galéria megtekintése

Pár perc alatt lerendezték a romák

0 komment


Czene Gábor

Valentin napján sem öntötte el szirupos szeretethullám az Országos Roma Önkormányzatot. Nemhogy az ORÖ feloszlatása, maga a közgyűlés is elmaradt. Pontosabban: csupán pár percig tartott, az elnök határozatképtelenség miatt berekesztette az ülést. Azért volt egy kis ordibálás meg lökdösődés is.

Hegedüs István elnök a vasárnap délután öt órát találta a legalkalmasabb időpontnak arra, hogy összehívja az Országos Roma Önkormányzat közgyűlését. Talán úgy okoskodott, ha már egyszer a fideszes boltzár miatt nem lehet vásárolgatni, érdemes lenne egy izgalmas politikai eseménnyel feldobni a hét legvégét.

Az elnököt nemrégiben hivatalvezetőjével együtt menesztették posztjáról, de ő jogsértőnek minősítette a távollétében hozott döntést. A fővárosi kormányhivatal megállapította, hogy Hegedüs István „az elnöki tisztség bíróság által történő megszüntetéséig, illetőleg tisztségéből való felfüggesztéséig az ORÖ elnökeként látja el feladatait".

Előzőleg Hegedüs bejelentette, hogy javasolni fogja a működésképtelenség állapotába süllyedt ORÖ feloszlatását. Ilyen esetben kötelező kiírni az új választást, amelynek költségei – a Nemzeti Választási Iroda lapunknak adott tájékoztatása szerint – akár az egymilliárd forintot is elérhetik.

 
A pénzt az ORÖ-nek kellene előteremteni.

A vasárnapi közgyűlés előtt több roma képviselő is azt mondta, hogy a Népszabadságból szerzett tudomást arról, mekkora kiadással járna az időközi választás. Az oszlatási ötlet még Hegedüs táborában sem váltott ki egyöntetű lelkesedést. Már csak azért sem, mert pillanatnyilag üres az ORÖ kasszája.

A szavazásig azonban nem jutottak el. Hegedüs István közölte, hogy a jelenléti ív alapján nincs jelen elegendő képviselő, ezért megnyitotta, majd a következő pillanatban határozatképtelenség miatt berekesztette az ülést. Ígérte, hogy „nagyon-nagyon rövid időn belül" újra összehívja a közgyűlést.

Berényi László, a Lungo Drom frakcióvezetője és Hegedüs István, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke
Berényi László, a Lungo Drom frakcióvezetője és Hegedüs István, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke
Marjai János / MTI

Az elnök jogszerű eltávolításához elvileg a közgyűlésen kell fegyelmi eljárást kezdeményezni. A közgyűlés viszont éppen azok miatt maradt el, akik szeretnék megbuktatni Hegedüs Istvánt. Magyarázatként Berényi László (Lungo Drom) volt fideszes parlamenti képviselő elmondta, hogy társaival azért nem írták alá a jelenléti ívet, mert a kiküldött napirendi pontok között nem szerepelt az elnök elleni eljárás. Az szmsz, azaz a szervezeti és működési szabályzat értelmében új napirendi pontra csak a közgyűlés előtt húsz (mások szerint huszonegy) nappal lehet javaslatot tenni.

Ekkor azonban még nem is volt a kezükben a közgyűlési meghívó.

Ez jogi ellentmondás – konstatálta Berényi.

Vajda László, aki jelenleg Hegedüs egyik legfőbb támogatója, felhívta rá a figyelmet, hogy az szmsz-t Farkas Flórián elnöksége idején fogadták el. Vajda egyúttal kikérte magának, hogy Farkas Flórián miniszterelnöki biztosként most is beavatkozik az ORÖ belügyeibe. Ami szégyen és gyalázat. Ha kell – folytatta –, Brüsszelbe fognak menni Hegedüs István védelmében, mert „ezt nem hagyjuk annyiban".

Az addig konszolidált hangulat egy csapásra megváltozott. Az egyik képviselő ordítani, két másik – kölcsönös szitkozódás kíséretében – dulakodni kezdett. Nagyobb baj nem történt. Hegedüs István rögtönzött sajtótájékoztatóján érthetőnek nevezte, hogy némelyek „kicsit indulatosabbak" a kelleténél. Kiderült, az ORÖ elnöke nem tett le az oszlatási javaslatról, de az is elképzelhető, hogy a későbbiekben lemond posztjáról.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.