galéria megtekintése

Rápörögtek az új kórházra

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 18. számában
jelent meg.


Szalai Anna
Népszabadság

Több kerület is örömmel befogadná a megígért új központi kórházat, viszont erről az ügyről – Tarlós István állításával ellentétben – nem volt összpolgármesteri egyeztetés a fővárosban. Az egykori OPNI területén kívül más helyszínek is képbe kerültek.

Racionális és előremutató döntésnek tartaná a II. kerületi önkormányzat, ha az új kórházat akár a volt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI), akár a Szent János Kórház területén építenék fel. Megkeresésünkre közölték: a kerület minden eszközzel segíteni kívánja a projekt előkészítését, és mielőbbi megvalósítását.

Süt a depresszió az üresen álló egykori pszichiátriai intézet falaiból
Süt a depresszió az üresen álló egykori pszichiátriai intézet falaiból
Mirkó István / Népszabadság

A budai régió lakóinak korszerű és magas színvonalú egészségügyi ellátása ugyanis jelen pillanatban nem biztosított, hiszen a Szent János Kórház – adottságai és állapota miatt – képtelen erre. A helyzetet csak rontotta 2007-ben az OPNI bezárása, és az önálló Budai Gyermekkórház megszüntetése. A kerület utóbbi 40 hektáros ősfás telkének megvédése érdekében írta elő, hogy a területet csak egészségügyi célra lehet hasznosítani. A kerület ezért örömmel fogadta a hírt, hogy „a kormányzat a Szent János Kórház és az egykori OPNI területét is vizsgálat alá vonta”.

 

Üdvözlik Tarlós István nyilatkozatait is, bár azt nem erősítették meg, hogy Láng Zsolt polgármester egyeztetett volna a kórházról a főpolgármesterrel. A János kórház okán érintett XII. kerületi önkormányzat óvatosabb. Mielőtt támogatnák bármelyik ötletet, szavazásra teszik fel a kérdést az önkormányzat internetes oldalán: melyik helyszín tetszene jobban a lakosságnak? De itt sem erősítették meg a főpolgármesteri állítást a „széles körű egyeztetésről”.

Tarlós István hétfőn jelentette be a Kossuth rádióban, hogy

Budán kellene felépülnie a kormány által tervezett új kórháznak, és erre az egykori OPNI területe a legalkalmasabb.

E terület mellett szól szerinte az is, hogy ott most nincs egészségügyi ellátás, így sokkal könnyebb organizálni az építési munkákat, mintha működő kórház lenne ott. Ráadásul a terület állami tulajdonban van, így a tulajdonviszonyok sem jelenthetnek problémát. Tarlós kiemelte: ez nem csupán egy ötlet, hanem a kerületi polgármesterekkel közösen kialakított vélemény.

Ennek ellentmond, hogy

Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere a bejelentés másnapján nyílt levélben fordult a döntéshozókhoz, és azt kérte, hogy az új budapesti kórházat az északi régióban, azon belül is Újpesten építsék fel.

Az új kórház a Káposztásmegyerre tervezett intermodális közlekedési csomópont szomszédságában, az M0-stól fél kilométerre épülhetne fel. Ott nemcsak az újpestiek, hanem a XV. kerület és a Megyeri híd révén a III. kerület lakói számára is könnyen megközelíthető lenne, ami már önmagában 300 ezer, de az agglomerációban élőket is ideszámítva félmillió ember egészségügyi ellátása válna lehetővé.

A kórházba a főváros szinte bármely részéből el lehetne jutni maximum egy óra alatt, ellentétben például a volt OPNI területével. A terület előtt futó Hűvösvölgyi út kapacitása a Népszabadság által megkérdezett közlekedési szakember szerint is kevés lenne a megnövekedett forgalom lebonyolításához, a terület közösségi közlekedési kapcsolatai gyengék, ráadásul egyetlen támogatott uniós közlekedési projektben sem érintett.

Wintermantel a Népszabadság kérdésére válaszolva kijelentette: sohasem vitatta, hogy

a budai régió egészségügyi ellátásának fejlesztése időszerű, de egy új kórház építése az észak-pesti régióban már a rendszerváltás óta szerepel a tervek között.

A javasolt helyszín több szempontból ideális, kitűnő helyen van, ráadásul egy teljesen új, zöldmezős, a mai kor igényeinek megfelelő kórház felépítését teszi lehetővé. A régióban súlyos kapacitás hiány van, a Honvédkórház már most is túlterhelt.

Wintermantel szerint összpolgármesteri egyeztetést nem tartottak ebben az ügyben, vele nem egyeztetett senki. A Népszabadság talált egy polgármestert, aki beszélt erről a témáról a főpolgármesterrel. Bús Balázst ugyan külföldi útja miatt nem tudtuk megkérdezni, de a III. kerületi városháza szerint központi téma volt a Szent Margit Kórház megőrzése.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.