galéria megtekintése

Putyin türelme elfogyott, erőt mutat Paks kapcsán

Az orosz elnök burkoltan megfenyegette Magyarországot és Brüsszelt. Vlagyimir Putyin szerint ha az unió arra kényszeríti hazánkat, hogy utasítsa vissza a paksi bővítésről szóló együttműködést, az károsan érintené nemzeti érdekeinket. A magyar kormány nem reagált Putyin szavaira, de Orbán Viktor az oroszokkal kötött megállapodás módosítására is rákényszerülhet.

– Határozott megerősítést kaptunk a magyar kormánytól, hogy az összes szerződés érvényben van, és teljesülni fog – nyilatkozta a Reutersnek Moszkvában Szergej Kirijenko, a paksi bővítési beruházásra készülő orosz Roszatom vezérigazgatója. Szerinte Magyarországra érzékelhető nyomás nehezedik az EU részéről – a vezérigazgató ennek tudta be, hogy a Financial Times nemrég arról írt: az Európai Bizottság „blokkolta" a bővítést az üzemanyag-ellátási szerződés uniós jogba ütközése miatt (a kontraktust időközben módosítani kellett) –, ezért is tartja megnyugtatónak, hogy a kormány megerősítette a beruházás végrehajtására vonatkozó szándékát.

Kirijenko Vlagyimir Putyinnal is tárgyalt az ügyről, és a megbeszélés után az orosz elnök is nyilatkozott a sajtónak. Szerinte Oroszország kedvező feltételeket és fejlett technológiát biztosít a bővítéshez – ha a magyar partnert ennek ellenére arra kényszerítik, hogy utasítsa vissza az együttműködést, az káros hatásokkal járna Magyarország nemzeti érdekeire nézve, és hátrányosan befolyásolná a két ország kapcsolatát.

A fenyegetésként is felfogható elnöki álláspont vélhetőleg összefügg azzal a ténnyel, hogy – bár Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője a múlt héten ennek ellenkezőjét állította – az Európai Bizottság három eljárást folytat a magyar kormány ellen a bővítési beruházással kapcsolatban a nemzetközi tender elhagyása, a tiltott állami támogatás gyanúja és az előkészítő dokumentumok, illetve a vállalkozói szerződések teljes körű titkosítása miatt.

 
Putyin utasítását nemcsak Kirijenko, a Roszatom elnöke, de a magyar kormány is jól hallja
Putyin utasítását nemcsak Kirijenko, a Roszatom elnöke, de a magyar kormány is jól hallja
Alekszej Druzsinyin / Reuters

Magyar kormányzati források nem reagáltak tegnap a Putyin-mondatokra. Egy kormányközeli brüsszeli forrás értékelése szerint az orosz elnök részben a magyar kormányra akar határozott nyomást gyakorolni, amikor úgy fogalmaz, hogy a paksi együttműködés elutasítása káros lenne Magyarország nemzeti érdekeire nézve. De ez az Európai Bizottság számára is fenyegetés, mert az üzeni, a kormány nem táncolhat úgy, ahogy „Brüsszel muzsikál".

Informátorunk tudomása szerint a magyar állam és a Roszatom közötti három megvalósítási szerződés egyike sem hatályos még. A fűtőelem-szállítás ügye már megoldott, de a másik két szerződés, a finanszírozási és a kivitelezési még „lebeg". Brüsszeli információk szerint azonban a versenyjogi és a belső piaci uniós biztosnak is súlyos aggályai vannak (utóbbi, Elzbieta Bienkowska a közelmúltban egy szűk körű háttérbeszélgetésen úgy fogalmazott: komoly jogi problémákat látnak a költségvetési forrásból finanszírozott atomerőmű-bővítési konstrukciónál – az eljárásban eredetileg nyárra ígértek eredményt, ám a kormány nem megfelelő együttműködése miatt ez akár az év végéig is kitolódhat).

A bizottság részéről nincs rosszindulat, de azt az oroszoknak is tudniuk kell, hogy a paksi szerződéseknek az uniós joggal összhangban lévőknek kell lenniük. A magyar kormánynak, akár szerződésmódosítással, de meg kell találnia azt a megoldást, amelyre az Európai Bizottság nyitott. Forrásunk azt sem zárta ki, hogy a szerződést fel kell a végén bontani, ha a kormány nem enged Brüsszelnek. „A paksi történet még nem zárult le, és nem is látjuk a végét" – jegyezte meg.

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője (akinek a kezdeményezésére a finanszírozással és a titkosítással kapcsolatos uniós eljárásokat a bizottság elindította) a Népszabadság kérdésére úgy fogalmazott: amennyiben a bővítési projekt elől „minden akadály elhárult", ahogyan mostanában a kormány hangoztatja, akkor értelmezhetetlen Putyin megnyilatkozása.

– Vagy fölöslegesen fenyegetőzött, vagy pedig érzékel valamilyen fennakadást az uniós jóváhagyás folyamatában, és szeretné a tudomásunkra hozni, hogy nem lesz olcsó, ha el akarunk térni az eredeti megállapodástól – fogalmazott. Jávor szerint a megvalósítási megállapodások decemberi aláírásáig a Kreml kiemelt partnerként kezelte a magyar kormányt, ez a mostani azonban egy másik hang: világos jelzés a valós erőviszonyokról, illetve arról, hogy milyen bánásmódra számíthatunk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.