galéria megtekintése

Egymilliárdba kerülhet a romáknak a választás

1 komment


Czene Gábor

Nem biztos, hogy Hegedüs István elnök felmérte a következményeket, amikor bejelentette: kezdeményezni fogja az Országos Roma Önkormányzat feloszlatását. A Nemzeti Választási Iroda becslése szerint az új választás – amit elvileg közel kétezer településen kell megtartani – akár egymilliárd forintba is kerülhet. A költségek ráadásul az országos önkormányzatot terhelik.

Hegedüs István kissé elszámolhatta magát
Hegedüs István kissé elszámolhatta magát
Csabai István

Káosz a köbön – röviden így jellemezhetjük az ORÖ-ben kialakult, mára tartósulni látszó állapotokat. Hegedüs István elnök és a háttérből irányító miniszterelnöki biztos, Farkas Flórián csapata folytat egymással követhetetlen iszapbirkózást. A két tábor létszáma gyorsan változik, attól függően, hogy éppen kit és mennyiért sikerül átcsábítani a túloldalra.

 

A közelmúltban Farkas Flórián bandériuma kerekedett felül. Zárt ajtók mögött tartott rendkívüli közgyűlésen a kórházban lévő Hegedüs Istvánon kívül a hivatalvezetőt is menesztették posztjáról. Hegedüs azonban továbbra is elnöknek tekinti magát: mindkét fél a másikat vádolja törvénysértéssel. Az ORÖ ellen számos gazdasági eljárás folyik, a korrupciógyanús ügyeket immáron jogi zűrzavar is súlyosbítja.

A romák országos önkormányzata totálisan működésképtelen. Hegedüs István azzal próbálta átvágni a gordiuszi csomót, hogy közölte: a következő közgyűlésen javasolni fogja az ORÖ feloszlatását.

A közgyűlést vasárnap rendezik Budapesten, de a kiküldött napirendi pontok között nem szerepel az oszlatási indítvány. A RomNet úgy tudja, hogy az elnök az „egyebek" között készül beterjeszteni javaslatát. Ahhoz, hogy az ORÖ feloszlassa önmagát, a 47 képviselőből 24-nek kell igennel szavaznia.

A Nemzeti Választási Iroda arról tájékoztatta lapunkat, hogy az új (időközi) választást a feloszlatást számított százhúsz napon belül tűzi ki a Nemzeti Választási Bizottság. Nincs szükség újabb ajánlásgyűjtésre. Listát azok a szervezetek állíthatnak, amelyek erre a 2014-es „rendes" választáson is jogosultak voltak. Tehát: a Lungo Drom, az MCF (Magyarországi Cigányok Országos Fóruma), a Roma Polgárjogi Mozgalom és a Roma Polgári Tömörülés. Automatikusan szavazhatnak, akik már romaként regisztrálták magukat a nemzetiségi névjegyzékben, de akár új választópolgárok is bejelentkezhetnek.

Minden településen létrehoznak szavazókört, ahol él legalább egy, az adott nemzetiséghez tartozó regisztrált választópolgár. Romák esetében jelenleg 1846 településről van szó. A Nemzeti Választási Iroda „előzetes számításai" szerint az országos időközi roma választás költségei mintegy 800 millió – egymilliárd forintra tehetők. Rossz hír az ORÖ-nek, hogy a választási kiadások az országos nemzetiségi önkormányzatot terhelik.

A választást kötelező kiírni, arról viszont sejtelmünk sincs, hogy az ORÖ honnan teremtene elő ilyen sok pénzt. De ne szaladjunk ennyire előre, pillanatnyilag az a kérdés, hogy a vasárnapi közgyűlésen a képviselők egyáltalán megszavazzák-e a testület feloszlatását. Tippelni fölösleges, az ORÖ környékén mostanában bármi előfordulhat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.