galéria megtekintése

Persze hogy többet fizetünk a kisebb parlamentért

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 31. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

Orbán Viktor még a 2010-es választások előtt, egy felcsúti rántottázás közben a képviselők kiválasztásának feltételéül szabta, hogy a jelölt értsen egyet a kisebb – és olcsóbb – parlament gondolatával. Ma már világos, hogy nem a spórolás volt a cél, hanem a választási szabályok testre szabása a Fidesz javára.

A kisebb parlament többe kerül a nagyobbnál. Fehéren-feketén kiderül ugyanis a jövő évi költségvetés tegnap benyújtott tervezetéből az, amit eddig is sejteni lehetett. Idén az Országgyűlés működtetésére 20,8 milliárdos állami támogatást biztosítottak, míg 2015-ben a keret már 21 és fél milliárd forint lesz. Ebből személyi juttatásokra – és ez az igazán meglepő adat – 11,2 milliárdot szánnak, ami félmilliárddal haladja meg az idei előirányzatot. Ha pedig ebből levonjuk a leköszönő képviselők számára kifizetett végkielégítések összegét, akkor a növekmény éppen egymilliárd forint.

Az ülésterem átalakult: 2010-ben szinte a páholyban is ültek...
Az ülésterem átalakult: 2010-ben szinte a páholyban is ültek...
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Pedig 2010-ben az Orbán-kabinet még abból indult ki, hogy Magyarországnak kisebb, tehát olcsóbb parlamentre van szüksége, s ennek értelmében 2010-ben – nem sokkal a parlamenti választások után – radikálisan csökkentették a képviselők számát – 2014-es hatállyal. Nem számított, hogy ezt már akkor is sokan demagógiának minősítették, mert a központi költségvetés 17 ezermilliárdos főösszegéhez képest szinte elhanyagolható pénzről volt szó. Egyes becslések szerint a „leépítés” legfeljebb kétmilliárdos megtakarítást ígért, de a kormányalakítás előtt sietve elfogadott előterjesztés nem is elsősorban a pénzről szólt – inkább afféle gesztusnak szánták, és mindjárt megágyaztak a választási szabályok módosításához is, ami a Fidesznek kedvezett.

 

Az idei büdzséből már látszott, hogy valójában nem a megtakarítás szándéka vezette a kormányoldalt. Tudni lehetett ugyanis, hogy áprilistól 386 helyett már csak 199 képviselő ül a parlamenti patkóban, személyi juttatásokra mégis körülbelül ugyanakkora összeget terveztek, mint tavaly. Attól tehát, hogy az év nagyobbik felében 187-tel kevesebben veszik fel a tiszteletdíjat, egyetlen fillért sem reméltek.

Jövőre még kevésbé lesz igaz, hogy a kisebb olcsóbb. Épp ellenkezőleg. Az egymilliárdos többlet senkinek nem okozhat különösebb meglepetést, hiszen az új országgyűlési törvénnyel alaposan átszabták a képviselők javadalmazásának a rendszerét. Megszüntették ugyan a bizottsági tagságért járó pótlékot, de a 232 ezer forintos alapdíjat 750 ezer forintra emelték. A házelnök és az alelnökök, a bizottsági elnökök és alelnökök, a frakcióvezetők és helyetteseik egyébként társaiknál továbbra is többet keresnek.

Néhányan ezen valóban veszítettek, mert a vidéken élő, több bizottsági tagsággal is rendelkező képviselőknek – a választókerületi pótlékkal és a lakhatási támogatással együtt – korábban összejöhetett havonta csaknem egymillió forint, de a többség vélhetően nem bánkódik a 750 ezres fix miatt. Az igazság kedvéért hozzá kell tenni, hogy ezzel ugrott a mellékes, mert ettől a ciklustól kezdve képviselő nem lehet például polgármester vagy megyei kormánymegbízott, de még önkormányzati képviselő sem, ami sokaknak szintén hozott némi aprópénzt.

Az ülésterem átalakult: 2010-ben szinte a páholyban is ültek (balra), most a pulpitus előtt is van tér
...most viszont a pulpitus előtt is van tér
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A megvont támogatásokat egyébként részben ellentételezik. Jár ugyanis üzemanyagkártya, amiről a fővárosban élők kétezer, a legtávolabb lakó képviselők akár 5500 kilométerre elég benzint tankolhatnak. Vagyis: ha a keretet kihasználják, 60-70 ezertől 150-200 ezerig terjedő összeget autózhatnak el. Akinek pedig nincs budapesti lakása, albérletre, illetve 187 ezer forint lakhatási támogatásra számíthat.

A képviselőknek kifizetett pénz talán így is valamennyivel kevesebb lehetne, de a személyi juttatásokra biztosított nagyobb összeget nem kizárólag ők zsebelik be. Mindegyiküknek rendelkezésére áll még nettó 750 ezer forint, hogy – akár főállásban – szakértőket foglalkoztasson, s a frakciók is alkalmazhatnak a saját létszámuknak megfelelő számú köztisztviselőt, amit a képviselőcsoport nagyságától függően további öt-tizenöt személlyel meg lehet toldani. A korábbiakhoz képest tehát több embert alkalmazhatnak, így amit esetleg megspóroltak volna a réven, azt elveszítik a vámon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.