galéria megtekintése

Paks: A Roszatom legvidámabb barakkja leszünk

4 komment


Bita Dániel
NOL

Az LMP szerint a kormányoldal felajánlja Magyarországot az orosz elnöknek, az Együtt-PM szerint a Roszatom legvidámabb barakkja leszünk, míg a szocialisták úgy látják, Orbán Viktor visszahívta az oroszokat. Ellenzéki össztűz a parlamentben a paksi hitelszerződésre.

„Nem kétséges: önöknek elment az józan eszük" – fordult a kormánypárti képviselőkhöz Szél Bernadett LMP-s képviselő a paksi hitelszerződést bírálva a parlamentben. Azt mondta: vannak, akiktől nem szabad kölcsönkérni, mert nem tudhatjuk, mi lesz az ügylet végkimenetele. Oroszország pedig Ukrajnában megmutatta, mit jelentenek számára a szerződések és a nemzetközi kapcsolatok. „Magyarország várható hitelezője nem szeret kérni, az erőszak nyelvét beszéli" – jelentette ki a politikus, aki frakciótársaihoz hasonlóan egy „Stopaks2 – Pakstop" feliratú pólót viselt.

Illyés Tibor / MTI

A kormányoldal szembefordul Orbán Viktor korábbi politikájával, és felajánlja az országot Vlagyimir Putyinnak a tízmilliárd eurós atomhitel zálogaként – jelentette ki Szél Bernadett, mire az LMP képviselői „A saját unokáikat áruljátok el!", „Nem az orosz atomhitelre!", „Nem Paksra, nem Putyinra!" és „Viktor, ezért váltottál rendszert?" feliratú transzparenseket tartottak fel. Szél egy, a Szovjetunió és Oroszország huszadik századi történetéről szóló könyvet is küld a miniszterelnöknek, aki szerinte láthatóan nem tanult az elmúlt száz évből.

 

Beszélt arról is, nevetséges, hogy a kormány az energiafüggetlenség megteremtésével indokolja a paksi bővítést, hiszen az erőmű utolsó csavarját is az oroszoktól rendelik meg, miközben kinyírják a megújulóenergia-szektort. Emellett – folytatta – hatástanulmányok híján senki sem tudhatja, pontosan mibe rángatják bele az országot, csak az biztos, hogy bár még ki sem heverte a devizahitel-válságot, Magyarország újabb, tízmilliárd eurós kölcsönt vesz fel.

Az LMP napközben bejelentette: ha a parlament este elfogadja a hitelszerződést, a párt azt kéri a köztársasági elnöktől, hogy ne írja alá, hanem forduljon az Alkotmánybírósághoz. Ha nem teszi, az ombudsmantól kérik ugyanezt.

Kövér László házelnök konstatálta, hogy a molinózással házszabálysértő rendzavarás történt, ezért büntetést helyezett kilátásba. Az LMP-s képviselőknek pedig azt mondta: stílusuk nem áll arányban a támogatottságukkal.

A kormány nevében Tállai András, a gazdasági tárca államtitkára válaszolt. Azt mondta, Szél Bernadett szavaiból csak annyi igaz, hogy a parlament szavazni fog a kölcsönszerződésről, semmi más. Visszakérdezett: az LMP orosz kölcsön helyett inkább a 2008-as IMF-hitelhez hasonló megállapodást szeretne? Annak ugyanis feltételei voltak – például a 13. havi nyugdíj és fizetés megszüntetése –, míg az oroszokkal tető alá hozott egyezség ilyen megkötést nem tartalmaz. Hozzátette: a hitel termelő beruházást, fejlesztést szolgál, a beruházás 40 százalékát magyar vállalkozások végezhetik, ez tízezer embernek biztosít munkát, az államnak pedig jelentős bevételt. Tállai megismételte, hogy a hitel törlesztése csak az új erőműblokk üzembe helyezésekor kezdődik, az itthon megtermelt atomenergiának köszönhetően pedig csökkenni fog az energiaimport. Az államtitkár azzal zárt: a parlament a magyar emberek és Magyarország érdekében fogja elfogadni a hitelmegállapodást.

A frakcióval nem rendelkező Együtt-PM az üléstermen kívül tiltakozott a szerződés ellen. Szabó Tímea társelnök és az európai parlamenti mandátumot szerző Jávor Benedek egy óriási sárga csekket mutatott fel arra utalva, hogy az orosz kölcsön mindenkinek 700 ezer forintjába kerül.

2007-ben Orbán Viktor azt mondta, hogy Magyarország nem akar a Gazprom legvidámabb barakkja lenni, hét elteltével viszont épp az Orbán-kormány miatt fenyeget az a veszély, hogy Magyarország a Roszatom legvidámabb barakkja lesz – jelentette ki Szabó Tímea.

Jávor arról beszélt, a szerződés jogszerűtlen, mert sérti az alaptörvény államadósság-szabályát, és mert a vitás kérdéseket magyar helyett egy nemzetközi választottbíróság elé utalja. De – folytatta – az uniós versenyjogot is sérül a tendereztetés elmaradásával.

A PM politikusa azt mondta: számításuk szerint a 3000 milliárd forintos tőkeösszeg mellett 3200 milliárd forint kamatot kell visszafizetnünk Oroszországnak, ehhez jön még 750 milliárd forint önrész. A bővítés így összesen 7000 milliárd forintot emészt fel, és elviselhetetlen terheket ró a magyar államra – közölte.

A vak ló bátorságával neki a falnak!

Az MSZP is hasonlóan számol, képviselőjük, Burány Sándor újságíróknak azt mondta: a 3000 milliárdos kölcsön kétszeresére rúghat a visszafizetendő összeg, ez pedig ma még beláthatatlan következményekkel jár. Emellett botrányosnak nevezte, hogy a kormány - mint azt most már az Energiaklub által indított perben a bíróság is kimondta - nem végzett hatástanulmányokat. Sérelmezte, hogy a kormányoldal a szavazás elhalasztásához sem járult hozzá, így a képviselők a Költségvetési Tanács álláspontját sem ismerhették meg, hiába kérte ezt a parlamenti szakbizottság elnökeként.

A szocialista politikus úgy fogalmazott: Orbán Viktor visszahívta az oroszokat és most egy vak ló bátorságával vezeti falnak az országot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.