galéria megtekintése

Rajongva tanulnak az iskolában a magyar vizsla mellett

7 komment


Doros Judit

Ül a négyéves Repce egy földre helyezett hulahopp karika közepén, s le sem veszi figyelő tekintetét gazdájáról. Körülötte izgatott siserehad, magasba emelt kezek. Ritkán látni ilyen lelkesedést negyedikes osztályban, környezetórán.

Az ózdi városszéli Bolyki Tamás Általános Iskolában vagyunk, ahol négy évvel ezelőtt Sebők Éva tanítónő kitalálta: egy kutyával fogja tanulásra motiválni a gyerekeket. Ötletével felvillanyozta Szűcs Nikolettát, aki a helyi Kék Csillag Segítőkutyás Egyesület aktivistájaként maga is hasonló területen mozgott, igaz, ő az arlói Elfogadlak Alapítvány közösségi házában halmozottan hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozott. Először Ózdon is ilyen csoportokhoz vitték be Repcét, a vizslát.

– Már az első hónapokban kiderült, hogy az amúgy szétszórt, izgő-mozgó, ide-oda figyelő gyerekek sokkal jobban tudnak összpontosítani, ha az állatot is bevonjuk a feladatok elvégzésébe

– mondja Sebők Éva. Az életvidám, lendületes tanító ­amúgy egy termetes német juhász tulajdonosa, de Repcével is meghitt viszonyt ápol. Nem véletlenül: a kutya kiképzésében segítőként már a kezdetekkor részt vett. Közös munkájukat most egy díjjal is elismerték: a kutyaterápiás oktatásért idén az ózdi tanítónő Aranyanyu különdíjat kapott azon a pályázaton, amelyen évről évre a társadalom többi tagjáért olykor mostoha körülmények között dolgozó nők munkáját ismerik el.

 

A beilleszkedési problémákkal, tanulási zavarokkal küzdő, sajátos nevelési igényű gyerekek szinte megtáltosodtak azokon a fejlesztőórákon, amelyeken a vizsla is részt vett.

– A kutya hibázik. Olykor elvéti a labdát, máskor rossz helyre helyezi le a szókártyát. A gyerekekben ez valamelyest felszabadítja a gátlásokat, nem szégyellik, ha netán ők tévesztenek,

s önbizalmat ad nekik, hogy a hibát ki lehet javítani – magyarázza Szűcs Nikoletta.

Azt, hogy egy átlagos osztályban, jó képességű, gyorsabb felfogású tanulók között is használható a kutya, véletlenül fedezték fel.

Repce is kiveszi a részét a feladatok megoldásából
Repce is kiveszi a részét a feladatok megoldásából
Teknős Miklós / Népszabadság

– Az egyik fejlesztőórára hamarabb érkeztem, s ha már itt voltunk, Éva gyorsan kitalált olyan feladatokat, amiket egy hétköznapi tanórán is meg lehet oldani Repcével. A módszer sikert aratott: nem kellett senkit külön szólítgatni, mindenki kezét-lábát törte, hogy a kutyával együtt dolgozhasson.

Magunk is láttuk, hogy zajlik ez. Környezetórára csöppentünk be, ahol a zöldségek-gyümölcsök tartósítása volt éppen terítéken. Sebők Éva stílusosan

csont formájú kártyákra írt feladatokat tartott a kezében, ebből húzott egyet fogaival a vizsla, majd a kártyát letette valamelyik gyerek elé. Ha a ­diák jól válaszolt, labdát dobhatott az adott fogalmat rejtő vödörbe, a kipattanókat a kutya kapta el,

s vitte vissza újra. Matematikaórára tejesdobozból gyártottak a szorzós törtek gyakorlásához eszközöket, azokat hozta-vitte a megfelelő helyekre Repce. A körbejáró kutyát mindenki megsimogatta suttyomban, az óra végén együtt dögönyözték a koncentrálásban némiképp elfáradt ebet.

A szülők könnyen elfogadták ezt a módszert. Volt, aki jelezte, hogy a gyereke egy rossz emlék miatt fél a kutyáktól, de a második-harmadik órán elmúlt ez a szorongás.

A vizslát gazdája nyolchetes korában, speciális kölyökteszttel választotta ki, s egy héttel később már elkezdte a képzését. Nem használ semmilyen fenyítő vagy kényszerítő eszközt, csak jutalomfalatokkal, játékkal és szeretettel motivál.

Sebők Éva szerint a gyerekeket nem csak szellemileg fejlesztik a kutyával közös foglalkozások. Megtanulják azt is, miként viselkedik egy másik lény, részükké válik a törődés, az empátia. Talán nem véletlen, hogy ebből az osztályból

karácsonyra is többen kérnek ajándékba kiskutyát.

Vizslát, ha választani lehet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.