galéria megtekintése

Politikára puhuló gyanú

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 10. számában
jelent meg.


Tanács István
Népszabadság

Csak Bács-Kiskun megyében négy olyan, nagyobb visszhangot kiváltó ügyben zárták ki idén a büntetés lehetőségét a bűnüldözők, amelyeknek fideszes politikusok vagy általuk kinevezett tisztségviselők voltak a vádlottjai, esetleg lehettek volna a gyanúsítottjai.

A 2014-es hosszú választási év jó néhány bűncselekménygyanús, fideszes politikusokkal kapcsolatos ügyet hozott a felszínre. Az év folyamán csak Bács-Kiskun megyéből négy olyan üggyel foglalkoztunk, amelynek politikai szálai voltak, és talán jó lett volna, ha a bűnösség kérdésében nem a rendőrség vagy az ügyészség, hanem a bíróság mondja ki a végső szót. Nem így történt.

Haszilló ügyében magánbeszélgetésre hivatkozva utasították el a  nyomozást
Haszilló ügyében magánbeszélgetésre hivatkozva utasították el a nyomozást
M. Schmidt János / Népszabadság

Még februárban tett bejelentést a Bajai Városi Ügyészségen Barna György bajai lakos, ismert helyi MSZP-s politikus. Leírta, hogy tudomása szerint a bajai Jelky András Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiumban meghamisították az osztálynaplót. Olyan tantárgyakra is adtak érdemjegyeket, amelyeket nem tanítottak – noha kellett volna. (Néhány szakmai tárgyat egyszerűen kifelejtettek a tanításból.) A fiktív osztályzatokat az osztályfőnök írta be a naplóba – az igazgatónő utasítására. Az igazgatónő először letagadta, hogy ő utasította erre a beosztott pedagógust, és fegyelmit adott neki – ám a pedagógus mellett kiálltak a kollégái, és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ vizsgálatán tanúsították, hogy az igazgató felszólítására hamisított. Vagyis bebizonyosodott mindaz, ami Barna György följelentésében szerepelt – a rendőrség szerint mégsem történt bűncselekmény.

 

A nyomozást megszüntető határozat szerint az iskolai napló nem közokirat, hanem magánokirat. Igaz ugyan, hogy a tartalmát meghamisították, de a rendőrség szerint azt nem használták föl: nem vezették be a tanulók értesítőibe és az ösztöndíj alapját képező statisztikába. Vagyis, a nyomozó hatóság szerint a „naplóhamisítás” „büntetőjogi szempontból releváns következményekkel nem bír”.

Arról is beszámoltunk a Sugópart.blog bejegyzése és az ott közölt dokumentum alapján, hogy az önkormányzati választási kampány idején – vélhetőleg kampánya sikerét elősegítendő – Fercsák Róbert, akkori alpolgármester, a Fidesz bajai polgármesterjelöltje az önkormányzat nevében köszönőlevelet küldött azoknak a bajai kismamáknak, akik egy évnél hosszabb időn át szoptatják gyermeküket. A politikus jogszerűen nem juthatott hozzá az érintettek nevéhez és címéhez, mivel a szoptatási szokások az egészségi állapotra vonatkozó, érzékeny személyes adatok. Korábban a védőnői szakszolgálat küldött köszönőlevelet a gyermeküket anyatejjel, egészségesen tápláló nőknek – ők jogosultak voltak erre.

„Eredményre nem vezethet”

Csalás és okirat-hamisítás vádjával évek óta tárgyalta a Kecskeméti Járásbíróság két kalocsai fideszes politikus, a polgármesteri kabinet egykori tagjainak ügyét. A nyári ítélkezési szünet előtt első fokon ítélet született – a csalás vádja alól felmentették őket, egyikük okirat-hamisítás miatt megrovást kapott. A per téma volt a kalocsai önkormányzati választási kampányban.

A vádat képviselő ügyész ugyanis az ítélet elhangzása után fellebbezést jelentett be – ezt azonban a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség nem hagyta jóvá. Sőt, november 3-án a fellebbezést az eljáró ügyész főnökei visszavonták. Schmidt Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szóvivője kérésünkre ezt azzal indokolta: a fellebbezés kizárólag a járásbíróság mérlegelését támadhatná, amely „a másodfokú eljárásban eredményre nem vezethet”.

A Népszabadság szegedi tudósítója a Sugópart.blog információját eljuttatta a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségre, ahol azt feljelentésként értékelték. Elfogultság miatt nem a bajai, hanem a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság indított nyomozást az ügyben – majd azt bűncselekmény hiányában megszüntették. A rendőrségi határozat megállapította, hogy az érintett kismamák személyi adatait a céltól – hogy a védőnői szolgálat meghívja egy szeptember 15-i rendezvényre, és megköszönje a kismamáknak az anyatejes nevelést – eltérően használták fel. (Ugyanis nem ők, hanem a kampányoló polgármesterjelölt írta alá a levelet, akinek nem volt joga ismerni, melyik kismama érintett. – A szerk.) A megszüntető határozat szerint azonban a személyes adat céltól eltérő kezelése csak akkor bűncselekmény, ha haszonszerzési célból, vagy jelentős érdeksérelmet okozva követik el. Márpedig a gratulációt aláíró alpolgármesternek nem fűződött vagyoni érdeke az érintett kismamák nevének felhasználásához.

Nem történt bűncselekmény Haszilló Ferenc, Kecel akkor fideszes polgármestere esetében sem. Haszilló zsidózó, cigányozó beszéde az októberi választást követően került nyilvánosságra az interneten. Ügyében két magánszemély tett feljelentést, közösség elleni izgatás miatt. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség elutasította a nyomozást, azzal az indoklással, hogy a polgármester kijelentései egy magánbeszélgetésen hangzottak el.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.