galéria megtekintése

Parlagfű lepte ország

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 22. számában
jelent meg.


Rab László
Népszabadság

Van pollenriasztási rendszerünk, aerobiológiai monitorhálózatunk, számítógépes parlagfű-bejelentőnk és másfél millió allergiásunk, köztük egyre több gyerek, aki szenved az Ambrosiától. Európa egyik legszennyezettebb vidéke vagyunk.

Parlagfűben Magyarország nagyon jól teljesít. És ennek nem csak az az oka, hogy az Ambrosia csak a 700 méternél alacsonyabban fekvő területeken szaporodik, hanem az is, hogy hatástalan a magyar védekezés. Ez jól látszik abból, hogy nálunk a parlagfű elleni küzdelem általában akkor kezdődik, amikor a légúti panaszokat okozó növény virágzik.

A hatóság kényszerkaszálást rendelt el ezen az 1300 négyzetméteres cibakházi telken
A hatóság kényszerkaszálást rendelt el ezen az 1300 négyzetméteres cibakházi telken
Bugány János / MTI

A parlagfű elleni gyógyszerek forgalmazói járnak jól, a légúti allergiát csökkentő vagy megszüntető patikaszerek reklámjai már felbukkantak a tévékben. Megéri a marketing: az allergológusok szerint Magyarországon másfél millió ember szenved a parlagfű pollenjétől. A tünetek a legfiatalabb korosztálynál is jelentkeznek, ami újszerű. A három-négy éves gyerekeknél is tapasztalnak az orvosok orrfolyást és könnyezést.

 

Tévedés azt hinni, hogy a parlagfű csakis vidéken és a mezőgazdasági területeken szaporodik. A nagyvárosok lerobbant vasútállomásai környékén ugyanúgy virágzik, mint a kukoricatáblákban. A fő gond, hogy az államnak kellene megbüntetnie az állami tulajdonban lévő saját vállalatait a védekezés elmulasztásáért. A MÁV-ot például, melynek területei – a vasúti töltéseket is beleértve – tele vannak parlagfűvel. Az is gond, hogy az állami földterületek bérleti pályázatain befutott nyertesek vagy nem értenek a földműveléshez, vagy pedig kisebb gondjuk is nagyobb annál, hogy júniusban, a parlagfű serkenésekor megtegyék a szükséges lépéseket.

A szabályozás értelmében a gazdáknak június végéig kellett (volna) kitakarítaniuk a földjeiket. A külterületeket a földhivatal vizsgálja, és értesíti a szennyezett vidékekről az illetékes növény- és talajvédelmi szolgálatot. A tavaly életbe lépett új törvény értelmében belterületen a jegyző rendelkezik a mentesítésről. Eddig a földhasználót büntették, most azonban az kapja meg a bírságról szóló határozatot, akinek a nevén van a föld. Ebből jókora kalamajka lehet, hiszen a trehány bérlő helyett a tulajdonosnak kell fizetnie.

A bírság nagysága 15 ezer és ötmillió forint közötti összeg lehet. A szennyezettség megállapítása bonyolult, folyómétereken belüli növénydarabszámhoz kötött, mintha ez ösztönözné a földbirtokosokat a nyár eleji védekezésre. A valóságban az van, hogy valakinek a földjét vagy felveri a parlagfű, vagy gondos gazdaként időben megtette a szükséges lépéseket. De ezt sokan elmulasztják.

A Heves megyei Nagyrédén például nem ütötte fel a fejét a parlagfű, pedig az elmúlt években negyvenhektárnyi, korábban felhagyott művelésű szántóföldet és szőlőt vettek önkormányzati kezelésbe a kormány segítségével – mondta Balázs József polgármester. A Nagyréde határában található földterületek rendbetétele mellett próbálnak törekedni arra is, hogy a településen a kiskerteket is bevonják a termelésbe, itt főként az időseknek segítenek a gazdálkodásban a saját portájukon. Bár a nagy kiterjedésű falu az ott élők örömére zöldterületekkel is jelentős számban rendelkezik, egy-egy nagyobb eső után igyekeznek minél előbb gondozni a játszótereket és a parkokat.

A kényszerkaszálást és a bírság összegének meghatározását a Nébih (a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) végzi. A hatóság ún. parlagfű-bejelentő rendszert is működtet, ami ugyan „a lakosság közötti információáramlást” tekinti céljának, de nem nehéz róla leolvasni, hogy a haragos földszomszédok is kiélhetik feljelentési vágyaikat. Ennek során a regisztrált „bejelentő” GPS-koordinátákkal, térképpel vagy fotómelléklettel is beküldheti jelzését.

Mészáros földjein nagy csalán van?

A parlagfű szokásosnál is erősebb jelenlétét lehet tapasztalni a földbérleti pályázatok eredményétől máig visszhangos Felcsút körüli napraforgó- és kukoricatáblákon. A sok eső miatt megjelent a parlagfű a friss búzatarlókon is, de ez nem különös.

Ami meglepő, hogy méter magas a parlagfű azokon a táblákon is, amelyeket a miniszterelnök feleségének földjeit is művelő Flier János nyert el, és még durvább a helyzet a polgármester, a pályázatokon több mint ezer hektárt elnyerő Mészáros Lőrinc cégközpontjának közvetlen közelében. A Búzakalász 66 Kft. központja alatti terület annyira szennyezett, hogy ott jószerével más sincs, mint parlagfű. Azt az RTL Híradója is bemutatta.

Mészáros azt állította, hogy az nem is parlagfű, hanem ártalmatlan gyógynövény, nagy csalán.

Riasztás

A parlagfű heti átlagos pollenkoncentrációja miatt a napokban Nyíregyháza térségében másodfokú riasztást adott ki az Országos Környezet-egészségügyi Intézet. Emellett Miskolc és Debrecen vonaláig, valamint a Kiskunság északi részén az elsőfokú riasztási szintnek megfelelő értékeket mértek.

A parlagfűpollen-riasztási rendszer elmúlt heti adatai alapján az ország több részén „figyelmeztető” jelzés van érvényben. Méghozzá igen modern formában, az adatok hetente frissülnek, már az ÁNTSZ Facebook-oldalán is elérhetők.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.