galéria megtekintése

Rabbi és püspök talált egymásra az olimpiáért

15 komment


Czene Gábor

Ideje szakítani azzal a sok évtizedes rögzültséggel, hogy a zsidóság csak a gettóhoz beszél – Köves Slomó rabbi egyebek mellett ezért vállalta, hogy a megpályázandó budapesti olimpia egyik védnöke legyen. A testületben más egyházi vezetőt is találunk: Kiss-Rigó László katolikus püspököt.

Az Olimpiai Védnökök Testülete az év elején alakult meg a Parlamentben, Schmitt Pál, a plágiumbotrányba belebukott volt köztársasági elnök vezetésével. A testület az olimpiai pályázat végleges tartalmát hivatott véleményezni, javaslatokat tesz, támogat, népszerűsít. Erős társaság gyűlt össze: többek között Fürjes Balázs kormánybiztos, Kövér László házelnök és Tarlós István főpolgármester is a grémium tagja.

Az, hogy Kiss-Rigó László is bekerült a testületbe, kevéssé meglepő. A Fidesszel szimpatizáló püspökről köztudott, hogy rajong a sportért, konkrétabban: a labdarúgásért. A kapusként is jeleskedő egyházi méltóság alapítója a Grosics Gyuláról elnevezett gyulai katolikus fociakadémiának, egyházmegyéje főtulajdonosa a másodosztályú Szeged 2011-nek, amely hamarosan új stadiont kap.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija esetében első pillantásra nem annyira kézenfekvő az olimpiai védnökség. Pedig a rabbinak is akadnak sportkötődései. Gyerekkorában a BVSC-ben birkózott, mostanában inkább fut, fallabdázik.  Elmondása szerint informálisan először „Fürjes Balázs barátom”, hivatalosan Kövér László kérte fel, hogy legyen a védnöki testület tagja.

 
Köves Slomó
Köves Slomó

Azért vállalta el az általa szimbolikusnak ítélt feladatot, mert meggyőződése, hogy össznemzeti ügyekben a zsidóság jelképes részvétele fontos üzenettel bír. Az ortodox rabbi úgy érzi, a zsidó közösségnek – és vezetőinek különösen – ideje szakítani azzal a sok évtizedes rögzültséggel, hogy a zsidóság a gettóhoz beszél, kizárólag ahhoz szóló üzenetei vannak. Ki kell lépni abból a paradigmából, amely elhagyott temetők felújításában teljesíti ki identitását – állapította meg. A sport szerinte „hagyományosan nem a zsidó közösséghez asszociált kompetencia”, de az ország elkövetkező tízéves történetének lehetséges legfontosabb ügye annál inkább.

A védnökök eddig ténykedésével kapcsolatban a rabbi azt figyelte meg, hogy egyesek szakmai tudásukkal, kérdéseikkel, ötleteikkel igyekeznek gazdagítani a pályázati anyagot, mások inkább a jelenlétükkel. Magát az utóbbi csoporthoz sorolja.

A testületnek egy jobbikos képviselő, Szilágyi György is a tagja. Köves Slomó szerint erről nem őt kellene kérdezni, hanem a jobbikos politikust: mit szól egy rabbi részvételéhez? Valószínűleg egy össznemzeti grémium létrehozása volt a cél, így kerültek mindannyian az asztal köré. A rabbi számára valójában az a kérdés, hogy mit szól a nagy részben a Jobbik által legitimált rasszista retorikához a magyar közéletben és politikában: „Mondanom sem kell, hogy ez felettébb elszomorít.”

Ha már egyszer Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke is az olimpiai védnökök közé tartozik, az 55 évvel ezelőtti csoportos nemi erőszak miatt az úszóválogatott szövetségi kapitányi posztjáról lemondani kényszerült Kiss László esetéről is kikértük a rabbi véleményét. „Viszolyogtató, hogy évtizedeken keresztül tud egy ilyen rettenetes ügy elhallgatásra kerülni” – kezdte Köves Slomó. – Ugyanakkor egy ilyen szomorú eset, a nyilvános dráma és a züllöttség pellengérre állítása lehetőséget teremthet arra, hogy a társadalmi szerepek, normák, szexuális kiszolgáltatottságok sokszor ijesztő rendszereiben új állításokat fogalmazhassunk meg. Annak érdekében, hogy ezek a kiszolgáltatottságok és normák átalakulhassanak – mondta.

Kiss-Rigó László nem kívánta megragadni az alkalmat, hogy lapunk hasábjain népszerűsítse a védnökök munkáját, ennek révén a magyar pályázatot. Az olimpia ügyének segítésére vállalkozott, és nem arra, hogy nyilatkozzon – hárította el testületre vonatkozó kérdésünket a katolikus püspök. Javasolta, hogy forduljunk az elnökhöz, Schmitt Pálhoz.

Kiss-Rigó László
Kiss-Rigó László

A szeged-csanádi püspök Kiss Lászlóval kapcsolatban sem volt közlékeny. Csak annyit mondott, hogy az úszósportban nem járatos. Erkölcsi szempontból pedig az ügy rendkívül összetett, a részletek pontos ismerete nélkül nem veszi magának a bátorságot, hogy ítélkezzen. Ami – jegyezte meg Kiss-Rigó László – nem is feladata.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.