galéria megtekintése

Partiarcok kerekesszékben

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 17. számában
jelent meg.


Boda András
Népszabadság

Rendhagyó bulival hívták fel a figyelmet arra, hogy a szórakozóhelyek többsége nem figyel a fogyatékkal élőkre. Egy este, amelyen az épek mellett siketek hallgatják a slammelőket, és a táncolók között partiznak a mozgássérültek.

Úgy nevet a srác, hogy majd kiesik a kerekesszékéből. Mellette a siket lány fülig érő szájjal figyeli a színpadon álló jeltolmácsot, Babutsán Ritát, aki hihetetlen ritmusérzékkel, mimikával, testbeszéddel közvetíti a mellette slammelő Horváth Kristóf pergő előadását.

– Küzdjél magadért, küzdjél magadért, ne fossál! – ömlenek a lüktető mondatok a slammerből, és egyszerre mondja vele nevetve a mozgássérült fiú, a siket lány, meg még vagy félszáz ép fiatal a budapesti Gödör Klubban.

Nem sokkal később Sena és zenekara foglalja el a színpadot. A ghánai-magyar énekesnő dalaira egyszerre mozdul a közönség, pedig van, aki a kerekesszékben ülve csak fejbiccentéssel vagy lábdobolással szállhat be az épekhez a közös táncba. A nappal magyartanárként dolgozó jeltolmács teste ring a ritmusra, közben késlekedés nélkül fordítja magyar jelnyelvre az angol dalszöveget. Kint, a pult melletti asztaloknál fiatalok beszélgetnek: ki szavakkal, ki jelelve, ki a kerekes székéhez erősített tábláján sorakozó betűkre mutatva.

 
Mindenki táncol
Mindenki táncol
Teknős Miklós

Semmi különös nem történik: srácok és lányok dumálnak, piálnak, ismerkednek, és így vagy úgy táncolnak, slamet, zenét hallgatnak. Buliznak.

– Ezzel az estével szerettük volna megmutatni, hogy nem ördöngösség olyan bulit összehozni, ahol az épek mellett a siketek, a vakok, a mozgássérültek is jól érezhetik magukat – mondja Gyulavári Ágnes, a figyelemfelhívó bulit szervező Fehér Paradicsom Klub koordinátora. Később azért kiderül szavaiból, hogy egyszerűnek sem mondható a feladat.

A hazai klubok, szórakozóhelyek többsége ugyanis nincs felkészülve minderre. Egyrészt ott vannak a sokat emlegetett fizikai akadályok. Az akadálymentesítés ráadásul – emeli ki Gyulavári Ágnes – többet jelent egy akadálymentes mosdónál. A szórakozóhelyek programszervezői azonban egy-két kivételtől eltekintve csak az épekre gondolnak, eszükbe sem jut például jeltolmács alkalmazásával, audionarrációval a sérültek számára is befogadhatóvá tenni a programot.

A szórakozóhelyeken dolgozók többsége sincs felkészülve. Itt említi meg, hogy a Gödör Klubba szervezett buli előtt tartottak egy „érzékenyítő gyorstalpalót” a stábnak. Elmondták például: a siketekkel úgy beszéljenek, hogy mindig láthassák a szájukat, a vakoknak a pulton ne két másik pohár közé adják az italukat, hanem a kezükbe, és a fizetésnél mondják, milyen bankjegyet vesznek el, milyet adnak vissza, az asztalokat pedig próbálják úgy elhelyezni, hogy a kerekesszékesek is elférjenek.

Ha másként is, de ugyanezt mondja a nagyothalló Sápi Anita, aki a figyelmetlenséget tartja a legnagyobb gondnak. Hiába szól, hogy nem hall jól, sokszor hülyének nézik, ha nem vagy nem jól válaszol egy kérdésre a pultosnak. Ezzel együtt, mondja nevetve, nem bosszankodik sokat: ha egy szórakozóhelyen többször előfordul hasonló eset, nem megy oda többé. A fiatal lány szerint nemegyszer kellett már új helyet keresnie, de azért bizakodó. Szerinte ugyanis, ha lassan is, de változik a helyzet, úgy látja, a mai fiatalok egyre nyitottabbak.

Kevésbé optimista a party animal, azaz partiállat feliratú baseballsapkában érkező kerekesszékes srác, Bálint, aki szerint már az is kész tortúra, hogy eljussanak egy buliba. Azt mondja, odafelé könnyebb a helyzet, de éjjel segítség nélkül szinte esélytelen hazajutni. Neki szerencsére sok barátja van, s hogy szavait igazolja, felemeli jobb karját: vagy húsz karszalag emlékeztet a nyári fesztivál- és koncertlátogatásaira.

– A legtöbbször a fizikai akadályokról és az elfogadás, az odafigyelés hiányáról esik szó. De beszélni kell arról is, hogy sokszor maguk az érintettek gördítenek akadályokat a szórakozásuk elé. Az állami intézményekben felnőttek közül sokan félnek kilépni a megszokott, biztonságos zárt világukból – említ egy kevéssé ismert aspektust Gyulavári Ágnes.

Fontosnak tartja megemlíteni, hogy e problémák megoldása tízezreket érint. Ugyanis csaknem 70 ezer, fogyatékossággal élő fiatal van az országban, és többségük örömmel részt venne az éjszakai életben, ha sikerülne végre leküzdeni az akadályokat és a figyelmetlenséget, a türelmetlenséget, a gátlásokat, a félelmeket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.