – teszi hozzá.

Mások ennél is messzebbről tudnak csak munkaerőt toborozni. Beszéltünk olyan szolnoki asszonnyal, aki hatalmas házban él a családjával, s fával tüzelnek. Ősszel egy erdélyi férfit „hozat" magukhoz, albérletet szerez neki: ő vágja fel, s pakolja be a három teherautónyi fát. A járulékos költségekkel együtt még mindig jobban megéri így, mint ha itthonról verbuválnának alkalmi munkásokat – mondja.

Majoros Márta szociálpszichológus évek óta járja a vidéket. Hol a szegénység mélyrétegeit feltáró krízistérképeket készített, hol a pénzkezeléssel kapcsolatos tréningeket tart, másutt a leszakadó településekben rejlő kiugrási potenciált keresi. Szavai szerint a közmunkaprogram betett az alkalmi munkások piacának.

Egyre nehezebb alkalmi munkásokat toborozni
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

– Balástya, Szeged, Földeák térségében tapasztaltam, hogy a fóliázásból vagy gyümölcstermesztésből élők egyre keservesebben tudnak munkásokat találni. Mindenki a közmunkaprogramokba igyekszik, hisz az kényelmesebb, helyben van, nem kell utazni. Ha a földeken hajlongva, a napon izzadva nagyjából ugyanennyit lehet megkeresni, nem kétséges, melyiket választják – mondja. Szavai szerint ezért is van tere az uzsora-bűncselekményekkel összekapcsolódó csicskáztatásnak: a szabadpiacon nincs elég munkaerő, ezért egyesek rabszolgatartó módszerekkel szereznek maguknak. Elveszik a rászorultak okmányait, pénzét, s úgymond kosztért, kvártélyért dolgoztatják őket a földeken.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.