galéria megtekintése

Pénzt hoz a vállalkozó kedv

1 komment

Munkatársunktól

Kiemelkedő projektötletekben nem szenvednek hiányt a hazai civilek – derült ki az UniCredit Alapítvány Lépj velünk! elnevezésű, társadalmi innovációs pályázatára beérkezett több mint százhúsz pályamunkából. Az öt díjazott szervezet összesen hatvanezer euró támogatást kap, emellett céljai megvalósítását féléves szakmai mentorprogram segíti.

A pénzintézet és alapítványa első ízben 2013-ban hirdette meg civil szervezeteknek szóló pályázatát, amelyre akkor mintegy negyven, ezúttal pedig már 124 projektötlet érkezett be. A kiértékelés során előnyt élveztek azok a pályázatok, amelyek egy-egy olyan társadalmi probléma megoldására kértek anyagi támogatást, amelyhez kapcsolódóan hosszú távú, innovatív megoldásokat dolgoztak ki. Mint Smid Beáta, az UniCredit Bank marketing- és kommunikációs igazgatója elmondta, nehéz volt a sok jó kezdeményezés közül azokat kiválasztani, amelyek kifejezetten újszerű megoldásokat tartalmaznak a hátrányos helyzetű közösségek életének megváltoztatására.

A Suhanj! edzőtermet létesít
A Suhanj! edzőtermet létesít

A zsűri döntése alapján tizenötezer eurót fordíthat egy Magyarországon egyedülálló, látás- és mozgássérültek számára akadálymentesen kialakított fitneszterem létrehozására a Suhanj! Alapítvány. A piaci alapon működő létesítményt – követve az alapítvány szemléletformáló célkitűzéseit – mindenki igénybe veheti.

 

Ugyanekkora összeggel jutalmazták az Igazgyöngy Alapítvány programját, amely hátrányos helyzetűeket von be a munka világába. A program lehetőséget ad a jövedelemszerzésre, és fejleszti a munkavállalói készségeket is. A résztvevők alapvető mezőgazdasági, kertművelési ismereteket kapnak, és közösségben dolgoznak, ami erősíti az együttműködés képességét.

Igazgyöngy: együtt könnyebb
Igazgyöngy: együtt könnyebb

A Magyar Református Szeretetszolgálat 12 500 eurót nyert el a bódvalenkei Freskófalu program továbbfejlesztéséhez. A falu házait­ díszítő, magyar és más országok roma művészei által festett 33 ­secco egyedülálló turisztikai attrakció, hozzájárul az előítéletek csökkenéséhez, a társadalmi elfogadás erősödéséhez. Az elnyert összeg lehetőséget ad többek között arra, hogy a településen bővüljön, színesedjen az idegenforgalom felfuttatásához szükséges marketingtevékenység.

Bódvalenke – a Freskófaluban élők a művészet erejével küzdenek az előítéletek és a mélyszegénység ellen
Bódvalenke – a Freskófaluban élők a művészet erejével küzdenek az előítéletek és a mélyszegénység ellen

Hasonló nagyságú támogatást nyert a napokban megnyílt, fogyatékossággal élők által működtetett Nem Adom Fel Café & Bar szolgáltatásainak bővítésére a Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet. Az integrációs célokat szolgáló, közösségi térként is funkcionáló kávézó szintén egyedülállónak számít hazánkban. A támogatás révén a kávézó a jövőben meleg ételt is tud majd adni a betérőknek, és catering szolgáltatást is vállalhat, hogy működése fenntartható és stabil legyen.

A pályázók mindegyike szükségleteihez illeszkedő, féléves mentorprogramban vesz részt annak érdekében, hogy projektjük, vállalkozásuk hosszú távú működésre legyen képes.

A zsűri anyagi támogatással nem járó különdíjat szavazott meg a Technológiai Oktatásért Alapítványnak. A szervezet az elmúlt két évben 550 fiatal lányt oktatott és inspirált működési területén, ám szeretné számukat ennek többszörösére emelni.

Beindulhatnak a Skool Klubok is
Beindulhatnak a Skool Klubok is

Erre adnak lehetőséget a Skool Klubok, amelyek jóvoltából még több nő nyerhet felvétel a technológiai típusú képzésekre, majd karrierjük a leggyorsabban fejlődő iparágban bontakozhat ki. Az alapítvány részesül a Lépj Velünk! program valamennyi nem pénzügyi támogatásából.

Szavazatok, mentorok

A díjazott szervezetek részt vesznek az UniCredit Bank munkatársai körében lebonyolítandó szavazáson is, a nyertes további ötezer euró támogatást kap majd. A program mentori tevékenységébe bekapcsolódnak az UniCredit Bank vezető menedzserei is, annak szakmai együttműködő partnere a NESsT Magyarország szervezete.

A cikk a Népszabadság Jótett-oldalán jelent meg. Az oldal támogatója a Telenor.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.